Ναυάγιο στην Πύλο: Απελπισία, θλίψη και ερωτήματα από τους συγγενείς – “Θέλουμε απλώς να μάθουμε αν είναι ζωντανός ή νεκρός”
Τον Γολγοθά που περνούν ουκ ολίγες οικογένειες μετά την είδηση του ναυαγίου στα ανοιχτά της Πύλου, με σημειωτέον άγνωστο αριθμό αγνοουμένων, εκφράζουν συγγενείς και φίλοι όσων επέβαιναν στο μοιραίο σκάφος.
- 18 Ιουνίου 2023 22:40
Θλίψη, πολλά αναπάντητα ερωτηματικά και απελπισία επικρατούν σε όσους συρρέουν στην Καλαμάτα τις τελευταίες μέρες, ψάχνοντας για τα αγαπημένα τους πρόσωπα που επέβαιναν στο μοιραίο πλοίο, το οποίο ναυάγησε στα ανοιχτά της Πύλου. Ο απολογισμός ιδιαίτερα βαρύς: 78 νεκροί, 108 τραυματίες και άγνωστος αριθμός αγνοούμενων, ο οποίος σύμφωνα με τις αρχές φτάνει περίπου τους 500.
Γι’ αυτούς η ελπίδα έχει σβήσει πλέον, καθώς διανύουμε την πέμπτη μέρα από τη βύθιση του σκάφους ενώ “σκιές” υπάρχουν σχετικά με τα αίτια του ναυαγίου και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε η τραγωδία. Μεταξύ πολλών άλλων “θολών” σημείων, η δικογραφία που έχει συνταχθεί δεν ταιριάζει με την εκδοχή του Λιμενικού ότι το σκάφος “είχε σταθερή πορεία και ταχύτητα”.
“Ήρθα να βοηθήσω τον φίλο μου Κασέμ. Έχει τρελαθεί από την αγωνία του για τη σύζυγό του, Έσρα, που ήταν στο σκάφος. Είχε πάει στη Λιβύη με τον αδερφό της για να συναντήσει τον διακινητή. Μόλις μάθαμε για το ναυάγιο, πήραμε ένα αερροπλάνο και ήρθαμε εδώ” δήλωσε από την Καλαμάτα ο Μαχμούντ Ταφάς.
Δεν είναι οι μόνοι. Αμέτρητοι είναι οι συγγενείς και φίλοι που είναι απελπισμένοι για νέα των αγαπημένων τους προσώπων. Σχεδόν όλοι ανήκουν σε ένα προηγούμενο κύμα μεταναστών και προσφύγων που είχε φτάσει στην Ευρώπη , συχνά μετά από επικίνδυνα ταξίδια.
“Το μόνο που θέλουμε να μάθουμε είναι αν είναι ζωντανός ή νεκρός“, είπε ο Αχσάν Μοχάμεντ, Πακιστανός εργάτης σε αγρόκτημα του οποίου ο ξάδερφος βρισκόταν στο πλοίο. “Οικογένειες πίσω στο σπίτι, μητέρες που γέννησαν αυτά τα παιδιά, ρωτάνε, ρωτάνε, ρωτάνε. Πρέπει να ξέρουν“.
Η ζοφερή διαδικασία παροχής δειγμάτων DNA είχε περισσότερο να κάνει με την ταυτοποίηση των 78 σορών που ανασύρθηκαν από τις αρχές παρά με επιβάτες που πιθανόν να βρεθούν στα βαθύτερα νερά της Μεσογείου. Οι επιζώντες, με εξαίρεση περίπου 20 άτομα που παραμένουν στο νοσοκομείο, έχουν έρθει σε επαφή με τους αγαπημένους τους.
“Υπήρχαν 10 άνθρωποι από το χωριό μου στην [πακιστανική περιφέρεια] Mandi Bahauddin που πλήρωσαν λαθρέμπορους περίπου 5.000 ευρώ για να βρεθούν σε αυτό το σκάφος“, ανέφερε ο Αχσάν Μοχάμεντ.
“Οι γονείς τους μας ζήτησαν να είμαστε εδώ. Στο Πακιστάν, ξέρετε, οι οικογένειες πουλάνε ζώα, γη, ακόμη και τα αυτοκίνητά τους για να πληρώσουν τα παιδιά για να κάνουν αυτά τα ταξίδια. Θυσιάζουν τα πάντα και τώρα οι μητέρες στο Mandi Bahauddin δεν έχουν ιδέα αν τα παιδιά τους είναι νεκρά ή ζωντανά“.
Ο Amjad και ο Ahmed Ali, αδέρφια από το Ντέρμπι της Αγγλίας, “πέταξαν” επίσης στην Ελλάδα, αφού ο πατέρας τους, ο οποίος έφτασε στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1957, δέχτηκε να βοηθήσει φίλους από το Πακιστάν να βρουν συγγενείς στο πλοίο.
«Έχουμε μια λίστα με ονόματα και είμαστε εδώ ως καλοί Σαμαρείτες», είπε ο Amjad. “Γνωρίζουμε έναν άνδρα που πούλησε το σπίτι του για να πληρώσει τους λαθρέμπορους. Μιλάμε για ανθρώπους που πλήττονται από τη φτώχεια που είναι απελπισμένοι».
Ήταν, είπε, ζωτικής σημασίας το γεγονός ότι οι ελληνικές αρχές ανακάλυψαν το σκάφος, το οποίο πιστεύεται ότι βρίσκεται στον βυθό της θάλασσας σε ύδατα βάθους άνω των 5.000 μέτρων.
«Είναι μια άθλια επιχείρηση αυτό το λαθρεμπόριο. Πρέπει πραγματικά να βρουν το σκάφος εάν πρόκειται να μπει ποτέ τέλος. Το να μην βρίσκουν το σκάφος σημαίνει ότι οικογένειες θα ζουν με την ελπίδα για χρόνια ότι τα αγαπημένα τους πρόσωπα θα έρθουν σε επαφή. Αυτό θα τροφοδοτήσει μόνο την αφήγηση των διακινητών που θα συνεχίσουν να τους εκμεταλλεύονται».
Η μεγάλη ειρωνεία στην υπόθεση του Κασέμ, που αναζητά την σύζυγό του, ήταν ότι η 21χρονη δεν χρειαζόταν να βρίσκεται στο σκάφος. «Θα μπορούσα να την είχα φέρει, νόμιμα, αν η κυβέρνηση δεν είχε ορίσει ότι έπρεπε να περάσει ένα τεστ στα βασικά γερμανικά», είπε, σκουπίζοντας δάκρυα από τα μάτια του. «Αλλά δεν ήξερε να διαβάζει ή να γράφει και έτσι δεν μπορούσε να περάσει κανένα τεστ».
Σε απόγνωση, ο Κασέμ, ο οποίος εργάζεται εδώ και καιρό στην εταιρεία ταχυμεταφορών, DHL, κατέφυγε σε ένα δίκτυο λαθρεμπορίου μέσω facebook, αναζητώντας «τον καλύτερο τρόπο» για να φτάσει στην Ιταλία από τη Λιβύη. «Αυτό το αιγυπτιακό δίκτυο εμφανίστηκε και αρχίσαμε να συζητάμε. Τους πλήρωσα 4.500 δολάρια. Η Έσρα κι εγώ θέλαμε τόσο πολύ να είμαστε μαζί και τώρα δεν έχω ιδέα πού βρίσκεται».
Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις