Κορονοϊός: Τι γίνεται με τους ανθρώπους που δεν μπορούν “να μείνουν σπίτι”

Κορονοϊός: Τι γίνεται με τους ανθρώπους που δεν μπορούν “να μείνουν σπίτι”
Άστεγοι Eurokinissi

Η καμπάνια «Μένουμε σπίτι» για την προστασία από τον κορονοϊό, δεν περιλαμβάνει τους ανθρώπους που δεν έχουν σπίτι για να μείνουν. Τι συμβαίνει με τους άστεγους.

Το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων και η ομάδα STEPS είναι οι δύο δομές που αυτή την περίοδο έχουν ομάδες «street work» και προσπαθούν να γεφυρώσουν το κενό μεταξύ του συστήματος και των ανθρώπων που βρίσκονται στο φάσμα της φτώχειας και της αστεγίας. Η πανδημία του κορονοϊού αυξάνει τις απειλές ωστόσο η κεντρική πολιτική δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες, προφυλάσσοντας τους ανθρώπους που κοιμούνται στα πεζοδρόμια και στα παγκάκια της Αθήνας.

Μιλώντας στο News 24/7, ο Γιώργος Σταμάτης, Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, δήλωσε: «Έχουμε στείλει αίτημα στον ΕΟΔΥΥ και την γενική γραμματεία δημόσιας υγείας να συμπεριληφθούν στον σχεδιασμό προστασίας από τον κορονοϊό, όλες οι δομές αντιμετώπισης της φτώχειας όπως τα συσσίτια και τα υπνωτήρια. Από εκεί και πέρα άπτεται στους δήμους να μεριμνήσουν. Από την πλευρά μας υπάρχει η μέριμνα για να συμπεριληφθούν τόσο αυτές οι δομές, όσο και οι καταυλισμοί των Ρομά στον σχεδιασμό, σε περίπτωση που υπάρχουν κρούσματα».

Ποια είναι η κατάσταση σήμερα

Το μεσημέρι της Δευτέρας, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του ΚΥΑΔΑ με την συμμετοχή του προέδρου του ΚΥΑΔΑ, του Αντιδημάρχου Υγείας, της ΜΚΟ PRAXIS, της ομάδας STEPS, των Γιατρών του Κόσμου, της «Θετικής Φωνής» και του σύλλογος ασθενών ήπατος «Προμηθέας».

Αυτή τη στιγμή, για την ενημέρωση και την υποτυπώδη προστασία των αστέγων στην Αθήνα, λειτουργούν μόλις δύο ομάδες δρόμου. Από την οργανωμένη πολιτεία το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ) και από πρωτοβουλίες, η εθελοντική ομάδα STEPS.

Αξίζει να σημειωθεί πως πολλοί από όσους κοιμούνται στους δρόμους της Αθήνας, είναι τοξικοεξαρτημένοι. Στη βάση αυτή, είναι πολύ σημαντικό το γεγονός πως από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης, καμία από τις οργανώσεις κατά των ναρκωτικών δεν συμμετέχει με ομάδες δρόμου στην ενημέρωση και στην προστασία των αστέγων.

Αναφορικά με τις ομάδες που δρουν στο πεδίο, οι άνθρωποι του ΚΥΑΔΑ με επιτόπιες παρεμβάσεις παρέχουν οδηγίες και ενημερώσεις για την νόσο, ενώ έχουν εντολή, στην περίπτωση που αντιληφθούν πως κάποιος από τους άστεγους παρουσιάζει συμπτώματα, να καλούν άμεσα το ΕΚΑΒ για να τον μεταφέρουν στο νοσοκομείο. «Ένα θέμα που βλέπουμε τριγύρω, είναι πως ενώ υπάρχουν διάφοροι φορείς οι οποίοι παρείχαν υπηρεσίες, ξαφνικά εξαφανίζονται ένας-ένας. Είναι ένα πρόβλημα το να κλείνουν τριγύρω μας συσσίτια ή να σταματούν το street work οργανώσεις. Είναι και ηθικό το θέμα. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι ένας φορέας κλείνει σε μια περίοδο ανάγκης» είπε στο News 24/7 ο Γρηγόρης Λέων, πρόεδρος του ΚΥΑΔΑ.

Τα υπνωτήρια του ΚΥΑΔΑ είναι σταθερά ανοικτά, φιλοξενώντας αστέγους στην «Εστία των Αθηνών» στην οδό Πατησίων, με χωρητικότητα 50 ατόμων και στο ξενοδοχείο ΙΟΝΙΣ στη Χαλκοκονδύλη με χωρητικότητα 150 ατόμων. Ωστόσο, κάθε άλλο παρά λίγοι είναι εκείνοι που τα βράδια κοιμούνται στους δρόμους της Αθήνας, χωρίς να λαμβάνεται καμία μέριμνα για να μεταφερθούν σε κλειστούς χώρους, ειδικά αν ληφθεί υπόψη πως στην τελευταία δημοσιευμένη απογραφή που έγινε το 2018, ο αριθμός των αστέγων ανερχόταν στους 790. Φυσικά αυτός ο αριθμός μεταβάλλεται διαρκώς.

Παράλληλα, η εθελοντική ομάδα STEPS, με δύο βάρδιες την εβδομάδα, κάθε Τρίτη και Πέμπτη ενημερώνει όσους ζουν στους δρόμους της Αθήνας για τον κορονοϊό, μοιράζει ενημερωτικά φυλλάδια, οδηγίες αυτοπροστασίας, ενώ με προσωπικά έξοδα των μελών της προσπαθεί να εξασφαλίσει σαπούνια και αντισηπτικά στον βαθμό που αυτό είναι δυνατό. «Φτάνουμε στο σημείο να πληρώνουμε χρυσάφι τα αυτονόητα» εξηγεί ο ιδρυτής της ομάδας, Τάσος Σμετόπουλος. «Αποφασίσαμε να συνεχίσουμε να λειτουργούμε την ομάδα ακολουθώντας κατά γράμμα τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Τηρούμε τις αποστάσεις. Συνεχίζουμε όμως γιατί πολύ απλά η λογική λέει πως δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις μια πανδημία αφήνοντας τους πιο ευάλωτους απροστάτευτους. Όσοι και να κλειστούμε στα σπίτια, αυτό θα ανακυκλώνεται γιατί κάποιοι μένουν απ’ έξω. Είμαστε λίγοι αυτοί που εξακολουθούμε να λειτουργούμε έξω και το ζήτημα είναι να μην μείνουμε από δυνάμεις».

Συσσίτια

Όσον αφορά τα συσσίτια, αυτές τις ημέρες, εξακολουθεί να λειτουργεί το συσσίτιο του ΚΥΑΔΑ, το οποίο καθημερινά προσφέρεται στην οδό Πειραιώς 35. Έχουν γίνει οι απαραίτητες τροποποιήσεις, τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας, ενώ οι εργαζόμενοι φορούν γάντια και μάσκες. Παρούσα είναι και η δημοτική αστυνομία που ρυθμίζει τη ροή ώστε να είναι γρήγορη και να μην υπάρχει συνωστισμός. Παράλληλα, σε λειτουργία είναι το κοινωνικό παντοπωλείο και το κοινωνικό φαρμακείο, με τα αντισηπτικά να παρουσιάζουν έλλειψη όπως σε όλη την αγορά. «Στηριζόμαστε σε δωρεές για να ανταπεξέλθουμε» τονίζει ο κ. Γρηγόρης Λέων.

Συσσίτιο εξακολουθεί να παρέχει και η ομάδα STEPS κάθε Τετάρτη και Κυριακή απέναντι από την Βαρβάκειο Αγορά, από τις 17:00 μέχρι τις 21:00. Εκεί προσφέρονται επίσης είδη προσωπικής υγιεινής στους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη αλλά και ενημερωτικά φυλλάδια, ενώ παρίστανται και γιατροί για τις απαραίτητες οδηγίες. Η ομάδα Mano Aperta μαγειρεύει στον Πειραιά, το Σάββατο, στην Πύλη Ε7 στις 18:00 ενώ μαγειρεύει και στο συσσίτιο της Βαρβακείου μαζί με τους STEPS την Κυριακή, με το κόστος να το αναλαμβάνουν τα μέλη της ομάδας.

Τα παραπάνω, καταδεικνύουν πως παρά το γεγονός πως γίνεται λόγος για προστασία των ευπαθών ομάδων, υπάρχουν εκατοντάδες άνθρωποι που δεν έχουν καν σπίτι για να μείνουν σε αυτό και επαφίενται σε δομές και εθελοντικές πρωτοβουλίες που δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες όλων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα