Πάσχα στην Κέρκυρα: Σήμερα το γνωστό έθιμο των Μπότηδων

Πάσχα στην Κέρκυρα: Σήμερα το γνωστό έθιμο των Μπότηδων
Το έθιμο των μπότηδων INTIME NEWS

Με την "Αναπαράσταση του σεισμού", ένα έθιμο που γίνεται στις 6:00 το πρωί στον ΙΝ της Υπεραγίας Θεοτόκου Φανερωμένης, της γνωστής Παναγίας των Ξένων, στην Πλακάδα του Αγίου Σπυρίδωνα, ξεκινά το Μεγάλο Σάββατο στην Κέρκυρα.

Όποιος έχει βρεθεί τις ημέρες του Πάσχα στο νησί της Κέρκυρας η εμπειρία που αποκομίζει είναι μοναδική, καθώς η κατανυκτική ατμόσφαιρα, οι χορωδίες και οι φιλαρμονικές αλλά και τα έθιμα που αναδύονται από το ιστορικό παρελθόν του νησιού και λαμβάνουν χώρα σε κάθε καντούνι, κάνουν τον συγκεκριμένο προορισμό ιδιαίτερα ξεχωριστό.

Το Πάσχα στην Κέρκυρα είναι ένα σύνθετο μίγμα από καθολικές και ορθόδοξες χριστιανικές θρησκευτικές παραδόσεις με επιρροές από τα βενετικά πρότυπα και τα τοπικά πολιτιστικά χαρακτηριστικά, ενώ από τα χρόνια της Βενετοκρατίας συνεορτάζεται από την Ορθόδοξη και Καθολική Εκκλησία.

Το Μεγάλο Σάββατο το νησί βρίσκεται “στο πόδι” από τις 6 το πρωί, καθώς τα έθιμα ξεκινούν με την “Αναπαράσταση του σεισμού”, ένα έθιμο που γίνεται στις 6:00 το πρωί στον Ιερό Ναό της Υπεραγίας Θεοτόκου Φανερωμένης, της γνωστής Παναγίας των Ξένων, στην Πλακάδα του Αγίου Σπυρίδωνα.

Στις 9:00 το πρωί, πραγματοποιείται η καθιερωμένη λιτάνευση του Ιερού Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος και η περιφορά του Επιταφίου. Είναι η μόνη περιφορά επιταφίου που γίνεται το πρωί του Σαββάτου. Πρόκειται για την αρχαιότερη λιτανεία του Αγίου, που πραγματοποιείται σε ανάμνηση της θαυματουργικής απαλλαγής του νησιού από τη σιτοδεία, πιθανόν το έτος 1553.

Κόσμος στην Κέρκυρα για το Πάσχα 2023 Eurokinissi

Ο Άγιος Σπυρίδων λιτανεύεται σε θέση προεξάρχοντος Επισκόπου, δηλαδή προηγείται του Επιταφίου, ακολουθώντας τη βυζαντινή λατρευτική τάξη και ιδιαίτερα εκείνη της Βασιλεύουσας. Στην περιφορά συμμετέχουν οι μπάντες και των τριών Φιλαρμονικών της πόλεως, οι οποίες αποδίδουν διασκευές πένθιμων εμβατηρίων. Το σκήνωμα του Αγίου Σπυρίδωνος, μετά τη λιτάνευσή του στην πόλη, τοποθετείται στη θύρα για τριήμερο προσκύνημα. Πρόκειται για μία επίσης παλαιότατη παράδοση, που πιθανότατα έχει τις ρίζες της στην Κωνσταντινούπολη, όταν ακόμη βρισκόταν το σκήνωμα του Αγίου στον εκεί Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων. Μάλιστα, στα χρόνια της Ενετοκρατίας, οι μέρες που ήταν «ο Άγιος στη θύρα», θεωρούνταν μέρες ασυλίας.

Μετά το πέρας της Λιτανείας του Αγίου Σπυρίδωνα, από τα μπαλκόνια των σπιτιών θα πέσουν οι μπότηδες, πήλινα κανάτια, γεμάτα νερό, με στενό στόμιο και δυο χερούλια στο πλάι, δεμένα με κόκκινες κορδέλες.

Το έθιμο των μπότηδων Eurokinissi

Πρόκειται για ένα μοναδικό έθιμο των Κερκυραίων που τις ρίζες του τις συναντά κάποιος στα ενετικά χρόνια της κατοχής του νησιού, με τους Βενετούς τότε καθολικούς να σπάνε τις παλιές στάμνες, στη μεγαλύτερη γιορτή τους, την Πρωτοχρονιά, ως «φόρο» στο νέο χρόνο, προκειμένου να τους φέρει καινούργια αγαθά στο σπιτικό τους. Οι ορθόδοξοι Κερκυραίοι, υιοθέτησαν το έθιμο και το μετέφεραν χρονικά στο Πάσχα, που οι Ενετοί τους επέτρεπαν να γιορτάσουν μόνο το μεσημέρι.

Με το σπάσιμο των “μπότηδων”, μεταδίδει το corfutvnews, οι πιστοί θεωρούν ότι εκδιώκεται η κακοτυχία και τα κακά και μοχθηρά πνεύματα, έτσι μέχρι και σήμερα τα κομμάτια από τους σπασμένους «μπότηδες» τα παίρνουν στο σπίτι τους προκειμένου να τους φέρουν καλοτυχία και ευμάρεια.

Μαζί με το έθιμο των “μπότηδων” στην Κέρκυρα, την ίδια ώρα αναβιώνει και το έθιμο της “Μαστέλας” στην περιοχή της Πίνιας (Κουκουνάρα), στο παλαιό εμπορικό κέντρο της πόλης, όπου σε ένα, στολισμένο με λουλούδια και κορδέλες, βαρέλι, γεμάτο με νερό έριξαν οι περαστικοί κέρματα κάνοντας μια ευχή. Ο πρώτος που βουτάει στη “Μαστέλα” λαμβάνει και το περιεχόμενό της, δηλαδή τα κέρματα αλλά και το “μπουγέλο”.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα