Lockdown: Ο στόχος της κυβέρνησης για τις 14 Δεκεμβρίου και το τραπέζι των Χριστουγέννων
Άρση του lockdown το νωρίτερο στα μέσα του Δεκεμβρίου θέλουν στην κυβέρνηση. Στόχος είναι να ανοίξει ενιαία η χώρα, εκτός εάν σε κάποιες περιοχές υπάρχουν πολλά κρούσματα κορονοϊού
- 29 Νοεμβρίου 2020 08:19
Με τον αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού να παραμένει σε υψηλά επίπεδα και τις ΜΕΘ στο κόκκινο, οι επιστήμονες αποκλείουν άρση του lockdown στις 7 Δεκεμβρίου και η κυβέρνηση πλέον ευελπιστεί να ξεκινήσει το άνοιγμα οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων στις 14 του μήνα.
Αλλά και αυτο το σεναριο πάντως σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι υπερβολικά αισιόδοξο, ενώ υπάρχουν εισηγήσεις για έναρξη της σταδιακής χαλάρωσης στις 21 Δεκεμβρίου και για ορισμένους κλάδους, όπως αυτός της εστίασης, για μετά τις γιορτές.
Για την οικονομία όμως είναι κρίσιμο να ανοίξει έστω το λιανεμπόριο ένα ικανό διάστημα πριν τις γιορτές, ώστε να κινηθεί η αγορά τα Χριστούγεννα και να διασωθεί ό,τι είναι δυνατόν. Και αυτός είναι ο στόχος της κυβέρνησης, η οποία καλείται να ισορροπήσει μεταξύ της δημόσιας υγείας και της οικονομικής κρίσης.
Οι μικρομεσαίοι έμποροι πιέζουν ιδιαίτερα για το άνοιγμα των φυσικών καταστημάτων, ενώ διαφωνούν με ιδέες όπως το click away. Τίθεται βεβαίως το ερώτημα πως θα αποφευχθεί συνωστισμός ιδίως σε καταστήματα παιχνιδιών, αλλά και εάν θα παραμείνει η υποχρέωση αποστολής SMS στο 13033 και με ποιόν κωδικό θα πάει κανείς για χριστουγεννιάτικα ψώνια.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ |
|
Για Χριστούγεννα στο σπίτι και σε στενό κύκλο προϊδέασε πάντως χθες από τη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. “Θα κάνουμε διαφορετικά Χριστούγεννα φέτος. Πολύ – πολύ πιο περιορισμένα, με τις οικογένειες μας, με τους ανθρώπους που αγαπάμε, άντε ενδεχομένως μία οικογένεια ακόμα. Και έτσι πρέπει να γίνει σε αυτό το ιδιαίτερο 2020, το οποίο μας επιφύλαξε πάρα πολλές εκπλήξεις”, δήλωσε ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψη του στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου.
Μένει να διευκρινιστεί βέβαια πως θα εφαρμοστεί αυτό στην πράξη. Εάν παραμείνει η υποχρεώση αποστολής SMS, ποιον κωδικό θα στειλει κανείς για να πάει σε φιλικό σπίτι για ρεβεγιόν; Και πως είναι δυνατον να διαπιστωθεί ότι δεν θα γίνουν συναθροίσεις πολλών ατόμων; Θα εφαρμοστεί και στην Ελλάδα το μέτρο που ισχύει σε άλλες χώρες, όπου οι πολίτες μπορουν να δηλώνουν άτομα που ανήκουν στην “κοινωνική φουσκα” τους ή με ποιο άλλο νοικοκυριό έρχονται σε επαφή; Ή απλώς, αυτό θα αποτελεί μία σύσταση προς τους πολίτες, η οποία θα συνοδεύεται ούτως ή άλλως από περιορισμούς στην κινητικότητα; Οι οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί και εξετάζονται ακόμη όλα τα σενάρια.
Η εστίαση ενδέχεται πάντως να μην ανοίξει σε πρώτη φάση, καθώς εάν τα κρούσματα παραμένουν υψηλά ούτως ή άλλως ο τζίρος θα είναι μειωμένος και σύμφωνα με την κυβέρνηση ούτε οι ίδιοι οι καταστηματάρχες θα ήθελαν να ανόιξουν με περιορισμους που θα σήμαιναν μικρότερη κίνηση. Εξαλλου, είναι πιθανό να παραμείνει σε ισχύ η απαγορευση κυκλοφορίας τις βραδυνές και νυχτερινές ώρες κατά τις γιορτές.
Στην πραγματικότητα βέβαια, αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόνο σχεδιασμοί επί χάρτου και όλα εξαρτώνται από την πορεία της πανδημίας. Με περισσότερα από 500 κρούσματα την ημέρα, με νέο ρεκόρ νεκρών το Σάββατο και εάν δεν μειωθεί δραστικά ο αριθμός των διασωληνωμένων (που ξεπερνά τους 600) και των νοσηλειών, άνοιγμα στην πραγματικότητα δε γίνεται. Για αυτό και η κυβέρνηση αποφεύγει δημοσίως τη συζήτηση περί χρονοδιαγράμματος άρσης του lockdown. Αυτό δε σημαίνει βεβαίως πως δεν εξετάζει όλα τα σενάρια.
Ένα εξ αυτών αφορά στο άνοιγμα των σχολείων πριν τα Χριστούγεννα, το οποίο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν απέκλεισε κατά τη συζήτηση που είχε με μαθητές του δημοτικού Χανίων μέσω τηλεδιάσκεψης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας επανέφερε χθες σε δηλώσεις του. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας ζήτησε πάντως στη συμπρωτεύουσα, η οποία χθες αναδείχθηκε πρώτη πόλη σε θανάτους αναλογικά με τον πληθυσμό παγκοσμίως, τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά μέχρι και τις γιορτές.
Σημειωτέον ότι, αν και υπάρχουν εισηγήσεις για άνοιγμα δύο ή περισσότερων ταχυτήτων, δηλαδή να αίρονται περιορισμοί πρώτα σε περιφέρειες με λιγότερα κρούσματα, στην κυβέρνηση επί του παρόντος προσανατολίζονται σε ενιαίο άνοιγμα σε όλη τη χώρα.
Δεν αποκλείεται ωστόσο εάν υπάρχουν για παράδειγμα μία ή δύο περιφέρειες με έντονο πρόβλημα, να εξαιρεθούν από την πρώτη φάση χαλάρωσης.
Όμως αυτή τη στιγμή “στο κόκκινο” βρίσκονται ούτε λίγο ούτε πολύ 18 περιοχές. Και το πρόβλημα μεταδίδεται από τα βόρεια, στα δυτικά της Ελλάδας.
Άλλωστε τα διαφορετικά επίπεδα μέτρων σε γειτονικούς νομούς έχει αποδειχθεί από την εμπειρία στη Βόρεια Ελλάδα πως είναι λάθος. Για παράδειγμα, η έξαρση του κορονοϊού στις Σέρρες συνδέεται με το γεγονός ότι ερχόταν κάτοικοι γειτονικών νομών με περισσότερους περιορισμούς για διασκέδαση. Ενώ δεν είναι σπάνιο να εργάζεται κανείς σε άλλο νομό από αυτόν στον οποίο κατοικεί.
Εν τω μεταξύ, η γιορτή του Αγίου Ανδρέα αύριο προκαλεί ανησυχία για νέα υπερμετάδοση στην Πάτρα, όπως έγινε στη Θεσσαλονίκη και αυτή τη φορά ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να μην κάνει το ίδιο λάθος (σημειωτέον ότι κατά τη χθεσινή του επίσκεψη στη συμπρωτεύουσα έκανε εκ νεου αυτοκριτική για καθυστερημένη ληψη μέτρων και φωτογράφησε δήμο Θεσσαλονικης και περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για εισηγήσεις για μη λήψη μετρων πριν του Αγίου Δημητρίου) και έτσι την Παρασκευή τηλεφώνησε στο δήμαρχο Πάτρας, Κώστα Πελετίδη και στον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριο Φαρμάκη, για να ζητήσει να τηρηθούν αυστηρά τα μέτρα.
Και επόμενος “κάβος” στις 6 Δεκεμβρίου, του Αγίου Νικολάου, που γιορτάζει η μισή Ελλάδα.
Δείτε σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη των κρουσμάτων
Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr