Μπορούμε να ζούμε καλά χωρίς κρέας; – Οι χορτοφάγοι απαντούν
Τέσσερις χορτοφάγοι μιλούν στο News 24/7 για τις αλλαγές στον οργανισμό τους, για τα αρνητικά σχόλια, αλλά και για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην Ελλάδα ως vegetarians.
- 01 Οκτωβρίου 2020 06:13
Η Παγκόσμια Ημέρα Χορτοφαγίας τιμάται κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου, με στόχο να αναδείξει την αγάπη προς τα ζώα, αλλά και τη μακροζωία, που προσφέρει η χορτοφαγία.
Καθιερώθηκε στις ΗΠΑ το 1977 από την Εταιρεία Χορτοφάγων Βορείου Αμερικής και σε παγκόσμια κλίμακα ένα χρόνο αργότερα, όταν υιοθετήθηκε από τη Διεθνή Ένωση Χορτοφάγων (IVU).
Η χορτοφαγία κατά τις τελευταίες δεκαετίες έχει κερδίσει δημοτικότητα, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι εξετάζουν τα ηθικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη που σχετίζονται με την κατανάλωση κρέατος.
Χορτοφάγος είναι αυτός που δεν τρέφεται με κρέας, ψάρια και μαλάκια. Ο όρος χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά γύρω στο 1840 από την κοινότητα που συνδέθηκε με το Alcott House School, κοντά στο Λονδίνο, και την χρησιμοποίησαν για να αναφερθούν αποκλειστικά σε τροφές που προέρχονται από φυτά, καθώς και με όλες τις ηθικές αξίες που συνδέονται στις μέρες μας με τον βιγκανισμό.
Η λέξη χρησιμοποιήθηκε επίσημα στις 30 Σεπτεμβρίου 1847 στη Northwood Villa στο Kent της Αγγλίας κατά την συνάντηση για τα εγκαίνια της Χορτοφαγικής Κοινότητας.
Η χορτοφαγία κερδίζει συνεχώς έδαφος και στην Ελλάδα, αν και μόλις το 2% του πληθυσμού δηλώνουν χορτοφάγοι. Όλο και περισσότερα vegetarian και vegan εστιατόρια έχουν ανοίξει στη χώρα μας κατά τα τελευταία χρόνια και ειδικά στην Αθήνα, την τελευταία δεκαετία, λειτουργούν καταστήματα που πουλούν αποκλειστικά φυτικά προϊόντα, “πράσινες” τροφές, βιολογικά λαχανικά και χορτοφαγικά προϊόντα.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Χορτοφαγίας, τέσσερις χορτοφάγοι μιλούν στο News 24/7 για τα κίνητρα πίσω από την απόφασή τους να κόψουν το κρέας και το ψάρι, για τις αλλαγές που είδαν στον οργανισμό τους μετά την απόφαση να γίνουν χορτοφάγοι, για την αντίδραση των οικείων προσώπων, αλλά και για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην ελληνική κοινωνία ως vegetarians.
Ακόμη, μιλούν για τη διαφορά vegetarian και vegan, αλλά και για τα αρνητικά σχόλια και τις επιθέσεις που δέχονται για αυτή τους την επιλογή από τους μη χορτοφάγους. Τέλος, μιλούν για τα χορτοφαγικά μαγαζιά στη χώρα μας, ενώ απαντούν και στο αν η Ελλάδα τελικά είναι μια χώρα που κάποιος χορτοφάγος μπορεί βρει επιλογές σε μια ταβέρνα ή σε ένα εστιατόριο.
Πώς πήρατε την απόφαση να γίνετε χορτοφάγοι;
Κάτια: Νομίζω ότι ήμουν ανέκαθεν χορτοφάγος. Χωρίς να έχω συνδέσει από την αρχή το ηθικό μέρος με το πρακτικό, της τροφής δηλαδή. Απλά δεν μου ταίριαζε το κρέας στην γεύση. Δεν έχω φάει ποτέ κρέας ας πούμε και πάντα μου προκαλούσε αποστροφή η γεύση και η μυρωδιά του. Πρέπει να πω, ότι δεν έχω μεγαλώσει σε οικογένεια χορτοφάγων. Απλά δεν με πίεσαν ποτέ να επιλέξω. Απόλυτα χορτοφάγος, είμαι θεωρώ, τα τελευταία 14-15 χρόνια. Πριν από αυτά όμως δεν κατανάλωνα παράγωγα ζώων. Δεν μου άρεσε ποτέ το γάλα και δεν μου άρεσε ποτέ το τυρί. Υπήρξα τυχερή γιατί μου ήταν εύκολο μετά από αυτά, να διαλέξω “στρατόπεδο”.
Κωνσταντίνα: Αποφάσισα να γίνω χορτοφάγος όταν βρέθηκα σε σφαγείο, σε μια εκδρομή με τη σχολή μου στο γεωπονικό πανεπιστήμιο Αθήνας. Πάντα ήμουν φιλόζωη οπότε εκεί συνειδητοποίησα ότι δε γίνεται να είσαι φιλόζωος και ταυτόχρονα να τρως ζώα.
Στεφανία: Ήθελα από την εφηβεία να κόψω το κρέας, από τα 15 μου απ’ όσο θυμάμαι. Η απόφαση έγινε συνειδητά. Ξεκινώντας από ηθικούς λόγους. Καλώς ή κακώς ζω σε ένα μέρος στο οποίο η παραγωγή, η εκτροφή και η σφαγή των ζώων γίνεται μπροστά στα μάτια μου. Έβλεπα το θέαμα αυτό από πολύ μικρή, αλλά τότε δεν ήξερα ούτε την χορτοφαγία, ούτε τίποτα. Έτσι μεγαλώνοντας ενημερώθηκα και αποφάσισα ότι όσο λιγότερο κρέας τρώω, τόσο καλύτερο για τα ζώα, όσο και για μένα. Καθώς βλέπεις τον βασανισμό και τη σφαγή ενός ζώου σου κόβεται και η όρεξη. Έτσι έγινε σε εμένα τουλάχιστον. Είμαι vegetarian σχεδόν μισό χρόνο.
Παναγιώτης: Είμαι χορτοφάγος από τα 19 μου και συγκεκριμένα από το 2016, δηλαδή εδώ και 4 χρόνια. Ήταν Πάσχα και είχα φάει πάρα πολύ κρέας και θυμάμαι ότι αποφάσισα να σταματήσω για ένα διάστημα το κρέας, ώστε να φύγουν οι τοξίνες από τον οργανισμό μου. Για μία εβδομάδα δεν έφαγα καθόλου κρέας και την επόμενη φορά που σκέφτηκα να φάω κρέας, μου έβγαινε μια απέχθεια. Δεν έφαγα ποτέ ξανά κρέας. Μετά από 6 μήνες έκοψα και το ψάρι. Στη συνέχεια έγινα πιο ευαισθητοποιημένος με τα δικαιώματα των ζώων και οι λόγοι έγιναν και ηθικοί.
Ήταν δύσκολο για σας να κόψετε το κρέας και το ψάρι;
Κάτια: Το κρέας δεν ήταν καθόλου δύσκολο. Το ψάρι ήρθε ως επακόλουθο. Αρχικά δυσκολεύτηκα στο ψάρι, για κοινωνικούς λόγους, αλλά μετά απλά βρήκα εναλλακτικές. Μετά βρήκα μόνο λόγους για να επιβεβαιώνω την επιλογή μου.
Κωνσταντίνα: Η αλήθεια είναι ότι δεν ήταν ιδιαίτερα δύσκολο, αλλά σίγουρα κάποιες φορές μου έλειπε σα γεύση.
Στεφανία: Δεν ήταν καθόλου δύσκολο να κόψω το κρέας ή τα ψαρικά. Η αλήθεια είναι ότι νιώθω σαν να μην έτρωγα κρέας ή ψαρικά ποτέ μου κι έτσι δεν νιώθω ότι μου λείπουν ή να τα έχω ανάγκη.
Παναγιώτης: Η αλήθεια είναι ότι δεν ήταν καθόλου δύσκολο για μένα να κόψω το κρέας και το ψάρι. Μάλιστα, δεν έμπαινα καν στη διαδικασία να ζηλέψω, βλέποντας κάποιον άλλον να τρώει δίπλα μου. Δεν μου λείπει καθόλου το κρέας, γιατί υπάρχουν πολλά υποκατάστατα με τα οποία μπορείς να έχεις τη γεύση του κρέατος, αλλά και την πρωτεΐνη του. Ακόμη και το πρώτο διάστημα ήτανε πάρα πολύ εύκολο για μένα. Δεν δυσκολεύτηκα, δεν πιέστηκα καθόλου, βγήκε πολύ αβίαστα σαν ανάγκη.
Γιατί vegetarian και όχι vegan;
Κάτια: Νομίζω ότι στο ζύγι της κακοποίησης, η “χρήση” των ζώων είναι μακράν χειρότερη από την σφαγή τους. Είναι ένας ατελείωτος πόνος, χωρίς τελειωμό. Προσπαθώ όμως πλέον, να απαλλαγώ και από τους τελευταίους δεσμούς με την κακοποιητική χρήση ζώων.
Κωνσταντίνα: Έχω υπάρξει και vegan και είμαι υπέρ του βιγκανισμού, απλώς αυτή την περίοδο της ζωής μου μπορώ να υποστηρίξω το vegetarian τρόπο ζωής, χωρίς να υπάρχει κάποια ιδιαίτερη δικαιολογία.
Στεφανία: Ζω σε μια οικογένεια η οποία έχει ως κύριο φαγητό το κρέας, τα γαλακτοκομικά και αρκετά ζωικά. Έτσι είναι δύσκολο όσο ακόμα είμαι εδώ να είμαι vegan, διότι δεν μπορούμε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον. Οι παράγοντες είναι πολλοί.
Παναγιώτης: Αυτή είναι μία πάρα πολύ καλή ερώτηση. Να πω την αλήθεια προσπάθησα μέσα σε αυτά τα τέσσερα χρόνια που είμαι vegetarian να γίνω και vegan, αλλά παρατήρησα ότι είναι κάτι που τουλάχιστον για μένα αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να γίνει, διότι το να γίνεις vegan κατά την άποψή μου χρειάζεται αρκετά χρήματα. Ωστόσο, υπάρχει μέσα μου η ιδέα ότι ακόμη και για το γάλα για παράδειγμα εκμεταλλεύονται τα ζώα για να το πάρουν. Είχα δοκιμάσει για μία μέρα να γίνω vegan πριν δύο χρόνια και ήταν πάρα πολύ δύσκολο για μένα. Νόμιζα ότι θα λιποθυμήσω, ενώ ποτέ δεν το ένιωσα αυτό ως vegetarian. Κατά την άποψή μου για να γίνεις vegan και να τρέφεσαι σωστά χωρίς να έχεις προβλήματα υγείας πρέπει να έχεις κάποια χρήματα να διαθέσεις, που αυτή τη στιγμή δεν τα έχω.
Έχετε δει αλλαγές στον οργανισμό σας (θετικές ή αρνητικές);
Κάτια: Έχω δει μόνο θετικές αλλαγές. Έχω σταθερό βάρος και άριστο μεταβολισμό. Έχω ξεπεράσει πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας επιλέγοντας σωστές τροφές.
Κωνσταντίνα: Αισθάνομαι πάντα πιο ανάλαφρη, χωνεύω πολύ ευκολότερα και ειδικότερα όταν ήμουν vegan οι εξετάσεις μου ήταν πιο καλές από ποτέ.
Στεφανία: Είδα πολλές θετικές αλλαγές. Έχασα ορισμένα κιλά (το λίπος του κρέατος), το πρόσωπο μου έχει καθαρίσει πλέον (κανένα ίχνος από σπυράκια ή οτιδήποτε δερματικό), σκέφτομαι πολύ καλύτερα και αποδίδω καλύτερα από πριν.
Παναγιώτης: Έχω δει πάρα πολλές αλλαγές στον οργανισμό μου. Αρχικά έχω δει ότι δεν έχω πρόβλημα με το στομάχι μου, ενώ προηγουμένως είχα πολλά προβλήματα. Επίσης, από την αρχή ακόμη θυμάμαι αυτό που ήταν αρκετά εντυπωσιακό για μένα, δηλαδή το γεγονός ότι ένιωσα μία ηρεμία μέσα μου, άρχισα να γίνομαι πιο πράος, σαν να έχει καθαρίσει ο οργανισμός μου από τη νευρικότητα. Όσον αφορά προβλήματα, προσωπικά δεν παίρνω κάποια βιταμίνη όπως η Β12, κάτι που δεν το συνιστώ φυσικά, αλλά μέχρι τώρα, εδώ και 4 χρόνια, όλες οι εξετάσεις μου ήταν εντάξει, δεν ζαλίστηκα ποτέ, δεν ένιωσα ποτέ αδυναμία.
Έχετε βιώσει χλευασμό για την επιλογή σας αυτή;
Κάτια: Χλευασμό δεν θα έλεγα ότι έχω βιώσει. Κριτική ασφαλώς και έχω δεχτεί. Αλλά δίνω στον καθένα την αξία που του πρέπει. Οπότε για μένα είναι κούφια λόγια. Έχω σταματήσει να προσπαθώ να νουθετήσω όσους δεν θέλουν να ακούσουν και να μάθουν.
Κωνσταντίνα: Έχω ζήσει τα κλασσικά πειράγματα από φίλους και επιθέσεις από το ίντερνετ κυρίως στην αρχή. Όταν έπαψα να ασχολούμαι, δεν μπορώ να πω ότι δε συνέχισε να συμβαίνει. Απλά μάλλον πριν το παρατηρούσα περισσότερο.
Στεφανία: Ναι, βίωσα χλευασμό, από φίλους, από την οικογένεια και από το εργασιακό μου περιβάλλον. Δεν μπορούσαν να ενστερνιστούν τη σκέψη μου και την επιλογή μου.
Παναγιώτης: Έχω νιώσει χλευασμό στο παρελθόν. Κάποιοι φίλοι με είχαν χλευάσει κατά την περίοδο του Πάσχα. Ένας εξ αυτών μου είπε με εριστικό τρόπο “τι ωραία θα φάμε αρνάκι με πετσούλα τώρα… εσύ τι θα φας;”. Σχόλια σαν κι αυτό μου προκαλούσαν εκνευρισμό στην αρχή, αλλά πλέον δεν ενδιαφέρομαι. Δεν με νοιάζει να πω την αλήθεια και τι τρώει ο άλλος. Εγώ κοιτάω μόνο τι τρώω εγώ και δεν προσπαθώ να κάνω “προσηλυτισμό” στο τι θα φάει κάποιος. Επίσης έχω νιώσει μεγάλη πίεση από την οικογένειά μου, καθώς οι γονείς μου έχουν φάρμα με ζώα. Επομένως, ήταν πολύ δύσκολο για αυτούς να δεχτούν το γεγονός ότι δε θα ξαναφάω κρέας. Ήταν αρκετά σοκαριστικό για αυτούς, βέβαια τώρα, μετά από 4 χρόνια, το έχουν συνηθίσει..
Τέλος, πώς είναι για έναν vegetarian να ζει στην Ελλάδα; Υπάρχουν επιλογές σε εστιατόρια;
Κάτια: Στην πλειοψηφία των εστιατορίων, υπάρχουν κάποιες επιλογές. Υπάρχουν και αυτά βέβαια που απευθύνονται μόνο σε κρεατοφάγους. Αυτά τα αποφεύγω. Ευτυχώς, όμως, υπάρχουν και εστιατόρια που έχουν μόνο χορτοφαγικές επιλογές. Έχει γίνει πρόοδος, αλλά υπάρχουν πάντα μεγάλα περιθώρια εξέλιξης. Δυστυχώς, όσο ο γνώμονας είναι το κέρδος, η ενσυναίσθηση και ο σεβασμός, θα παραγκωνίζονται. Λείπει η γνώση και η ενημέρωση.
Κωνσταντίνα: Τα τελευταία χρόνια ειδικά είναι πάρα πολύ εύκολο να είσαι vegetarian, καθώς σχεδόν όλα τα εστιατόρια έχουνε επιλογές. Άλλωστε, η ελληνική κουζίνα από μόνη της έχει πάρα πολλά χορτοφαγικά φαγητά.
Στεφανία: Στην περιοχή που ζω όχι. Δεν έχει τόσες επιλογές σε εστιατόρια. Μόνο σε ορισμένα σούπερ μάρκετ, οτιδήποτε κατεψυγμένο. Αλλά μπορείς εξίσου να δημιουργήσεις και μόνος σου πολλές επιλογές.
Παναγιώτης: Για να είμαι ειλικρινής δεν έχω ψάξει τόσο πολύ ποια είναι τα vegetarian και vegan μαγαζιά στην Αθήνα. Όταν πάμε με την παρέα στην ταβέρνα θα πάρω κάτι λαδερό, κάτι μαγειρευτό, μία σαλάτα, μία μερίδα πατάτες τηγανιτές. Βέβαια, έχει τύχει κάποιες (λίγες) φορές να πάω σε μαγαζί όπου δεν υπήρχε τίποτα για χορτοφάγους. Οπότε καταλαβαίνω πόσο πιο δύσκολο θα είναι αυτό για έναν vegan, καθώς εκείνοι δεν μπορούν να φάνε τα παράγωγα των ζώων. Σε γενικές γραμμές, όμως, στην Αθήνα που ζω, μπορώ να πω πως ένας χορτοφάγος μπορεί να βρει σχετικά εύκολα ένα εστιατόριο μη χορτοφαγικό και να φάει καλά..
Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.