Πάτρα: Βρέθηκε η ουσία τροπονίνη στην Τζωρτζίνα – Τι είναι
Η ουσία τροπονίνη βρέθηκε σε πολύ υψηλά επίπεδα στον οργανισμό της 9χρονης Τζωρτζίνας σύμφωνα με τις τοξικολογικές εξετάσεις. Τι είναι η ουσία που ανιχνεύθηκε.
- 30 Μαρτίου 2022 10:35
Στην τελική ευθεία για τη λύση του μυστηρίου των θανάτων των τριών κοριτσιών στην Πάτρα βρίσκονται οι αρχές, με τις τοξικολογικές εξετάσεις της Τζωρτζίνας να αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα τις επόμενες ημέρες ή ακόμα και ώρες.
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση, με τις τελευταίες πληροφορίες να αναφέρουν πως έχει ανακαλυφθεί μια ουσία στην οργανισμό της άτυχης 9χρονης, η οποία έχει μπει στο μικροσκόπιο των ειδικών.
Να σημειωθεί ότι το απόγευμα της Τετάρτης (30/03), η Ρούλα Πισπιρίγκου προσήχθη στην Ασφάλεια Αττικής ενώ σε βάρος της ασκήθηκε ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση.
Η ουσία που φέρεται να βρέθηκε είναι η τροπονίνη, η οποία ήταν πολύ υψηλότερη από τις προβλεπόμενες φυσιολογικές τιμές, όπως αναφέρει το pelop.gr. Όπως αναφέρει, το επίπεδο στον οργανισμό του παιδιού θα έπρεπε να είναι έως 15 και εμφανίζεται στο…418.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η οικογένεια της Τζωρτζίνας, μόλις προχθές ζήτησε και πήρε από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών τον ιατρικό φάκελο του κοριτσιού.
Μιλώντας στην ΕΡΤ ο ειδικός ιατροδικαστής Δημήτρης Γαλεντέρης, εξήγησε ότι η τροπονίνη που βρέθηκε στον οργανισμό του παιδιού δεν είναι κάποιο φάρμακο. “Είναι μια ουσία που φυσιολογικά περιέχεται μέσα στις μυοκαρδιακές ίνες της καρδιάς μας, οπότε αν υποστεί κάποια βλάβη η καρδιά και νεκρωθούν κάποιες από αυτές τις ίνες, απελευθερώνονται στο αίμα” τόνισε.
“Από όσο κατάλαβα, η ουσία αυτή δεν ανιχνεύτηκε στις τοξικολογικές εξετάσεις μετά τον θάνατο του παιδιού, αλλά ανευρέθηκε κατά τη μελέτη του φακέλου της νοσηλείας. Έτσι, πρέπει να μελετηθεί ο φάκελος για να βρούμε τι φάρμακα έλαβε, τις συνθήκες νοσηλείας, τι συνέβη και είχαμε αυτήν την εμφάνιση τροπονίνης” σημείωσε ο κ. Γαλεντέρης.
Από πλευράς της η ειδικευόμενη παθολογικής, ανατομικής και βιοπαθολογίας, Μαριάνα Βουδούρη, έκανε λόγο για μια πολύ περίεργη υπόθεση που θέλει προσεχτική έρευνα. “Αν η τροπονίνη είναι σε αυξημένα επίπεδα υπάρχουν πολλά σενάρια. Πρέπει οι αρμόδιοι να εξηγήσουν γιατί βρέθηκε και πώς” πρόσθεσε.
Ο δικηγόρος Παναγιώτης Παπαϊωάννου, μιλώντας επίσης στην ΕΡΤ, τόνισε ότι καμία απόλυτη τιμή, κανενός εργαστηρίου δεν μπορεί να πει αν υπάρχει ύποπτος ή θύτης. “Όλα τα αποτελέσματα συνεκτιμώνται. Ακόμη, δεν υπάρχει κατηγορούμενος, καθώς δεν έχουν οικοδομηθεί σωστά τα στοιχεία και δεν έχουν συσχετιστεί”. Ζήτησε επίσης, τουλάχιστον σε αυτό το χρονικό σημείο, υπομονή για να γίνει σωστά η όποια συσχέτιση των στοιχείων.
“Η ουσία τροπονίνη είναι ένα ειδικό καρδιακό ένζυμο που αυξάνεται ιδιαίτερα σε περιπτώσεις ισχαιμίας, δηλαδή απώλειας οξυγόνου από την καρδιά. Προφανώς θα πρέπει να συνεκτιμηθεί. Αν μιλούσαμε για έναν πολύ μεγάλο άνθρωπο που είχε αγγεία στεφανιαία που ήταν αποφραγμένα, θα μιλάγαμε για ένα εν εξελίξει έμφραγμα του μυοκαρδίου. Εάν μιλάμε για αυξημένη τροπονίνη σε έναν ασθενή που έχει πάρα πολύ καλά αγγεία, θα πρέπει να βρούμε το αίτιο”, εξήγησε ο ιατροδικαστής, Γρηγόρης Λέων, μιλώντας στο star.
“Είμαι βέβαιος ότι οι γιατροί θα έχουν σίγουρα αρκετά πλούσιο υλικό, εάν υπάρχει ένα τόσο εκκωφαντικό εύρημα σίγουρα θα το έχουν διερευνήσει. Και εδώ έχουμε το ευτύχημα ότι υπάρχει ένας καταγραφέας/απινιδωτής/βηματοδότης της πλήρους καρδιακής λειτουργίας του παιδιού”, πρόσθεσε ο ιατροδικαστής.
“Εάν υπάρχει δομικό πρόβλημα στην καρδιά θα έχει βρεθεί σίγουρα στην ιστολογική εξέταση η οποία έχει γίνει. Άρα από εκεί θα έχουμε βέβαιη απάντηση, εκτός των άλλων, αν το παιδί είχε καρδιακό πρόβλημα ή όχι. Για να έχουν βάλει απινιδωτή στο παιδί, αυτό σημαίνει ότι έχουμε πλήρη εικόνα του καρδιαγγειακού του συστήματος. Βέβαια, μια ισχαιμία του μυοκαρδίου που μπορεί να σημαίνει λιγότερο οξυγόνο για το μυοκάρδιο, γιατί όταν μειώνουμε το οξυγόνο μας, – για οποιοδήποτε λόγο, όχι μόνο σε ασφυκτικό θάνατο – τα πρώτα όργανα που επηρεάζονται είναι τα ζωτικά όργανα, ο εγκέφαλος και η καρδιά. Άρα θα πρέπει να συνεκτιμηθεί. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να δούμε γιατί έχει γίνει η εγκεφαλοπάθεια στο παιδί, δηλαδή το πρώτο επεισόδιο”, κατέληξε ο κ. Λέων.
Τι είναι η τροπονίνη
Η τροπονίνη ή σύμπλεγμα τροπονίνης είναι σύμπλεγμα τριών ρυθμιστικών πρωτεϊνών ( τροπονίνης C, τροπονίνης I και τροπονίνης T ) που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της μυϊκής συστολής στους σκελετικούς μύες και τον καρδιακό μυ, αλλά όχι στους λείους μύς. Οι μετρήσεις των καρδιακών ειδικών τροπονινών Ι και Τ χρησιμοποιούνται εκτενώς ως διαγνωστικοί και προγνωστικοί δείκτες στη διαχείριση του εμφράγματος του μυοκαρδίου και του οξέος στεφανιαίου συνδρόμου. Τα επίπεδα τροπονίνης στο αίμα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως διαγνωστικός δείκτης εγκεφαλικού επεισοδίου, αν και η ευαισθησία αυτής της μέτρησης είναι χαμηλή.
Η τροπονίνη συνδέεται με την πρωτεΐνη τροπομυοσίνη και βρίσκεται στην αυλάκωση μεταξύ των νηματίων ακτίνης στον μυϊκό ιστό. Σε χαλαρό μυ, η τροπομυοσίνη μπλοκάρει τη θέση προσκόλλησης για τη γέφυρα μυοσίνης, αποτρέποντας έτσι τη συστολή. Όταν το μυϊκό κύτταρο διεγείρεται να συστέλλεται από ένα δυναμικό δράσης, τα κανάλια ασβεστίου ανοίγουν στη σαρκοπλασματική μεμβράνη και απελευθερώνουν ασβέστιο στο σαρκοπλάσμα. Τμήμα από αυτό το ασβέστιο προσκολλάται στην τροπονίνη, η οποία την προκαλεί αλλαγή στο σχήμα, εκθέτοντας θέσεις δέσμευσης για μυοσίνη (ενεργές θέσεις) στα νημάτια ακτίνης. Η δέσμευση της μυοσίνης στην ακτίνη προκαλεί σχηματισμό διασταυρούμενης γέφυρας και αρχίζει η συστολή του μυός.
Η τροπονίνη βρίσκεται τόσο στους σκελετικούς μυς όσο και στον καρδιακό μυ, αλλά οι συγκεκριμένες εκδοχές της τροπονίνης διαφέρουν μεταξύ των τύπων μυών. Η κύρια διαφορά είναι ότι η υπομονάδα TnC της τροπονίνης στον σκελετικό μυ έχει τέσσερις θέσεις δέσμευσης ιόντων ασβεστίου, ενώ στον καρδιακό μυ υπάρχουν μόνο τρεις. Η πραγματική ποσότητα ασβεστίου που συνδέεται με την τροπονίνη δεν έχει καθοριστεί οριστικά.
Πάτρα: Δεν προκύπτει κανένα γονιδιακό πρόβλημα των τριών παιδιών
Tα τελευταία γεγονότα που έρχονται να προστεθούν στο “παζλ”, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε χθες το Mega, είναι η απόκλειση του ενδεχομένου τα τρία παιδιά να κληρονόμησαν κάποιο γονιδιακό πρόβλημα, που να μπορεί να εξηγεί τον θάνατό του.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως αρχικά έγινε σχετική έρευνα για κληρονομικά προβλήματα και σύνδρομα καρδιολογικού τύπου από το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, ωστόσο δεν προέκυψε κάτι.
Τη “σκυτάλη” πήρε στη συνέχεια το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, η έρευνα του οποίου επαλήθευσε αυτή του Ωνάσειου, καθώς δεν βρέθηκε κάποιο γονιδιακό πρόβλημα.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις