Ναυάγιο στην Πύλο: Προθεσμία για να απολογηθούν την Τρίτη πήραν οι φερόμενοι διακινητές

Ναυάγιο στην Πύλο: Προθεσμία για να απολογηθούν την Τρίτη πήραν οι φερόμενοι διακινητές
Διασωθείς του ναυαγίου στην Πύλο AP

Οι φερόμενοι ως διακινητές παρουσιάστηκαν στην εισαγγελία για το πολύνεκρο ναυάγιο και πήραν προθεσμία 24ώρων για να απολογηθούν. Φωνές από τους συγγενείς έξω από τα δικαστήρια.

Προθεσμία να απολογηθούν αύριο, Τρίτη, πήραν οι 9 Αιγύπτιοι ηλικίας 20 έως 40 ετών φερόμενοι ως οι διακινητές στο πολύνεκρο ναυάγιο με 78 νεκρούς και εκατοντάδες αγνοούμενους μετανάστες, που σημειώθηκε σε διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι κατηγορούμενοι, πέρασαν σήμερα Δευτέρα (19/6) το κατώφλι της ανακρίτριας με βαρύτατες κατηγορίες της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, πρόκλησης ναυαγίου από αμέλεια και έκθεση ζωής σε κίνδυνο.

Τραγική εικόνα, οι συγγενείς αγνοουμένων, που έξω από τα Δικαστήρια φώναζαν τα ονόματα των δικών τους ανθρώπων, μήπως μάθουν κάτι νεότερο για την τύχη τους, την ώρα που διίστανται οι εκτιμήσεις για τον αριθμό των επιβαινόντων.

Τα μεγάλα ερωτήματα για το Λιμενικό

Και ενώ θα κριθεί η τύχη των προαναφερόμενων σχετικά με την προφυλάκισή τους ή όχι, τα ερωτήματα και οι αποκαλύψεις για τους χειρισμούς του Λιμενικού όλο και πληθαίνουν.

Μετά το θέμα με το σχοινί που έριξε το Λιμενικό στο μοιραίο σκάφος -το οποίο αρχικά ουσιαστικά διαψεύστηκε (το σκάφος του Λιμενικού “παρέμενε σε απόσταση και παρατηρούσε διακριτικά” ήταν η επίσημη θέση) αλλά τελικά επιβεβαιώθηκε- και το αν έγινε ρυμούλκηση ή όχι, προέκυψαν αμφιβολίες και για την πορεία του.

Σε ρεπορτάζ του Κώστα Κουκουμάκα για το NEWS 24/7 αποκαλύπτεται πως τα στίγματα διαψεύδουν το Λιμενικό, καθώς αποδεικνύεται ότι το αλιευτικό ήταν 11 ώρες στο ίδιο σημείο και δεν είχε “σταθερή πορεία και ταχύτητα”, όπως ισχυρίζεται το ΛΣ. Αυτό προκύπτει όχι μόνο από στοιχεία της δικογραφίας που συνέταξε το Λιμεναρχείο Καλαμάτας, αλλά και από δεδομένα της οργάνωσης Alarm Phone.

Στο ίδιο μήκος κύματος και το ρεπορτάζ του BBC, το οποίο επίσης αμφισβητεί την εκδοχή του Λιμενικού, δείχνοντας τις “σκιές” στο χρονοδιάγραμμα της τραγωδίας.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, απέκτησε μια ηλεκτρονική κινούμενη εικόνα των δεδομένων εντοπισμού που παρείχε η MarineTraffic (πλατφόρμα θαλάσσιων αναλύσεων και παρακολούθησης της κίνησης της ναυσιπλοΐας), σημειώνοντας πως τα δεδομένα «δείχνουν πολύωρη δραστηριότητα επικεντρωμένη σε μια μικρή, συγκεκριμένη περιοχή όπου αργότερα βυθίστηκε το σκάφος των μεταναστών, θέτοντας σε αμφιβολία τον επίσημο ισχυρισμό ότι δεν είχε προβλήματα με την πλοήγησή του».

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα