Κώστας Παπαδάκης στο NEWS 24/7: Η φασιστική βία ασκείται με την προστασία της κρατικής ασυλίας

Κώστας Παπαδάκης στο NEWS 24/7: Η φασιστική βία ασκείται με την προστασία της κρατικής ασυλίας
Αντιφασιστική συγκέντρωση έξω από το Εφετείο, Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2020 (EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Ο δικηγόρος της Πολιτικής Αγωγής στη Δίκη της Χρυσής Αυγής Κώστας Παπαδάκης μίλησε στο NEWS 24/7 για τη σημασία της δίκης σε β' βαθμό και τόνισε την ανάγκη "να νομοθετήσει η κυβέρνηση τον αποκλεισμό της Χ.Α." από τις επικείμενες εκλογές.

Η καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματική οργάνωση υπήρξε ιστορική. Ωστόσο, τίποτα δεν τελείωσε την 7η Οκτωβρίου του 2020, όταν χιλιάδες άνθρωποι “πλημμύρισαν” τη λεωφόρο Αλεξάνδρας σε μια “γιορτή τη δημοκρατίας” απέναντι στον φασισμό.

Η δίκη της Χρυσής Αυγής σε β’ βαθμό, που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2022 και βρίσκεται σε εξέλιξη μέχρι σήμερα, αναμένεται να κρίνει αν θα επικυρωθεί η πρωτόδικη απόφαση ή όχι, με το ενδεχόμενο αθώωσης αρκετών καταδικασθέντων να είναι υπαρκτό.

Σήμερα, Παρασκευή (13/1), εν όψει της πρώτης δικασίμου για το 2023, το NEWS247 μίλησε με τον δικηγόρο της Πολιτικής Αγωγής στη Δίκη της Χρυσής Αυγής, Κώστα Παπαδάκη.

“Μετά την καταδίκη, τα τάγματα εφόδου εξαφανίστηκαν από τους δρόμους”

“Η πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση συνέβαλε καθοριστικά στην εξαφάνιση των ταγμάτων εφόδου από τους δρόμους και στην ελαχιστοποίηση της οργανωμένης, συστηματικής, εγκληματικής βίας” εξήγησε ο κ. Παπαδάκης.

Αγόρευση του δικηγόρου της πολιτικής αγωγής Κώστα Παπαδάκη στη δίκη της Χρυσής Αυγής EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

“Η εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής και οι φασιστικές και ρατσιστικές επιθέσεις, ακόμα και από άλλες ομάδες οι οποίες αξιοποιούσαν τη δυναμική που δημιουργούσε, αυξανόταν κατακόρυφα μέχρι τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και μάλιστα φαινόταν να υποβοηθάται από την χρήση των θεσμικών αξιωμάτων των πρωτοπαλίκαρων της Χρυσής Αυγής ως επίσημη μορφή ασυλίας και ατιμωρησίας και νομιμοποίησης τους.

Αυτή την κατακόρυφη άνοδο την διαδέχθηκε μία κατακόρυφη πτώση, μετά την κινητοποίηση του αντιφασιστικού κινήματος ύστερα από τη δολοφονία Φύσσα και την επιλογή της Δικαιοσύνης, επιτέλους, να ασκήσει ποινική δίωξη”, εξήγησε.

Ανοιχτή σε όλα τα ενδεχόμενα η δίκη της ΧΑ σε β’ βαθμό

Σήμερα, δυόμιση περίπου χρόνια μετά την ιστορική καταδίκη, οι καταδικασθέντες Χρυσαυγίτες κάθονται και πάλι στο εδώλιο. Όπως τόνισε ο δικηγόρος της Πολιτικής Αγωγής, “η δίκη στο Εφετείο είναι ανοιχτή σε όλα τα ενδεχόμενα“.

“Εκείνοι κατά των οποίων ασκήθηκε έφεση από τον Εισαγγελέα, δηλαδή οι διευθυντές της εγκληματικής οργάνωσης και οι καταδικασθέντες για την απόπειρα ανθρωποκτονίας του αλιεργάτη Αμπουζίντ Εμπάρακ ενδέχεται ακόμα και να καταδικαστούν σε μεγαλύτερες ποινές. Για τους υπόλοιπους δεν μπορεί να χειροτερεύσει η θέση τους. Αντιθέτως, μπορεί να αθωωθούν ή να μειωθεί η ποινή τους“, εξήγησε.

Αντιφασιστική συγκέντρωση έξω από το Εφετείο για την δίκη της Χρυσής Αυγής σε β' βαθμό ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI

“Η δίκη αυτή μας ενδιαφέρει όχι διότι θέλουμε να νομιμοποιήσουμε οποιαδήποτε πολιτική δίωξη, όπως ισχυρίζονται ορισμένοι κατηγορούμενοι, αλλά διότι θέλουμε να απόνομιμοποιήσουμε την βία των φασιστικών και ρατσιστικών εγκληματικών συμπεριφορών, οι οποίες για χρόνια είναι ατιμώρητες στην Ελλάδα”, δήλωσε ο κ. Παπαδάκης, τονίζοντας πως “η φασιστική βία ασκείται όταν αισθάνεται την προστασία της κρατικής ασυλίας, όταν δεν αισθάνεται ότι την έχει παύει να ασκείται, διότι οι φασίστες δεν είναι αγωνιστές είναι παρακράτος“.

“Να νομοθετήσει η κυβέρνηση τον εκλογικό αποκλεισμό της ΧΑ”

Πάντως, μέχρι την έκδοση της απόφασης φαίνεται πως “τα πρωτοπαλίκαρα της Χρυσής Αυγής”, όπως ο Ηλίας Κασιδιάρης ή/και ο Ιωάννης Λαγός, αν και καταδικασμένοι πρωτόδικα, οργανώνουν την εκλογική τους συμμετοχή.

Ο νέος ποινικός κώδικας που βρίσκεται σε ισχύ από το 2019 έχει καταργήσει τη στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων ως παρεπόμενη ποινή μίας αμετάκλητης καταδικαστικής απόφασης. Οι δικηγόροι της Πολιτικής Αγωγής, ήδη από το 2020 και την καταδίκη της Χρυσής Αυγής, είχαν ζητήσει να αντιμετωπιστεί το ενδεχόμενο της εκλογικής επανεμφάνισης της ΧΑ με σχετική τροποποίηση της εκλογικής νομοθεσίας, παρά το γεγονός ότι η καταδικαστική απόφαση δεν ήταν αμετάκλητη.

“Η εκλογική νομοθεσία, όπως για παράδειγμα προβλέπει ότι απαγορεύεται η συμμετοχή στις εκλογές σε κάποιον που έχει μία σύμβαση με το Δημόσιο -για το οποίο παρεπιμπτόντως έχουν ακουστεί πολλές περιπτώσεις (σ.σ.παράβασης) αυτόν τον καιρό, όπως η περίπτωση του κ. Χειμάρα ή του κ. Πάτση- κατά τον ίδιο τρόπο θα μπορούσε να απαγορεύσει τη συμμετοχή όσων έχουν καταδικαστεί για ένταξη ή διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης“, τόνισε ο κ. Παπαδάκης.

Αντιθέτως, όμως, όπως εξηγεί, “η Νέα Δημοκρατία ψήφισε τον Μάιο του 2021 τον εκλογικό νόμο 4804/2021, που αυτή την απαγόρευση δεν την επέβαλε”. Ο συγκεκριμένος νόμος “επιτρέπει στους καταδικασμένους για ένταξη ή και για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης να συμμετέχουν ως υποψήφιοι στις βουλευτικές εκλογές, υπό την προϋπόθεση να μην είναι αρχηγοί στο κόμμα τους“.

“Αυτό, όπως μπορεί να αντιληφθεί κανείς, είναι πολύ εύκολο να αντιμετωπιστεί. Βάζοντας έναν αχυράνθρωπο στη θέση του αρχηγού, μπορούν να συγκροτήσουν εκλογικό συνδυασμό και να διεκδικήσουν την εκλογή τους. Και αυτό ετοιμάζονται, από ότι φαίνεται, να κάνουν και ο Μιχαλολιάκος και ο Κασιδιάρης και ο Λαγός” εξήγησε ο κ. Παπαδάκης, καλώντας την κυβέρνηση “έστω και τώρα να τροποποιήσει το νόμο και να αποκλείσει τη συμμετοχή των Χρυσαυγιτών στις εκλογές“.

10 χρόνια από τη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν – Ποτέ ξανά

Τα ξημερώματα της 17ης Ιανουαρίου του 2013 ο 27χρονος εργάτης από το Πακιστάν, Σαχζάτ Λουκμάν, πήγαινε με το ποδήλατο στη δουλειά του, στη λαϊκή, όταν δέχτηκε 7 μαχαιριές στην πλάτη, τα χέρια και την καρδιά από δύο μέλη της Χρυσής Αυγής. Οι δράστες, ο 29χρονος Χρήστος Στεργιόπουλος και ο 25χρονος Διονύσης Λιακόπουλος, τον παράτησαν αιμόφυρτο στο δρόμο και μέσα σε λίγα λεπτά ο Λουκμάν ξεψύχησε.

Θα ήταν άλλο ένα ρατσιστικό έγκλημα, που θα “έμενε στα αζήτητα” αλλά οι αντιφασιστικές κινητοποιήσεις και η επίμονη δράση των δικηγόρων που ανέλαβαν την υπόθεση, κατάφεραν όχι μόνο να “φτάσουν” τη δολοφονία του 27χρονου Λουκμάν στα δικαστήρια αλλά και να πετύχουν την καταδίκη τους. Και μάλιστα σε μια περίοδο που η επερχόμενη δίκη της Χρυσής Αυγής δεν ήταν ορατή στον ορίζοντα.

Η δίκη του Σαχζάτ Λουκμάν, στις αρχές του 2014, ήταν η πρώτη δίκη που έγινε πριν ξεκινήσει η δική της Χρυσής Αυγής και πριν καν καταστεί γνωστό εάν τελικά θα παραπεμφθούν ή όχι τα μέλη της Χρυσής Αυγής ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης”, σημείωσε ο κ. Παπαδάκης, ο οποίος ήταν ένας από τους δικηγόρους της οικογένειας Λουκμάν.

Ο πατέρας του Σαχζάτ Λουκμάν, Χαντίμ Χουσείν, στη δίκη Χρυσής Αυγής EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ


“Η μάχη που δώσαμε οι δικηγόροι τότε ήταν αφενός να αντιμετωπιστούν τα ψευδή επιχειρήματα των κατηγορούμενων ότι τάχα τους προκάλεσε ο Πακιστανός με το ποδήλατο, άλλα και να αναγνωριστεί το ρατσιστικό κίνητρο της δολοφονίας. Και το πετύχαμε”, συμπλήρωσε.

Σημειώνεται ότι ο εισαγγελέας Ισίδωρος Ντογιάκος ως αρμόδιος εισαγγελέας στην υπόθεση είχε εισηγηθεί να αφεθούν ελεύθεροι οι δύο δράστες με την επιβολή περιοριστικών όρων, προκαλώντας τη διαφωνία του δικαστικού σώματος, το οποίο τελικά αναγνώρισε το ρατσιστικό κίνητρο και επέβαλε την πρωτόδικη ισόβια ποινή.

“Η δολοφονία του Λουκμάν ήταν το καμπανάκι για την αφύπνιση του αντιφασιστικού κινήματος. Αν τότε είχε πλαισιωθεί με τη μαζικότητα που υπήρξε στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, η δολοφονία του Φύσσα και πολλές άλλες εγκληματικές ενέργειες θα είχαν προληφθεί. Το ξήλωμα της Χρυσής Αυγής θα είχε αρχίσει από πολύ πιο πριν”, δήλωσε ο κ. Παπαδάκης.

Την Τρίτη 17/1 και ώρα 18:00, στην Πλατεία Μερκούρη στα Πετράλωνα θα πραγματοποιηθεί αντιφασιστικό συλλαλητήριο για τα 10 χρόνια από τη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν. Καλούν οι Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ), η Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδος “Η Ενότητα”, ο Αντιφασιστικός Συντονισμός Αθήνας – Πειραιά και η καμπάνια “Δεν είναι Αθώοι – Οι ναζί στη φυλακή”.

“Το κράτος να αποζημιώσει θύματα και δικηγόρους”

Τέλος, ο δικηγόρος της Πολιτικής Αγωγής σημείωσε την ανάγκη αποζημίωσης τόσο των θυμάτων της εγκληματικής δράσης της Χρυσής Αυγής και των οικογένειών τους όσο και των δικηγόρων, “που διεξάγουν απλήρωτοι τον δικαστικό αγώνα εδώ και 7 χρόνια και έπεται συνέχεια, με μέρος των χρημάτων από την παρακρατημένη χρηματοδότηση της εγκληματικής οργάνωσης, ύψους 8 εκατομμυρίων“.

“Το κράτος έχει την υποχρέωση, ακριβώς επειδή ανέχτηκε μία εκτεταμένη εγκληματική βία και δεν μπόρεσε να προστατέψει τα θύματα της Χρυσής Αυγής, να αποζημιώσει με νομοθετική πράξη τα θύματα και τις οικογένειές τους και να τους απαλλάξει από την ανάγκη να προβούν σε δικαστικούς αγώνες στα αστικά δικαστήρια, με δικά τους έξοδα, και με αβέβαια αποτελέσματα ως προς τη δυνατότητα είσπραξης αποζημίωσης, να αποζημιώσει τους δικηγόρους για τον δικαστικό αγώνα που διεξάγουν απλήρωτοι εδώ και 7 χρόνια και τέλος να αναλάβει και τις ευθύνες του απέναντι στα θύματα των εγκληματικών ενεργειών, οι οποίες αποδεδειγμένα τελέστηκαν με την ανοχή του κράτους“, κατέληξε.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα