Περιστατικό με τραυματισμό αναπήρου στην Ακρόπολη

Περιστατικό με τραυματισμό αναπήρου στην Ακρόπολη
Στιγμιότυπο από την Ακρόπολη, την Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021 Eurokinissi

Η πολυδιαφημισμένη "προσβασιμότητα της Ακρόπολης" στοίχισε σε ανάπηρο συμπολίτη μας σοβαρό τραυματισμό. Ο Σ.Τ. επισκέφτηκε τον Ιερό Βράχο την Κυριακή έχοντας μάλιστα και συνοδό, αλλά κατέληξε με ράμματα στο νοσοκομείο. Για "εργαλειοποίηση των αναγκών των ανάπηρων ατόμων" έκανε λόγο το Τμήμα Αναπηρικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

Με τον πιο κατηγορηματικό αλλά και θλιβερό τρόπο, διαψεύστηκαν έμπρακτα το πρωί της Κυριακής οι ισχυρισμοί της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη ότι το έργο των τσιμεντένιων διαστρώσεων στην Ακρόπολη έγινε για να διευκολυνθεί η πρόσβαση και περιήγηση των ΑΜΕΑ στο μνημείο.

Ανάπηρος συμπολίτης μας ο Σ.Τ., που επισκέφτηκε προχθές, Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών την Ακρόπολη, επιχειρούσε να προσεγγίσει το χώρο των Προπυλαίων, όταν το αμαξίδιό του βρέθηκε σε σκαλί και ανατράπηκε παρά την προσπάθεια του συνοδού του Δ.Π. να ανακόψει την πτώση. Αποτέλεσμα; Ο Σ.Τ. έπεσε με το πρόσωπο στα ξύλινα deck (και «ευτυχώς όχι στα τσιμέντα», όπως σχολίασε αργότερα ο συνοδός του), τραυματίστηκε και οδηγήθηκε στο νοσοκομείο όπου του έγιναν 5 ράμματα στο κεφάλι και 3 στο άνω χείλος.

Όλη την περιπέτεια που δεν εξαντλήθηκε στην πτώση, αφηγήθηκε στην προσωπική του σελίδα στο Facebook ο Δ.Π. συνοδός του Σ.Τ, γράφοντας:

“ΠΡΟΣΟΧΗ ΠΡΟΣΟΧΗ!!!

Επειδή πολλά ειπώθηκαν για την προσβασιμότητα της Ακρόπολης σε ΑΜΕΑ, ένα έχω να σας πω:

Αν είστε ΑΜΕΑ με αμαξίδιο ή συνοδός ΑΜΕΑ με αμαξίδιο

ΜΗΝ ΔΙΑΝΟΗΘΕΙΤΕ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΠΛΑΚΑ Ν’ ΑΝΕΒΕΙΤΕ ΕΚΕΙ ΠΑΝΩ, ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΤΕ!!!

Η διαδρομή από την Αρεοπαγίτου μέχρι το περίφημο ασανσέρ για ΑΜΕΑ είναι ένας ατελείωτος Γολγοθάς επάνω σε ανηφορικό λιθόστρωτο, για να βρεις δε την συγκεκριμένη διαδρομή, θα πρέπει να έχεις μαντικές ικανότητες αφού δεν υπάρχει καμία σήμανση.

Άντε και έφτασες στο ασανσέρ όπου είναι ομολογουμένως εντυπωσιακό με φοβερή θέα και άντε και κατέβηκες.

Η θέα των τσιμεντοδρόμων δίπλα στα μνημεία είναι αποκρουστική και θυμίζει είσοδο σε πυλωτή πολυκατοικίας αλλά αυτό είναι μια προσωπική εκτίμηση και καθόλου δεν θα το ανέφερα αν έκαναν την δουλειά που μας είπαν, να καθιστούν δηλαδή προσβάσιμα τα μνημεία στα ΑΜΕΑ.

Οι απότομες ΟΜΩΣ ανηφορο-κατηφορικές κλίσεις που έχουν, τους καθιστούν τελείως ακατάλληλους και ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΥΣ για αμαξίδια.

Πως διάολο θα κατέβεις το τσιμεντοδρόμιο όταν το κεντρο βάρος του ΑΜΕΑ μετατίθεται στο μπροστινό μέρος. Έτσι λοιπόν αναγκάζεσαι να κατεβάσεις το καρότσι σαν συνοδός ΣΟΥΖΑ, πολύ απλά γιατί πρέπει να μεταφέρεις το κέντρο βάρους προς τα πίσω, όσοι έχουν κάνει συνοδοί θα καταλάβουν τι εννοώ. Δηλαδή κάνουμε περιήγηση με ακροβατικά και με το ρίσκο της πτώσης αφού το αμαξίδιο δεν πατάει στις 4 ρόδες.

Θέλετε μήπως να σας πω ΠΩΣ μετά στην ανηφόρα-επιστροφή θα ανεβάσεις το αμαξίδιο με έναν άνθρωπο 75 κιλών; Με υπομονή και αγάπη!

Μετά μπαίνουμε στο άλλο μνημείο όπου έχει τα deck πατώματα.

Δεν προχωράμε πολύ γιατί έχουν μικρό σκαλοπάτι με κίτρινη προειδοποιητική σήμανση, στην ουσία μια ταινία είναι……ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΗΝ ΕΙΔΑ ΚΑΙ ΕΦΥΓΕ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΣΥΝΟΔΕΥΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΚΑΡΦΩΘΗΚΕ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ, ΕΥΤΥΧΩΣ ΣΤΑ ΞΥΛΙΝΑ DECK ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΑ ΤΣΙΜΕΝΤΑ!!

Το αποτέλεσμα 5 ράμματα στο κεφάλι και 3 στο άνω χείλος.

Φώναζα απελπισμένος να έρθει ένας γιατρός γιατί σκέφτηκα ότι είμαι σ’ ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς και θα υπάρχει σήμερα τουλάχιστον, την παγκόσμια ημέρα μνημείων, που ανέβηκαν χιλιάδες άνθρωποι εκεί πάνω, ΕΝΑΣ ΓΙΑΤΡΟΣ και ένα ασθενοφόρο παρκαρισμένο από κάτω!

Κανένας γιατρός, ούτε καν ασκούμενος κανένα ασθενοφόρο.

Ήρθαν εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού ευτυχώς και έδωσαν τις πρώτες βοήθειες να είναι καλά τα παιδιά!

θα μου πεις τι γιατρό και ασθενοφόρο, μου θες εν μέσω πανδημίας;;

Ωραία, μην ανοίξεις λοιπόν την είσοδο αφού δεν έχεις την υποδομή ή κάνε κάτι ακόμη πιο εύκολο, προειδοποίησε τα ΑΜΕΑ τουλάχιστον ότι δεν μπορούν να ανέβουν.

Καμία λοιπόν πρόσβαση για ΑΜΕΑ δεν έγινε με τους τόνους μπετόν που έπεσαν εκεί πάνω, παραμύθια της Χαλιμάς όλα και γι αυτό φίλοι μου να ‘χετε τον νου σας!!”.

Ας μην μείνουμε στο γεγονός ότι η δωρεάν πρόσβαση στο μνημείο την Κυριακή λόγω της Παγκόσμιας Ημέρας Μνημείων και Τοποθεσιών συνέβαλε στην παρουσία πλήθους επισκεπτών στην Ακρόπολη αλλά, παρόλα αυτά, στην απουσία ιατρικής μονάδας φροντίδας. Κι ας επισημάνουμε την τρανταχτή διάψευση της προσβασιμότητας της Ακρόπολης από ανάπηρα άτομα, πολλώ δε μάλλον χωρίς συνοδό. Κι όμως έτσι είχε παρουσιάσει το έργο η Υπουργός Πολιτισμού, ήδη από πέρυσι τον Οκτώβριο όταν δελτίο Τύπου του ΥΠΠΟ ειρωνευόταν όσους εξέφραζαν σφοδρές επιφυλάξεις για το «τσιμέντωμα»:

«Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού εκφράζει τη χαρά του που ευαίσθητοι πολίτες ανησύχησαν για τις διαδρομές, που επιστρώνονται στον Βράχο της Ακρόπολης, ώστε να διευκολύνουν την πρόσβαση των ΑμεΑ, των ηλικιωμένων, των πολιτών με προβλήματα υγείας», σχολίαζε τότε το ΥΠΠΟ.


Και πρόσθετε ότι «με τη λειτουργία του ανελκυστήρα πλαγιάς, που θα επιτρέπει με ασφάλεια και άνεση την άνοδο των επισκεπτών, που δυσκολεύονται για ποικίλους λόγους, στο μνημείο, βελτιώνονται οι υφιστάμενες διαδρομές με υλικό, το οποίο έχουν εγκρίνει η Επιτροπή Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως, υπό την προεδρία του ακαδημαϊκού Μανώλη Κορρέ και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο». Το ΥΠΠΟ αποκαλούσε ακόμα τις διαστρώσεις «Διαμόρφωση Διαδρομών στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης για άτομα με δυσκολία στην κίνηση». Και μόλις στις 8 Απριλίου ο Μανόλης Κορρές σε διάλεξη με θέμα «Ανεβαίνοντας στην Ακρόπολη» αναγκάστηκε να διευκρινίσει πώς οι «διαδρομές ΑΜΕΑ» τελικώς δεν έγιναν «για να εξυπηρετήσουν ειδικά τα ΑΜΕΑ» αλλά «για να αποκατασταθεί η κανονική μορφή και αυτού του μνημείου στην Ακρόπολη».

Άλλωστε την Παρασκευή 9 Απριλίου αντιπροσωπεία του Τμήματος Αναπηρικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποίησε αυτοψία στην Ακρόπολη την Παρασκευή 09/04/2021, συνοδευόμενη από τους βουλευτές Θεανώ Φωτίου και Χριστόφορο Βερναρδάκη. Αμέσως μετά οι ανάπηροι καλλιτέχνες Αντώνης Ρέλλας και Γιώργος Χρηστάκης που συμμετείχαν στην αυτοψία είχαν μιλήσει εξοργισμένοι για «εργαλειοποίηση» των αναπήρων συμπολιτών μας.

Και λίγο αργότερα εκδόθηκε και επίσημη ανακοίνωση με τα συμπεράσματα που έβγαλε η αντιπροσωπεία:

“Κατά την επίσκεψη διαπιστώθηκαν τα εξής:

● δεν υφίσταται η αναγκαία αλυσίδα προσβασιμότητας που να οδηγεί στον νέο ανελκυστήρα πλαγιάς

● δεν υφίστανται προκαθορισμένες αναπηρικές θέσεις στάθμευσης με οριζόντια και κάθετη σήμανση

● ο νέος ανελκυστήρας πλαγιάς στο βόρειο τοίχος πληροί όλες τις αναγκαίες προδιαγραφές, αλλά δυστυχώς ακυρώνεται η χρησιμότητά από την προβληματική πρόσβαση έως αυτόν

● τοποθετήθηκαν μη λειτουργικοί χειρολισθήρες (κουπαστές) κατά την έξοδο από τον ανελκυστήρα, εκτός των προδιαγραφών του “Σχεδιάζοντας για όλους”

● ο σχεδιασμός και η εκτέλεση της σκυροδετημένης διαδρομής που ενώνει τον ανελκυστήρα πλαγιάς με την κεντρική διαδρομή Προπύλαια-Παρθενώνας, ο οποίος σχεδιάστηκε αποκλειστικά για την χρήση των αναπήρων και εμποδιζόμενων επισκεπτών (δεν υπήρχε στην αρχαιότητα), αποτελεί την μόνη επέμβαση που αφορά τη συγκεκριμένη πληθυσμιακή κοινωνική ομάδα, δίχως όμως να πληρεί στο παραμικρό τις προδιαγραφές που καθιστούν τη συγκεκριμένη διαδρομή αληθώς προσβάσιμη

● όσον αφορά στις κλίσεις διαπιστώσαμε ότι η αυτόνομη κίνηση των αναπήρων και εμποδιζόμενων με ή χωρίς αναπηρικά αμαξίδια, δεν διασφαλίζεται σε καμία από τις διαδρομές της α’ φάσης. Η μετακίνηση των αναπήρων και εμποδιζόμενων επισκεπτών επί των διαδρομών της α’ φάσης της διαμόρφωσης μπορεί να γίνεται μόνο με υποβοήθηση ικανών σωμάτων

● όπως αποδεικνύεται οι κλίσεις των διαδρομών καθιστούν αδύνατη την αυτονομία των χρηστών αμαξιδίων και είναι επικίνδυνες για ανάπηρους επισκέπτες με συγκεκριμένες βλάβες. Χαρακτηριστικά υπάρχουν κλίσεις που ξεπερνούν το 15%, ενώ η ανώτερη αποδεκτή κλίση με βάση τις προδιαγραφές του “Σχεδιάζοντας για όλους” είναι από 3% έως 6%

● το οίκημα για την παροχή υπηρεσιών πρώτης βοήθειας παραμένει μη προσβάσιμο

● ο σχεδιασμός και η υλοποίηση δεν περιλαμβάνει όδευση και περιγραφή κατάλληλη για τυφλούς και άτομα με προβλήματα στην όραση».

Στην ανακοίνωσή τους επεσήμαιναν ακόμα ότι «στις 3 Δεκέμβρη του 2020, ανήμερα της παγκόσμιας ημέρας αναπήρων, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εγκαινιάζοντας δίχως την παρουσία αναπήρων την «προσβάσιμη Ακρόπολη» δήλωσε: « εγκαινιάζουμε τον νέο ανελκυστήρα, αλλά και τις διαδρομές οι οποίες έχουν σχεδιαστεί με πολύ μεγάλη φροντίδα προκειμένου να καταστήσουμε την Ακρόπολη προσβάσιμη σε όλες και σε όλους”.

Οι ισχυρισμοί του κ. Μητσοτάκη δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, όπως εμείς οι ίδιοι οι ανάπηροι διαπιστώσαμε, εφόσον είναι ξεκάθαρο ότι εργαλειοποιήθηκαν για μία ακόμη φορά οι ανάγκες των αναπήρων για αλλότριους σκοπούς (…)Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη πέτυχε το ακατόρθωτο. Εγκαινίασε για τους ανάπηρους, χωρίς τους αναπήρους, ένα μη προσβάσιμο έργο ενώ το ΥΠΠΟΑ με τις μεθοδεύσεις του και το μέγεθος της παρέμβασης, κατάφερε να ενεργοποιήσει μισαναπηρικά αντανακλαστικά στην κοινωνία μας και μάλιστα στο όνομά μας>>, κατέληγε η ανακοίνωση.

Η Υπουργός βέβαια σε παρόμοιες καταγγελίες απαντά επιρρίπτοντας ευθύνες στην Αντιπολίτευση. Μετά όμως και από το περιστατικό της Κυριακής χρωστάει αν μη τί άλλο μία απάντηση αν όχι στο Τμήμα Αναπηρικής Πολιτικής, στον άνθρωπο που, πιστώνοντάς την με ειλικρίνεια, ανέβηκε με το συνοδό του στην Ακρόπολη και βρέθηκε με ράμματα στο νοσοκομείο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα