Μπεκατώρου μετά την κατάθεσή της: “Ελπίζω και άλλες γυναίκες να βγουν να μιλήσουν”
Τρίωρη κατάθεση στον εισαγγελέα έδωσε η Σοφία Μπεκατώρου, μετά την καταγγελία της για σεξουαλική κακοποίηση το 1998. Η δήλωση - προτροπή της προς όλους.
- 20 Ιανουαρίου 2021 12:47
Με την ελπίδα και άλλες γυναίκες να έρθουν μπροστά και να καταθέσουν τη δική τους σεξουαλική κακοποίηση η Σοφία Μπεκατώρου εξήλθε των δικαστηρίων της πρώην σχολής Ευελπίδων, ύστερα από τρίωρη κατάθεση στον εισαγγελέα.
Η Ελληνίδα Ολυμπιονίκης από τις 9:30 μέχρι περίπου τις 12:30 το πρωί βρέθηκε στο γραφείο του εισαγγελέα Νίκου Στεφανάτου καταθέτοντας αναλυτικά όσων έχει καταγγείλει για την σεξουαλική κακοποίησή της το 1998. Το πρωί, μπαίνοντας στο κτίριο 16, συνοδευόμενη από τη δικηγόρο της, δεν προχώρησε σε δηλώσεις.
Ωστόσο, κατά την έξοδό της, η Σοφία Μπεκατώρου, έχοντας γνώση για το “αγκάθι” που υπάρχει στην αυτεπάγγελτη έρευνα, δηλαδή ότι το υπό διερεύνηση αδίκημα έχει παραγραφεί, προχώρησε σε μία δήλωση – προτροπή.
“Κατέθεσα για την προσωπική μου υπόθεση. Με αφορμή αυτή ελπίζω και άλλες γυναίκες κι άλλοι άνθρωποι να βγουν να μιλήσουν ώστε η κοινωνία να είναι πιο υγιής και να μην φοβόμαστε” είπε χαρακτηριστικά.
Πλέον ο εισαγγελικός λειτουργός που χειρίζεται την έρευνα, αναμένεται να μελετήσει την κατάθεση της αθλήτριας και να καταλήξει αν υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να συνεχίσει την προκαταρκτική εξέταση ή αν η υπόθεση θα πρέπει να μπει στο αρχείο, ελέω παραγραφής.
Επαγρύπνηση για τον χειρισμό σεξουαλικών υποθέσεων ζητά ο Άρειος Πάγος
Υπενθυμίζεται ότι με αφορμή τις καταγγελίες της Ολυμπιονίκη, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας, ζήτησε από όλους τους εισαγγελικούς λειτουργούς να παρεμβαίνουν άμεσα και αποτελεσματικά, όταν υπάρχουν έστω και υπόνοιες για τέλεση σεξουαλικών εγκλημάτων και να ενθαρρύνουν τα θύματα να καταγγέλλουν στις αρχές τους υπαιτίους. Τονίζει δε, πως θα πρέπει να προστατεύεται το τεκμήριο αθωότητας των εμπλεκομένων έως ότου υπάρξει καταδικαστική απόφαση από τη Δικαιοσύνη.
Ειδικότερα, ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός ζητά από τους υφιστάμενους του να προχωρούν αυτεπάγγελτα και τάχιστα, αναφέροντας αναλυτικά τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθηθούν, επισημαίνοντας και το σεβασμό του τεκμηρίου αθωότητας. Στόχος, όπως εξηγεί, είναι “η ενθάρρυνση του παθόντος προσώπου να προβεί σε καταγγελία και να εκθέσει κάθε χρήσιμη λεπτομέρεια και κρίσιμο γεγονός και στη συνέχεια η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τη συλλογή των απαραίτητων αποδεικτικών στοιχείων”.
Στην 3σέλιδη εγκύκλιο προς τους Διευθύνοντες τις Εισαγγελίες Πρωτοδικών της Χώρας, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου επανέρχεται στο ζήτημα της άμεσης παρέμβασης των εισαγγελέων της χώρας όταν συντρέχουν οι όροι αυτεπάγγελτης έρευνας και ποινικής δίωξης (σ.σ. έχει και στο παρελθόν εκδώσει σχετική εγκύκλιο), επισημαίνοντας ότι “οι περιστάσεις επιβάλλουν να επανέλθουμε άμεσα και να εστιάσουμε την προσοχή και το ενδιαφέρον σας, κατά την άσκηση της βασικής λειτουργικής αρμοδιότητας σας, στην ποινική αντιμετώπιση, σε όλες τις διαστάσεις τους, ειδικών αξιόποινων συμπεριφορών που ήδη αναδεικνύονται με αφορά στην καταγγελία της Ολυμπιονίκη μας, Σοφίας Μπεκατώρου, για σεξουαλική της κακοποίηση”.
Σύμφωνα με το Β. Πλιώτα, οι εισαγγελείς επιβάλλεται να παρεμβαίνουν ταχύτατα για έρευνα “όταν αναφαίνονται έστω και ελάχιστα υποστασιακά στοιχεία τέλεσης αυτεπαγγέλτως διωκόμενων εγκλημάτων”, ενώ τους ενημερώνει ότι “οι ποινικώς αξιολογήσιμες συμπεριφορές εκδηλώνονται και αναπτύσσονται πολλές φορές με εκμετάλλευση της άωρης ηλικίας του θύματος, της ευάλωτης θέσης του από εργασιακή εξάρτηση, των ιδιαίτερων συνθηκών στους χώρους επαγγελματικής απασχόλησης, άθλησης, διάκρισης και ανέλιξης των αθλητών, στους χώρους των ιδρυμάτων, σχολών, καταλυμάτων, παραμονής προσφύγων και μεταναστών κλπ (…) επειδή σ’ αυτούς ευκολότερα μπορούν να δημιουργηθούν ανεπιθύμητες καταστάσεις και να πετάγονται τα καθών πρόσωπα από ασφαλή θέση σε δυσχερέστερη και μειονεκτική κατάσταση για αντικατάσταση και διατήρηση του ερωτικού αυτοπροσδιορισμού και της γενετήσιας αυτοδιάθεσης τους.”
Τέλος, τονίζεται ως αυτονόητη η διαφύλαξη του τεκμηρίου αθωότητας του κατηγορουμένου ή του υπόπτου μέχρι την έκδοση καταδικαστικής απόφασης, σύμφωνα και με τα όσα καταγράφει η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.