“Νέα κανονικότητα οι πυρκαγιές” τονίζουν οι επιστήμονες

“Νέα κανονικότητα οι πυρκαγιές” τονίζουν οι επιστήμονες
Πυρκαγιά σε δασική έκταση INTIME NEWS/ΨΩΜΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Επιστήμονες εκτιμούν ότι οι δασικές πυρκαγιές θα αποτελούν μία νέα κανονικότητα την επόμενη δεκατία, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη να αναδιαμορφωθεί το έργο των δασολόγων.

“Είμαστε μπροστά σε μια νέα κανονικότητα. Εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία όλες αυτές οι μεγάλες καταστροφικές δασικές πυρκαγιές είναι συμβάντα τα οποία μας καλούν να αλλάξουν τρόπο προσέγγισης” ανέφερε ο ερευνητής του Αστεροσκοπείου Αθηνων και πυρομετεωρολόγος Θεόδωρος Γιάνναρος.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο πυρομετεωρολόγος είχε προβλέψει πριν από μια εβδομάδα ότι “τα δύσκολα είναι μπροστά μας” το πρόβλημα της διαχείρισης των δασικών πυρκαγιών είναι μεγάλο, τονίζοντας ότι η κατάσταση την οποία βιώνουμε ήταν αναμενόμενη.

“Δεν πρόκειται για καμία εξαίρεση. Από την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε επισημάνει την πάρα πολύ υψηλή επικινδυνότητα στην οποία θα βρισκόταν η χώρα εξαιτίας των καύσιμων υλικών σε όλα τα δασικά συστήματα” σημείωσε.

Για το έργο που κάνει η νέα γενιά δασολόγων μίλησε ο Παλαιολόγος Παλαιολόγος, επίκουρος καθηγητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και τη δουλειά τους, που είναι η διαχείριση καύσιμης ύλης.

“Αν δεν συνδυαστεί η πρόληψη με την καταστολή, τότε όσο και να προσπαθούμε αυτές οι πυρκαγιές που βιώνουμε θα έχουν πολύ αυξημένη ένταση και συχνότητα πλέον και μέγεθος δεν μπορούμε να τις σβήσουμε” σημείωσε.

Από την πλευρά ο κ. Γιάνναρος αναφέρθηκε στο γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια οι δασολόγοι δεν βγήκαν στο πεδίο.

“Οι περισσότεροι από αυτούς αποδόθηκαν σε κάποια γραφεία και επιτελικές δουλειές. Τα δασαρχεία δεν μπορεί να γίνονται ο γραφειοκρατικός μηχανισμός του κράτους. Τα δασαρχεία έχουν ως στόχο να διαχειρίζονται τα δάση” κατήγγειλε αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι η διανομή των κονδυλίων για πρόληψη των δασικών πυρκαγιών πρέπει να γίνεται στοχευμένα.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα