Κωστής Μοσχονάς: O άνθρωπος που για 6η συνεχή χρονιά φέρνει τον καταναλωτή κοντά στον Έλληνα παραγωγό
Με αφορμή την 6η Έκθεση Τροφίμων και Ποτών ΕΞΠΟΤΡΟΦ το NEWS24/7, χορηγός επικοινωνίας της Έκθεσης, συνομίλησε με τον εμνευστή και δημιουργό της Κωστή Μοσχονά
- 31 Ιανουαρίου 2019 11:36
Η έκθεση που έγινε θεσμός επιστρέφει δυναμικά για έκτη συνεχόμενη χρονιά με ακόμη περισσότερες συμμετοχές, καινοτόμες προτάσεις και πολλές παράλληλες εκδηλώσεις. Η 6η Έκθεση Τροφίμων και Ποτών ΕΞΠΟΤΡΟΦ ανοίγει τις πόρτες της αυτή την Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου και έως την Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2019, στο Ολυμπιακό Κέντρο Ξιφασκίας στο Ελληνικό. Το NEWS24/7 χορηγός επικοινωνίας της φετινής διοργάνωσης, συνομίλησε με τον εμπνευστή και δημιουργό της, Κωστή Μοσχονά, λίγο πριν από τα εγκαίνια.
H ΕΞΠΟΤΡΟΦ είναι μία έκθεση που γεννήθηκε μέσα στα χρόνια της κρίσης. Ποια ήταν η ανάγκη δημιουργίας της; Συνεχίζει να υπάρχει αυτή η ανάγκη;
Η Έκθεση Τροφίμων και Ποτών ΕΞΠΟΤΡΟΦ, αποτελεί μια διοργάνωση που έχει σκοπό την προβολή και την προώθηση των ελληνικών προϊόντων τόσο στο ελληνικό κοινό όσο και στους επισκέπτες που υποδέχεται κάθε χρόνο η έκθεση από είκοσι και περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Το εγχείρημα αυτό εν μέσω κρίσης, έδωσε την ευκαιρία σε εκατοντάδες Έλληνες μεγάλους αλλά και μικρούς παραγωγούς την ευκαιρία που αναζητούν, όπως κάθε επιχείρηση άλλωστε, να κάνουν γνωστά τα προϊόντα τους σε ένα ευρύτερο κοινό και να απευθυνθούν σε νέες αγορές, να αυξήσουν τις πωλήσεις τους και να κλείσουν εποικοδομητικές συμφωνίες. Φυσικά, αυτή η ανάγκη εξακολουθεί να υπάρχει, τώρα μάλιστα περισσότερο από ποτέ, ενώ χρόνο με το χρόνο η ελληνική περιφέρεια αποδεικνύει τα ισχυρά αντανακλαστικά της στην κρίση, παράγοντας προϊόντα που αξιοποιούν τον πλούτο της ελληνικής γης και επιδεικνύοντας μια μοναδική δυναμική εξωστρέφειας.
Στον χώρο των τροφίμων και της εστίασης υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός εκθέσεων. Ποιο είναι το στοιχείο που διαφοροποιεί την ΕΞΠΟΤΡΟΦ;
Η Έκθεση Τροφίμων & Ποτών ΕΞΠΟΤΡΟΦ έχει καταφέρει να αποτυπώσει το δικό της στίγμα στο χώρο των εκθέσεων και να αποκτήσει τη δική της ξεχωριστή ταυτότητα. Έχοντας ως αποκλειστικό αντικείμενο και επίκεντρο την ελληνική επιχειρηματικότητα, προβάλλει και φιλοξενεί αποκλειστικά Έλληνες παραγωγούς και τα προϊόντα τους από κάθε γωνιά της πατρίδας μας. Ένα ακόμα στοιχείο διαφοροποίησης της ΕΞΠΟΤΡΟΦ είναι οι παράλληλες εκδηλώσεις που διοργανώνονται στο πλαίσιο της έκθεσης. Γνωστές και αγαπημένες πλέον στο κοινό είναι οι εκδηλώσεις του «ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ» & «ΠΙΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ», όπου διάσημοι chef και καταξιωμένες Λέσχες Αρχιμαγείρων από όλη την Ελλάδα μαγειρεύουν live για το κοινό επί τέσσερις ημέρες συνεχόμενα. Οι εκδηλώσεις αυτές αλλά και οι νέες με τις οποίες κάθε χρόνο εμπλουτίζεται η έκθεση, όπως τα φετινά session του masterclass, χρησιμοποιούν αποκλειστικά προϊόντα των εκθετών, αναδεικνύοντας στην πράξη την ανεξάντλητη ποικιλία και την μοναδική ποιότητα των ελληνικών προϊόντων.
Τι σας οδήγησε να προσθέσετε φέτος δύο νέες ενότητες, την EΞΠΟΤΡΟΦ Masterclass και το Bio Corner;
Μέσα από την επαφή μας με το κοινό της έκθεσης μας δίνεται η ευκαιρία να διαπιστώσουμε ότι ο Έλληνας καταναλωτής γίνεται ολοένα και περισσότερο απαιτητικός σε ό,τι αφορά τη διατροφή του. Είναι περισσότερο ενημερωμένος για τον ρόλο της τροφής στην υγεία και την ευεξία του – σωματική και ψυχική – και επενδύει στον τομέα αυτό. Από την άλλη του αρέσει να γνωρίζει νέες γευστικές προτάσεις, να πειραματίζεται και να δοκιμάζει γευστικούς συνδυασμούς. Οι διαπιστώσεις αυτές μας ώθησαν στο να εντάξουμε φέτος στην ΕΞΠΟΤΡΟΦ την ενότητα Biocorner που φιλοξενεί αποκλειστικά πιστοποιημένα βιολογικά προϊόντα και την ενότητα Masterclass, η οποία έχει σχεδιαστεί με στόχο να προβληθούν τα εξαιρετικά ελληνικά προϊόντα σε επαγγελματίες και φίλους της γαστρονομίας. Με την πολύτιμη συνδρομή καταξιωμένων σεφ, sommelier και γευσιγνωστών οι επισκέπτες θα μπορούν να απολαύσουν τις γευστικές διαδρομές στα ελληνικά προϊόντα μέσα από 10 διαφορετικά masterclasses σε 4 μοναδικές κατηγορίες.
Έχοντας επιμεληθεί το σύνολο των εκδηλώσεων καθώς και την διοργάνωση της έκθεσης ποιο θεωρείτε ότι είναι το highlight της εφετινής ΕΞΠΟΤΡΟΦ;
Η 6η ΕΞΠΟΤΡΟΦ τιμά φέτος την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019. Μια περιφέρεια αποτελούμενη από ένα πλήθος διαφορετικών νησιών, καθένα με τη δική του γαστρονομική ταυτότητα και προϊόντα που εκπλήσσουν με την ποικιλία τους, σχεδιάζουν τον φετινό χάρτη της ΕΞΠΟΤΡΟΦ και εμπνέουν τις παράλληλες εκδηλώσεις της. Μαγειρεύουμε & Πίνουμε Ελλάδα, με πρώτη ύλη τους διατροφικούς θησαυρούς των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων και γνωρίζουμε την πλούσια παράδοση και την ανεξάντλητη έμπνευση των νησιών τους. Η φετινή λοιπόν ΕΞΠΟΤΡΟΦ έχει σαν κεντρικό άξονα την νησιωτική Ελλάδα, και δη αυτή του Νοτίου Αιγαίου. Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τα μοναδικά προϊόντα κάθε νησιού, ενώ και ένα μεγάλο τμήμα των παράλληλων εκδηλώσεων είναι αφιερωμένο στη γαστρονομική τους και μαγειρική παράδοση.
Καθώς όλα δείχνουν ότι μέχρι το τέλος του χρόνου οι χώροι που φιλοξενούνταν έως τώρα η ΕΞΠΟΤΡΟΦ θα αξιοποιηθούν για το project “Ελληνικό” έχουμε εικόνα για το που θα φιλοξενηθεί η επόμενη έκθεση;
Το Κέντρο Ξιφασκίας στο Ελληνικό υπήρξε επί σειρά ετών ένας πολύ φιλόξενος χώρος, με την έννοια της λειτουργικότητας, της ευελιξίας των χώρων και της εύκολης σχετικά πρόσβασης. Η αναζήτηση του χώρου που θα στεγάσει την επόμενη ΕΞΠΟΤΡΟΦ στρέφεται γύρω από αυτές κυρίως τις παραμέτρους.
– Για πληροφορίες σχετικά με ωράριο, εισιτήρια, εκδηλώσεις, πρόσβαση κ.α. επισκεφθείτε τον ιστότοπο της έκθεσης expotrof.gr