Κορονοϊός: Γιατί θα παραμείνει κλειστό για 2 εβδομάδες το σχολείο στη Θεσσαλονίκη
Ο Σ. Τσιόδρας εξήγησε τους λόγους για τους οποίους θα παραμείνει κλειστό το σχολείο του παιδιού που βρέθηκε θετικό στον κορονοϊό. Ταυτόχρονα τόνισε πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.
- 27 Φεβρουαρίου 2020 14:53
Επι 14 ημέρες θα παραμείνει κλειστό το 105ο δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης, καθώς σε αυτό πηγαίνει το παιδί της 38χρονης, το οποίο βρέθηκε θετικό στον κοροναϊό, όπως και η μητέρα του που συνεχίζει να νοσηλεύεται σε ειδικό θάλαμο του ΑΧΕΠΑ.
Όπως ανέφερε στην σημερινή έκτακτη ενημέρωση των ιατρικών συντακτών ο λοιμωξιολόγος Σ. Τσιόδρας, το παιδί δεν είχε πάει σχολείο τη Δευτέρα και την Τετάρτη πήρε μέρος σε μια εκδρομή. «Θεωρώ ότι δεν υπήρξε καμία υψηλού κινδύνου επαφή παρ’ όλα αυτά στα πλαίσια των προληπτικών μέτρων και επειδή τα παιδάκια είναι παιδάκια και συγχρωτίζονται θα πάρουμε τα προληπτικά μέτρα που χρειάζονται. Για να είμαστε 100% σίγουροι» ανέφερε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι ο κοροναϊός για τα παιδάκια είναι μια ήπια νόσος, σχεδόν ασυμπτωματική, ένα ελαφρύ συνάχι.
«Αυτό το κάνουμε σε περιορισμένη γεωγραφική τοποθεσία που αφορά το σχολείο των παιδιών, το κάνουμε καθ’ υπερβολήν, θα μπορούσε να είναι μόνο η η τάξη των παιδιών, αλλά εμείς αποφασίζουμε να είμαστε πιο αυστηροί, πιο προσεκτικοί, θέλουμε όσο το δυνατόν να καθυστερήσουμε τη διασπορά αυτού του ιού και γι’ αυτό παίρνουμε αυτά τα μέτρα» είπε ο κ. Τσιόδρας και συμπλήρωσε «είναι ένα μέτρο που τηρείται στην πανδημία, την οποία αρνείται να παραδεχθεί ακόμα ο WHO».
Ερωτηθείς για το σημαίνει να είναι κάποιος υψηλού ή χαμηλού κινδύνου όσον αφορά την μετάδοση του κοροναϊού ο κ. Τσίοδρας έφερε ένα παράδειγμα: «Π.χ. Είμαι σε ένα πούλμαν και ο οδηγός του είναι μαζί μου για μια ώρα σε απόσταση μεγαλύτερη των δύο μέτρων. Εκείνη τη στιγμή θεωρείται υψηλού κινδύνου επαφή. Η γυναίκα αυτού του ανθρώπου, τα παιδιά του και η οικογένειά του δεν έχουν κανέναν κίνδυνο. Αυτοί συνεχίζουν τη ζωή τους κανονικά και μόνο αν έχουν συμπτώματα απομονώνονται. Είναι στα πλαίσια της δράσης της ενεργητικής επιτήρησης των συμπτωμάτων της νόσου, ώστε να παίρνουμε τα κατάλληλα μέτρα. Άρα διαχωρίζεται με βάση τον αλγόριθμο που έχει το υπουργείο και ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας σε υψηλού κινδύνου επαφές και χαμηλού κινδύνου επαφές».