Παραλογισμός: Χωρίς σχολικό νοσηλευτή παιδί με διαβήτη για μία αδιανόητη αστοχία
Παιδί σε νηπιαγωγείο της Αμφισσας έχει μείνει χωρίς σχολικό νοσηλευτή την ίδια ώρα που στον πατέρα του απαγορεύεται η μόνιμη παραμονή στην τάξη. Και όλα αυτά λόγω... αστοχίας στην τοποθέτηση νοσηλευτή.
- 15 Σεπτεμβρίου 2021 06:11
Τα συνήθως αδούλευτα και αλάδωτα γρανάζια της κρατικής μηχανής μπορούν να φτάσουν κάποιον σε απόγνωση. Μπορεί και να το έχετε βιώσει όσοι διαβάζετε αυτές τις γραμμές, μπορεί και όχι. Η Ηλια Βενετσάνη όμως και ο σύζυγός της βιώνουν μία ανείπωτη ταλαιπωρία τους τελευταίους μήνες η οποία κορυφώθηκε τις τελευταίες ημέρες.
Το παιδί του ζευγαριού, αγοράκι 4,5 ετών, διαγνώστηκε πριν μερικούς μήνες με διαβήτη. Εγινε σαφές ότι για να συνεχίσει τη φοίτησή του στο νηπιαγωγείο χρειαζόταν σχολικό νοσηλευτή αφού η ινσουλίνη έχει γίνει καθημερινή ανάγκη για το παιδί.
Επειδή όμως η σχολική σεζόν είχε φτάσει κοντά στο τέλος της, μήνα Μάιο, δεν μπορούσε να γίνει νέος διορισμός. Ετσι οι γονείς κάλυψαν το κενό πληρώνοντας από την τσέπη τους ένα μήνα σχολικό νοσηλευτή. Το κόστος είναι σχεδόν απαγορευτικό για πολίτες της μεσαίας τάξης.
Η φοβερή ταλαιπωρία όμως-και ταυτόχρονα ο παραλογισμός-αρχίζει από τον Σεπτέμβρη. Η σχολική νοσηλεύτρια που διορίστηκε και εμφανίστηκε για να αναλάβει καθήκοντα την 1η του μηνός έφυγε μόλις μία μέρα αργότερα αφού ήταν ετοιμόγεννη. Και εδώ γεννάται το ερώτημα πως είναι δυνατόν να διοριστεί μία ετοιμόγεννη γυναίκα (γέννησε μετά από δύο ημέρες) και να μην προτιμάται μία άλλη;
Οι γονείς, φυσικά, απευθύνθηκαν στους υπευθύνους. Στη διεύθυνση του νηπιαγωγείου στο οποίο φοιτά ο μικρός και στην διεύθυνση της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Τους διαμήνυσαν ότι μεσούσης της σεζόν πολύ δύσκολα να γίνει νέος διορισμός. Επεσαν στο τραπέζι οι λύσεις της κάλυψης του κόστους από τους γονείς (απορρίφθηκε, όχι μόνο για οικονομικούς αλλά και αξιακούς λόγους) και της μόνιμης παρουσίας ενός από τους δύο γονείς στο σχολείο. Εμμέσως πλην σαφώς διατυπώθηκε και η ιδέα να σταματήσει το παιδί προσωρινά τη φοίτηση!
Η δεύτερη λύση άρχισε να εφαρμόζεται (με την παρουσία του πατέρα) αλλά είναι σαφές ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής σεζόν. Εκτός αυτού, ακόμα και σ’ αυτό το πλάνο της παρουσίας του πατέρα, μπήκαν συγκεκριμένα εμπόδια. Του απαγόρευεται η είσοδος στην τάξη εκτός από τη στιγμή που τον ειδοποιούν οι διδάσκοντες να μπει και να δώσει την ινσουλίνη. Ο άνθρωπος στο υπόλοιπο διάστημα περιμένει ώρες επί ωρών στο…αυτοκίνητο.
Η μητέρα, αγανακτισμένη, ξέσπασε μέσω του facebook, προσδοκώντας μονιμότερη λύση:
Κάπου, κάπως, κάποτε, ένας μπαμπας ξεκίνησε με τον γιο του να πάει στο νηπιαγωγείο. Να καθίσει έξω από το νηπιαγωγείο όλη μέρα, με βροχή, με χιόνι, με ζέστη, με κρύο είτε έχει δουλεια, είτε δεν έχει, προκειμένου το παιδί του να πάει σχολείο.
Το παιδί του έχει διαβήτη και χρειάζεται σχολικό νοσηλευτη, όμως το πανσοφο Κράτος του διόρισε κάποια που μόλις γέννησε και δεν θα έρθει. Προσπαθεί να την αντικαταστήσει και μέχρι τότε ζητάει από τους γονείς να μην πηγαίνουν το παιδί τους σχολείο, εμμέσως πλην σαφώς η τελοσπαντων να διορίσουν μια δικη τους νοσηλεύτρια από χρήματα που δεν έχουν. Αυτά συμβαίνουν την ίδια στιγμή που οι βουλευτές δοκιμάζουν βιντεοπαιχνίδια και παίζουν ανέμελοι, μιας και όλα τα προβλήματα είναι λυμένα.
Αυτά διαδραματίζονται με το δικό μου παιδί, στην δικη μας χώρα, με τον δικό μου σύζυγο, το έτος 2021.
Ντροπή δεν θα πω γιατί ποιος έχασε την ντροπή για να την βρουν αυτοί που φταίνε για την κατάντια αυτή; Τα μαύρα μας τα χαλια θα πω και να μη σας τυχει θα πω και αν σας τυχει ελάτε να κάνουμε μαζί ομαδική ψυχοθεραπεια.
Φυσικά, δεν περιορίστηκε μόνο στην καταγραφή μέρος των περιστατικών στο διαδίκτυο. Ειδοποίησε τον τοπικό εισαγγελέα, πίεσε (και πιέζει) στο μέτρο του δυνατού, επιχειρεί να δώσει τέρμα σ’ αυτή τη δυστοπική κατάσταση.
Την ίδια ώρα, το παιδί έχει αρχίσει να αντιλαμβάνεται ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά και έχει επηρεαστεί η ψυχολογία του. Εκτός των άλλων, το πρόβλημα δεν σταματά στο σχολείο. Η οικογένεια αναγκάζεται να ταξιδεύει συχνά στην Αθήνα για τις θεραπείες του μικρού και βλέπει τον προϋπολογισμό της να τινάζεται στον αέρα.
Είναι σαφές ότι λύση μπορεί να δοθεί από το Υπουργείο Παιδείας που είναι υπεύθυνο για τις τοποθετήσεις των σχολικών νοσηλευτών. Δεν είναι δα και τόσο δύσκολο…
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις