Πρώτη νίκη για το “Κίνημα της Πετσέτας”: Χωρίς ξαπλώστρες η Μικρή Σάντα Μαρία στην Πάρο – Εντείνονται οι αντιδράσεις

Πρώτη νίκη για το “Κίνημα της Πετσέτας”: Χωρίς ξαπλώστρες η Μικρή Σάντα Μαρία στην Πάρο – Εντείνονται οι αντιδράσεις
Παραλία στην Πάρο iStock

Μετά τις έντονες αντιδράσεις για τις παραλίες νησιών που καταλαμβάνονται από ξαπλώστες, μεγάλο μέρος στη Μικρή Σάντα Μαρίας στην Πάρο ελευθερώθηκε.

Η μαζική κινητοποίηση των πολιτών της Πάρου αλλά και άλλων νησιών της Ελλάδας, για την “απελευθέρωση” των παραλιών αποδείχθηκε ανώτερη των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, αφού το “κίνημα της πετσέτας” σημείωσε την πρώτη του νίκη.

Συγκεκριμένα, στην παραλία Μικρή Σάντα Μαρία στην Πάρο απομακρύνθηκε μεγάλο μέρος από τις ξαπλώστρες που είχαν οι επιχειρήσεις, όπως έκανε γνωστό χρήστης του Facebook, στην ομάδα “Κίνηση πολιτών Πάρου για Ελεύθερες Παραλίες”.

Η αυξανόμενη δράση του Κινήματος της Πετσέτας ανάγκασε την κυβέρνηση να πάρει θέση με τον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη να προαναγγέλει αυστηρούς ελέγχους καθ’ολη τη διάρκεια της θερινής περιόδου.

Υπενθυμίζεται πως σε ανακοίνωσή του, ο Υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, υποσχέθηκε “αυστηρούς ελέγχους” καθ’όλη τη διάρκεια της θερινής περιόδου. Μεταξύ άλλων στην κυβερνητική ανακοίνωση έγινε λόγιος για “διασφάλιση της πρόσβασης των πολιτών στις παραλίες σύμφωνα με τους κανόνες του Συντάγματος”.

Η ανακοίνωση του Υπουργού Οικονομικών

«Εντολή για ένταση των ελέγχων στις παραλίες, για τη διασφάλιση της τήρησης που προβλέπονται στις συμβάσεις παραχώρησης και την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων στους παραβάτες έδωσε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Οι έλεγχοι αυτοί, είτε αυτεπάγγελτα είτε ύστερα από καταγγελίες που υποβάλουν οι πολίτες θα ενταθούν καθ’ όλη τη διάρκεια της θερινής περιόδου προκειμένου να γίνονται σεβαστοί οι όροι των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί με τις επιχειρήσεις, να διασφαλίζεται η πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες σύμφωνα με τους κανόνες του Συντάγματος και να προστατεύεται η εικόνα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

Σημειώνεται πως στο πλαίσιο των ελέγχων που ήδη διεξάγονται και ύστερα από τις καταγγελίες που υπεβλήθησαν για την μικρή και μεγάλη Σάντα της Πάρου, στελέχη της Κτηματικής Υπηρεσίας Σύρου έκαναν αυτοψίες στο διάστημα 21 – 24 Ιουλίου, διαπίστωσαν σημαντικές παραβάσεις και προχωρούν άμεσα στην έκδοση πρωτοκόλλων απομάκρυνσης τριών επιχειρήσεων από αυτές.

Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε: «Σε κάθε περίπτωση, απόφασή μας είναι να τηρηθεί η νομιμότητα στις παραχωρημένες από το Δημόσιο παραλίες και να τηρηθούν στο ακέραιο οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί. Κάθε παραβίαση της νομιμότητας θα μας βρει απέναντι. Έδωσα εντολή στη νέα στην Γενική Γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας κ. Ν. Κόλλια έτσι ώστε, σε συνεργασία με τις αρμόδιες κτηματικές υπηρεσίες, οι σχετικοί έλεγχοι να ενταθούν με όλες τις προβλεπόμενες συνέπειες για τους παραβάτες. Ας γνωρίζουν όσοι δεν σέβονται το περιεχόμενο των σχετικών συμβάσεων, ότι δεν πρόκειται να χαριστούμε σε κανέναν».

Πορεία σε δύο παραλίες της Πάρου ενάντια στις ξαπλώστρες

Δύο πορείες σε παραλίες που έχουν καταπατηθεί από ξαπλώστρες, στο Μαρτσέλο της Παροικιάς και την Σάντα Μαρία στην Πάρο πραγματοποίησε τις τελευταίες ημέρες η συλλογικότητα “Κίνηση Πολιτών Πάρου για τις Παραλίες” που διεκδικεί ελεύθερες παραλίες για όλους.

Οι δυναμικές κινητοποιήσεις καταγράφηκαν σε φωτογραφίες και βίντεο, όπου αποτυπώθηκε επίσης η μεγάλη έκταση την οποία καλύπτουν ξαπλώστρες και ομπρέλες καταστημάτων.

Το κάλεσμα σε συμμετοχή στη διαμαρτυρία για την παραλία Μαρτσέλο, ανέφερε: «Διεκδικούμε το δικαίωμά μας στο δημόσιο χώρο, το δικαίωμά μας να απολαμβάνουμε τις παραλίες μας που καταπατούνται από άπληστους, κοινωνικά ανεύθυνους επιχειρηματίες που καταλαμβάνουν παραλίες στο σύνολό τους ή υπερβαίνουν τα όριά τους μέχρι και 100 φορές περισσότερο από την έκταση που νομίμως μισθώνουν».

Αντιδράσεις και σε άλλα νησιά

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν οργανωμένες αντιδράσεις πολιτών κατά της παράνομης κατάληψης παραλιών και σε άλλα νησιά όπως η Ρόδος και η Νάξος. Στη Ρόδο τον Ιούνιο δημιουργήθηκε το δίκτυο «Ομπρέλα», από πολίτες οι οποίοι ζητούσαν βοήθεια για να αναδείξουν το πλήθος των παρανομιών στις ακτές του νησιού. Το δίκτυο έκανε συνέντευξη Τύπου και ξεκίνησε μέσω συγκέντρωσης στοιχείων και ανακοινώσεων μια προσπάθεια να αναδείξει το θέμα στον δημόσιο διάλογο.

Αντίστοιχα πριν δυο εβδομάδες στη Νάξο δημιουργήθηκε μια ομάδα στο Facebook με τίτλο “Κίνημα – Σώστε τις παραλίες της Νάξου”, η οποία συγκεντρώνει πάνω από από 3.700 μέλη, η οποία συνέταξε μια ανοιχτή επιστολή που θα αποστείλει στον εισαγγελέα και στις Αρχές. Παράλληλα, ξεκίνησε καταγραφή με drone της κατάστασης σε βασικές παραλίες, προκειμένου να συγκριθεί με τις αποφάσεις παραχώρησης και να αποκαλυφτούν τυχόν παρανομίες.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα