Οι Ναζί στη φυλακή
Η χρονιά που φεύγει, παίρνει μαζί της και την εγκληματική οργάνωση «Χρυσή Αυγή», τα ηγετικά στελέχη της οποίας είναι πλέον στη φυλακή, πλην του φυγόποινου Χρήστου Παππά ο οποίος δεν έχει εντοπιστεί. Η 7η Οκτωβρίου ήταν η μέρα που εντός και εκτός του Εφετείου Αθηνών εκτυλίχθηκαν ιστορικές στιγμές.
- 23 Δεκεμβρίου 2020 15:10
Το πρωί της 7ης Οκτωβρίου του 2020 υπήρχε μία νευρικότητα μέσα στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Εφετείου της Αθήνας. Τα δημοσιογραφικά συνεργεία είχαν παραταχθεί στον προαύλιο χώρο από τα ξημερώματα. Πολίτες συγκεντρώνονταν σταδιακά στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, φτάνοντας τους χιλιάδες. Δικηγόροι, τόσο της πολιτικής αγωγής όσο και της υπεράσπισης, από νωρίς ανέμεναν στα έδρανα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Εκείνη τη στιγμή ελάχιστοι γνώριζαν με σιγουριά ότι η νίκη κατά του φασισμού είχε επιτευχθεί και θα αποτελούσε μια από τις λιγοστές ευχάριστες ειδήσεις της ανασκόπησης του 2020.
Πράγματι, όπως εξηγεί ο συνήγορος της πολιτικής αγωγής, Κ. Παπαδάκης, εκείνη η συνεδρίαση ήταν η σημαντικότερη της επί 5,5 έτη αποδεικτικής διαδικασίας: “Δύσκολο να συνειδητοποιήσει κανείς ότι η μεγαλύτερη σε διάρκεια και σε σημασία για την κοινωνία δίκη στην ελληνική ιστορία έφτανε μετά από τόσες περιπέτειες στο τέλος της. Η αγωνία κορυφωνόταν: Θα αξιολογηθεί όπως πρέπει το αποδεικτικό υλικό ή θα υποκύψουν στην εισαγγελική πρόταση; Θα αποδοθούν ποινικές ευθύνες για όλους ή θα περιορισθούν πάλι στα εκτελεστικά όργανα; Θα αναγνωρισθεί ότι η Χρυσή Αυγή αποτελεί εγκληματική οργάνωση ή θα γίνει πιστευτό ότι τα εξεταζόμενα εγκλήματα είναι μεμονωμένα και ασύνδετα μεταξύ τους; Θα αποδοθεί έστω και για πρώτη φορά δικαιοσύνη η θα γραφτεί άλλη μία μαύρη σελίδα ατιμωρησίας της ακροδεξιάς εγκληματικής βίας; Θα συνειδητοποιήσουν οι δικαστές ότι οι αποδιδόμενες κατηγορίες πολύ είναι λιγότερες από όσα περιστατικά αποδείχθηκαν η θα αποδεχθεί την αφήγηση της πολιτικής δίωξης και σκευωρίας ;”.
Τα ερωτήματα που περνούσαν από το μυαλό των παραγόντων της δίκης ήταν πολλά, αλλά λίγο μετά τις 11 το πρωί, κάτω από το άγρυπνο βλέμμα της Μάγδας Φύσσα, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ξεκίνησε να δίνει τις απαντήσεις του. “Η διαδικασία εκφώνησης της απόφασης είχε την ιεροτελεστία της. Ξεκαθάρισε πρώτα τους αθώους και ενόχους και τις μεταβολές κατηγοριών για τις επιμέρους υποθέσεις διαστέλλοντας χρονικά την αγωνία για την κατάφαση η μη της ενοχής εγκληματικής οργάνωσης. Όταν έφτασε πιά και στο αδίκημα αυτό τελευταία και στο όνομα του πρώτου αλφαβητικά κατηγορουμένου διατύπωσε τη φράση «Ενοχος ένταξης σε εγκληματική οργάνωση» ήταν φανερό ότι απάντησε καταφατικά. Εμενε ποιοι θα καταδικαστούν για ένταξη και ποιοι για διεύθυνση. Όταν έφτασε προς τα πάνω στο κορυφαίο πρόσωπο της ιεραρχίας αισθανθήκαμε ότι νικήσαμε για πρώτη φορά την ατιμωρησία. Και νοιώθουμε ακόμα τη συγκλονιστική της δόνηση” θυμάται ο Κ. Παπαδάκης και προσθέτει: “Είναι αλήθεια πως όλη την περίοδο αναμονής τα μέλη του δικαστηρίου δεν άφησαν αμφιβολία ότι έχουν διερευνήσει ενδελεχώς και την τελευταία πτυχή της υπόθεσης. Και δεν έδωσαν δικαίωμα σε κανέναν, πλην ορισμένων εύλογων παραπόνων των συνηγόρων πολιτικής αγωγής, να αμφισβητήσει την αμεροληψία τους. Τόσο που ακόμα και οι συνήγοροι υπεράσπισης δεν παρέλειψαν να τους πλέξουν το εγκώμιο πανηγυρικά στις αγορεύσεις τους. Οι δικαστές ήταν ελεύθεροι να αποφασίσουν κατά συνείδηση. Και φυσικά δεν περίμεναν να πάει η ώρα 10.45 και να δούν πόσοι συγκεντρώθηκαν στη Λ. Αλεξάνδρας και να διαλέξουν τι απόφαση θα πάρουν, όπως ευτελέστατα κατηγορήθηκαν”.
Η μεγάλη συγκέντρωση και η διάλυσή της από την Αστυνομία
Ήταν πλέον 11:55 το πρωί. Η είδηση μεταδόθηκε ακαριαία στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας, όπου δεκάδες χιλιάδες πολίτες είχαν πλημμυρίσει τον δρόμο, από το ύψος της Κηφισίας, περιμένοντας την ανακοίνωση. “Την προσοχή σας. Επόμενη ανακοίνωση του Τριμελούς Εφετείου. Η Χρυσή Αυγή αποτελεί εγκληματική οργάνωση”, ακούστηκε από την μικροφωνική που είχε στηθεί, δίνοντας το σύνθημα. Άνθρωποι όλων των ηλικιών, δακρυσμένοι πανηγύριζαν την καταδίκη των νεοναζί.
Από τους Αιγύπτιους αλιεργάτες που είχαν πέσει θύματα της δολοφονικής επίθεσης των νεοναζί το 2012, τον Σωτήρη Πουλικογιάννη, επίσης θύμα της εγκληματικής οργάνωσης, μέχρι φίλους του Παύλου Φύσσα, μαθητές, φοιτητές, συνταξιούχους, σωματεία εργαζομένων, αντιφασιστικές πρωτοβουλίες, συνδέσμους οργανωμένων οπαδών της ΑΕΚ και του Παναθηναϊκού, οργανώσεις της αριστεράς, συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου και πολιτικά κόμματα, όλοι ήταν εκεί, περιμένοντας από νωρίς το πρωί να ακούσουν πως οι χρυσαυγίτες θα οδηγηθούν στη φυλακή για τις πράξεις τους.
Η ανακοίνωση της ιστορικής απόφασης σήμανε την λύτρωση σε όλους όσους τάχθηκαν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο κατά του φασισμού όλα αυτά τα χρόνια. Η ιαχή χαράς που απλώθηκε πάνω από την μεγάλη συγκέντρωση της Λεωφόρου Αλεξάνδρας το πρωί της Τρίτης δημιούργησε μια στιγμή που δύσκολα θα ξεχαστεί από όσους ήταν εκεί.
Δεν πρόλαβαν όμως να το χαρούν. Ακριβώς 40 δευτερόλεπτα αργότερα, οι δυνάμεις της Αστυνομίας διέλυσαν τη συγκέντρωση με χρήση της “Αύρας” και χημικών. Το βίντεο του News 24/7, διέψευσε την ΓΑΔΑ και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, που από την πρώτη στιγμή μίλησαν για επίθεση που δέχτηκαν πρώτα οι αστυνομικοί με μολότοφ. Με αφορμή μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού, άδεια πλαστικά μπουκάλια νερού, τα οποία εκτόξευσαν κάποιοι λίγοι στις κλούβες των ΜΑΤ, η Αστυνομία επιτέθηκε άκριτα κατά των χιλιάδων διαδηλωτών εκκενώνοντας μέσα σε λίγα λεπτά την Λεωφόρο Αλεξάνδρας.
Τίτλοι τέλους
Εκείνη την ημέρα, η Χρυσή Αυγή χαρακτηρίστηκε -με τη “βούλα” της Δικαιοσύνης – εγκληματική οργάνωση, και διευθυντές αυτής ήταν τόσο ο Νίκος Μιχαλολιάκος, όσο και το μεγαλύτερο μέρος της πρώην κοινοβουλευτικής ομάδας του. Βέβαια, χρειάστηκαν ακόμα 2 εβδομάδες διαδικασίας, προκειμένου να ολοκληρωθεί η ετυμηγορία του δικαστηρίου, με την επιβολή ποινών και ελαφρυντικών, έτσι ώστε να φανεί ποιοι καταδικασθέντες θα οδηγούνταν τελικά στη φυλακή.
Η Μάγδα Φύσσα ύστερα από επταετή μάχη για την εμπλοκή της Χρυσής Αυγής στη δολοφονία του γιου της Παύλου, είναι πλέον νικήτρια. “Μια έκφραση γλύκας, πόνου, δύναμης και περηφάνειας…κι εκείνο το αδιόρατο χαμόγελο. Το έχω πάντα στη μνήμη μου, για να παίρνω δύναμη” περιγράφει η δημοσιογράφος Ειρήνη Προμπονά για τη μέρα εκείνη και επισημαίνει πως παρά την πρωτόδικη καταδίκη “το αντιφασιστικό κίνημα έχει μέλλον και ο ρόλος του είναι να επαγρυπνεί αδιάκοπα δείχνοντας τις παθογένειες που πρέπει να εκλείψουν. Το δρόμο τον έδειξε σε όλους μας η Μάγδα Φύσσα”.
Οι οριστικοί τίτλοι τέλους μπήκαν στις 22 Οκτωβρίου, οπότε αποφασίζεται ότι οι Νίκος Μιχαλολιάκος, Ηλίας Κασιδιάρης, Ιωάννης Λαγός, Γιώργος Γερμενής, Ηλ. Παναγιώταρος, Αρτέμης Ματθαιόπουλος και Χρήστος Παππάς πρέπει να οδηγηθούν πίσω από τα κάγκελα για να εκτίσουν ποινές κάθειρξης από 13 έτη και έξι μήνες έως 13 έτη και 8 μήνες. Στη φυλακή οδηγήθηκαν επίσης, ο Γ. Ρουπακιάς με ισόβια ποινή κάθειρξης, αλλά και οι Πυρηνάρχες Νίκαιας και Περάματος, Γ. Πατέλης (ποινή δέκα ετών και δύο μηνών) και Αν. Πανταζής, κάθειρξη 10 ετών και 24 μηνών), ενώ για τους υπόλοιπους καταδικασθέντες χορηγήθηκε αναστολή έως την έφεση, με την επιβολή περιοριστικών όρων.
Η φυγοδικία Παππά και η σύγκρουση Λεπενιώτη – Οικονόμου
Ωστόσο, η πρωτοβάθμια κρίση δεν πρόκειται να εφαρμοστεί για όλους. Ακόμη και σήμερα 2 μήνες μετά, ο Χρήστος Παππάς δεν έχει εντοπιστεί από τις αρχές και παραμένει φυγόδικος. Αλλά αυτό δεν είναι το μόνο στοιχείο που στιγμάτισε την ακροαματική διαδικασία. Η κόντρα μεταξύ της προέδρου Μαρίας Λεπενιώτη και της εισαγγελέως Αδαμαντίας Οικονόμου, ήταν ξεκάθαρη. Η ένταση ήταν διακριτή κυρίως τις ώρες των συνεδριάσεων όμως, δεν έλλειψαν πρωινά πριν την έναρξη της διαδικασίας, όπου οι έντονες διαφωνίες ακούγονταν στην αίθουσα από το δωμάτιο των συσκέψεων.
Για την Αδαμαντία Οικονόμου, όπως η ίδια ανέφερε στην εισαγγελική της πρόταση επί της ενοχής, το Δεκέμβριο του 2019, δεν υπήρξε εγκληματική οργάνωση, ούτε οργανωμένη επίθεση κατά του Παύλου Φύσσα, των αφισοκολλητών του ΠΑΜΕ και των Αιγύπτιων ψαράδων. Η ηγεσία της Χρυσής Αυγής ουδέποτε έδωσε κάποια εντολή, ούτε γνώρισε για ενδεχόμενες εγκληματικές πράξεις. Οι “πύρινες” ομιλίες των βουλευτών δεν ήταν τίποτα περισσότερο από “οξείες πολιτικές εκφράσεις, που δεν ήταν ικανές να προκαλέσουν την τέλεση εγκλημάτων”. Όσο για τα εγκλήματα που αποδόθηκαν ως ενέργειες χρυσαυγιτών, χαρακτηρίστηκαν ως “μεμονωμένα περιστατικά” δίχως συγκεκριμένο σχεδιασμό.
Η εισαγγελική λειτουργός όχι μόνο παρέμεινε αμετακίνητη στη θέση της αυτή, αλλά, μετά την έκδοση της απόφασης για την ενοχή ή μη των κατηγορουμένων, είχε απευθυνθεί προς την υπεράσπιση για τις “αιχμές περί λιγοψυχίας και αλλαγής πλεύσης”. “Για να μην υπάρχουν σκιές, παραμένω πιστή στην πρότασή μου, στην οποία προέβη κατά συνείδηση με γνώμονα τους κανόνες δικαίου” διευκρίνησε, ξεκινώντας μία σειρά από εντάσεις μεταξύ των δύο γυναικών τόσο εντός όσο και εκτός της δικαστικής αιθούσης.
Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr