Πέτσας: Ελπίζουμε το συμβάν με Δένδια να μην επαναληφθεί – Η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα επέκτασης στα 12 νμ
Χρονοδιάγραμμα κυρώσεων θα ζητήσει ουσιαστικά στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ η Ελλάδα μετά τη διπλή τουρκική πρόκληση με Αμμόχωστο και Oruc Reis. Ποια είναι η κόκκινη γραμμή
- 15 Οκτωβρίου 2020 13:08
Στις απαραίτητες ενέργειες του υπουργείου Εξωτερικών με την εντολή για σχετικό διάβημα προς την Τουρκία μετά το “καψόνι” στο αεροσκάφος που μετέφερε το Νίκο Δένδια, παρέπεμψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, σημειώνοντας ότι: “Είναι μία πρόκληση ακόμη. Θέλω να μείνω στο γεγονός ότι δόθηκαν διάφορες εξηγήσεις από τουρκικής πλευράς και ελπίζουμε αυτό το συμβάν να μην επαναληφθεί”.
Ερωτηθείς ειδικότερα εάν η ελληνική πλευρά θα προβεί όντως στο διάβημα, όπως είχε δοθεί εντολή στην πρεσβεία στην Αγκυρα ή εάν κρίνονται επαρκείς οι εξηγήσεις της Τουρκίας, ο κ.Πέτσας απάντησε ότι το ΥΠΕΞ έχει προβεί ήδη σε ενέργειες και πως σημασία έχει τέτοια συμβάντα να μην επαναλαμβάνονται, επαναλαμβάνοντας ότι πρόκειται για μία ακόμη πρόκληση σε μία σειρά προκλήσεων από τουρκικής πλευράς.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης θα θέσουν εξάλλου στη Σύνοδο Κορυφής σήμερα και αύριο τις τελευταίες τουρκικές προκλήσεις στην Αμμόχωστο και με την έξοδο του Oruc Reis, ιδίως μάλιστα το γεγονός ότι και οι δύο συγκρούονται ευθέως με συγκεκριμένες παραγράφους του κειμένου συμπερασμάτων του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Όπως επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγο καιρό η Άγκυρα αθετεί τις δεσμεύσεις της: Υπενθύμισε ότι ενώ ο Τούρκος ΥΠΕΞ είχε δεσμευτεί για ημερομηνία διεξαγωγής διερευνητικών επαφών, “όμως αντί πρόσκλησης είχαμε πρόκληση και μάλιστα διπλή. Το γεγονός αναδεικνύει την αναξιοπιστία της Τουρκίας και την περιφρόνηση της στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου”.
Στο τραπέζι οι κυρώσεις
Ερωτηθείς εάν η Ελλάδα δεν θα ζητήσει ή δεν περιμένει λόγω της στάσης της Γερμανίας κυρώσεις εδώ και τώρα, ο κ.Πέτσας απάντησε πως: “Το ζήτημα των κυρώσεων είναι πάντα στο τραπέζι. Το μείγμα, ο χρόνος και ο τρόπος, εναπόκεινται στους ηγέτες. Εμείς θέλουμε να επιλυθούν τα ζητήματα που μας ταλαιπωρούν, εν προκειμένω να ξεκινήσουν διερευνητικές για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών. Θα προτιμούσαμε να λυθεί παρά να επιβληθούν κυρώσεις, εάν δεν επιλυθεί όμως θα πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις”.
Ο κ.Πέτσας τόνισε εξάλλου ότι η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στη θέση: Σταματούν οι προκλήσεις αρχίζουν οι συζητήσεις και ξεκαθάρισε:
“Επανάληψη διερευνητικών δεν μπορεί να γίνει υπό καθεστώς απειλών και εκβιασμών. Δεν μπορού να υπάρξουν διερευνητικές όσο το Oruc Reis παραμένει στην περιοχή που υποτίθεται θέλει να οριοθετήσουμε”.
Ερωτηθείς ποια είναι η κόκκινη γραμμή, καθώς ο μεν υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης έθεσε ως όριο τα 6 ναυτικά μίλια, ενώ αξιωματική αντιπολίτευση και ΚΙΝΑΛ ζητούν επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια εδώ και τώρα, ο κ.Πέτσας είπε:
“Η κόκκινη γραμμή είναι απλή. Η κυριαρχία αφορά σε χωρικά ύδατα στα έξι νμ, ενώ τα κυριαρχικά δικαιώματα αφορούν την υφαλοκρηπίδα που δεν ειναι οριοθετημένη. Η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα επέκτασης χωρικών υδάτων στα 12 νμ. Θα το ασκήσει στο μέλλον όποτε η ίδια κρίνει σκόπιμο” και πρόσθεσε:
“Οσον αφορά στις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ, τι να πει κανείς. Χρειάζεται σοβαρότητα. Ο κ.Τσίπρας δεν γνώριζε ότι η θάλασσα έχει σύνορα και τώρα ζητά επέκταση στα 12 νμ. Η κ. Γεννηματα έχει διατελέσει αναπληρώτρια ΥΠΕΘ επί Σαμαρά και θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτική”.
Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr