Λέσβος: Οι δομές Υγείας θα αντέξουν την έξαρση της πανδημίας;
Με την Λέσβο να γνωρίζει έξαρση της πανδημίας, ερώτημα παραμένει εάν το Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης θα μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες ντόπιων και αιτούντων άσυλο, ενώ ακόμη δεν έχει τεθεί σε λειτουργία η νέα δομή Υγείας στη Μόρια.
- 30 Αυγούστου 2020 07:07
Εκτός λειτουργίας παραμένει 10 μέρες μετά τα εγκαίνιά της η νέα δομή Υγείας του ΚΥΤ της Μόριας στη Λέσβο. Με το νησί να γνωρίζει έξαρση της πανδημίας, με ειδικά περιοριστικά μέτρα σε εφαρμογή και περισσότερα από 90 κρούσματα να καταγράφονται από τις 12 Αυγούστου, ερώτημα παραμένει εάν η μοναδική μονάδα υγείας που μπορεί να ελέγξει και να φιλοξενήσει περιστατικά COVID-19, το Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης, επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες ντόπιων και αιτούντων άσυλο.
Στα τέλη του περασμένου Ιουλίου, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα είχαν ανακοινώσει το κλείσιμο της δομής απομόνωσης και περίθαλψης περιστατικών COVID-19 που είχαν δημιουργήσει στη Μόρια και λειτουργούσε από τις 6 Μαΐου, μετά από πρόστιμο ύψους 35.000 ευρώ, που επέβαλαν οι τοπικές αρχές για πολεοδομικές διατάξεις.
Την ίδια περίοδο, η κυβέρνηση ανακοίνωνε την δημιουργία μίας νέας μονάδας Υγείας-δωρεά της ολλανδικής κυβέρνησης- η οποία, όπως δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης & Ασύλου, Νότης Μηταράκης μετά τα εγκαίνια στις 20 Αυγούστου, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, “έρχεται να απαντήσει σε μια απαίτηση της τοπικής κοινωνίας για να αποσυμφορηθεί το τοπικό νοσοκομείο από τους διαμένοντες στην δομή της Μόριας και αφετέρου να αντιμετωπίσει με έναν αποτελεσματικό τρόπο την πανδημία και τις ανάγκες της πρωτοβάθμιας υγείας που δημιουργούνται. Είναι εξοπλισμένη με σύγχρονα μηχανήματα και αντιμετωπίζει αποφασιστικά όλες τις ανάγκες που μπορεί να έχει το ΚΥΤ της Μόριας τους επόμενους μήνες”.
Ενώ τα κρούσματα στο νησί αυξάνονται καθημερινά και μία ενδεχόμενη διασπορά του ιού εντός του camp, που ασφυκτιά, θα είχε ολέθριες συνέπειες, εύλογα τίθεται το ερώτημα γιατί δεν λειτουργεί η νεότευκτη δομή.
“Αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται στο Βοστάνειο 17 ασθενείς με COVID-19”, λέει στο News 24/7 ο πρόεδρος των εργαζομένων του νοσοκομείου, Στρατής Κλεάνθης, προσθέτοντας ότι, με βάση τις εκκενώσεις κλινικών που έχουν προβλεφθεί προκειμένου να εξυπηρετηθεί η ανάγκη για επιπλέον νοσηλείες που θα προκύψει το επόμενο διάστημα, ο μέγιστος αριθμός κλινών στο νοσοκομείο για ασθενείς του νέου κορονοϊού θα φτάσει τις 38.
“Μας ανησυχεί ιδιαίτερα η δυναμική της πανδημίας, αφού όπως φαίνεται υπάρχει μεγάλη διασπορά εντός της κοινότητας”, εξηγεί ο κ. Κλεάνθης. Η εναλλακτική που εξετάζεται για το πολύ πιθανό ενδεχόμενο να χρειαστούν επιπλέον κλίνες, “είναι η χρήση της νέας μονάδας στη Μόρια. Η οποία είναι έτοιμη, εξοπλισμένη-διαθέτει 62 κλίνες νοσηλείας και επιπλέον κλίνες αυξημένης φροντίδας- όμως δεν έχει ακόμη επανδρωθεί”.
Έτσι, παρά τις εξαγγελίες του υπουργείου Μετανάστευσης ότι “η νέα υγειονομική μονάδα στελεχώνεται από γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό του Υπουργείου Υγείας -ΕΟΔΥ- καθώς και από προσωπικό συνεργαζόμενων ΜΚΟ”, μέχρι αυτή την ώρα, άγνωστη παραμένει η ακριβής ημερομηνία λειτουργίας της, την οποία κύκλοι του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου σε επικοινωνία του News 24/7, τοποθετούν “το συντομότερο δυνατό, μέσα στον Σεπτέμβριο”.
Μέχρι τότε και στις παρούσες συνθήκες, όχι μόνο δεν αποσυμφορείται το Βοστάνειο, αλλά, αντίθετα, το Γενικό Νοσοκομείο, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα, βασίζει τις ελπίδες του για εύρυθμη λειτουργία σε μία μονάδα, που ακόμη δεν λειτουργεί και που δημιουργήθηκε όχι για να δέχεται ασθενείς από την Μυτιλήνη, αλλά για να εξυπηρετεί τις ανάγκες του ΚΥΤ εν μέσω πανδημίας.
Η ανακοίνωση την Παρασκευή της επέκτασης των μέτρων περιορισμού στα ΚΥΤ, και ειδικά σε αυτό της Μόριας, τι μπορεί να προσφέρει στην πραγματικότητα, όταν δεν υπάρχει υγειονομική μονάδα που να καλύπτει αποκλειστικά τον υπεράριθμο πληθυσμό του καμπ σε ενδεχόμενο εμφάνισης κρουσμάτων;
Είναι προφανές ότι νησί ακροβατεί σε ό,τι αφορά την υγειονομική κάλυψη ντόπιου και προσφυγικού πληθυσμού. Με την μονάδα COVID-19 των Γιατρών χωρίς Σύνορα στη Μόρια να έχει οδηγηθεί σε κλείσιμο και την νέα να μην λειτουργεί ακόμη, τι θα γίνει στο απευκταίο αλλά διόλου απίθανο σενάριο εντοπισμού κρούσματος εντός του ΚΥΤ; Τι θα γίνει εάν το Βοστάνειο ξεπεράσει τα όριά του λόγω αυξημένων αναγκών για νοσηλεία και δεν υπάρχει εναλλακτική για το νησί της Λέσβου; Θα υπάρχει εκεί κυβερνητική και πολιτική ευθύνη ή θα πρέπει να την αναλάβουν ατομικά όσοι νόσησαν;