Πρώτο ταξίδι Λεμεσός – Πειραιάς μετά από 20 χρόνια
Επανέρχεται από σήμερα η ακτοπλοϊκή σύνδεση Κύπρου - Ελλάδας, που θα εκτελεί δρομολόγια από Λεμεσό για Πειραιά με το πλοίο Daleela της εταιρείας Scandro Holding. Ο χαιρετισμός του ΠτΔ Νίκου Αναστασιάδη.
- 19 Ιουνίου 2022 15:29
Το πρώτο δρομολόγιο της θαλάσσιας επιβατικής σύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας πραγματοποιείται σήμερα, Κυριακή (19/06), καθώς το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Daleela της εταιρείας Scandro Holding ξεκίνησε το μεσημέρι από το λιμάνι της Λεμεσού με προορισμό τον Πειραιά.
Με το πλοίο ταξιδεύουν υφυπουργοί της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο δήμαρχος Λεμεσού, Βουλευτές, δημοσιογράφοι και μέλη της ομάδας που εργάστηκε για το όλο εγχείρημα. Το Daleela αναμένεται στο λιμάνι του Πειραιά το απόγευμα της Δευτέρας όπου θα πραγματοποιηθεί και η σχετική τελετή υποδοχής παρουσία της υφυπουργού Τουρισμού Σοφίας Ζαχαράκη.
Το υπό κυπριακή σημαία πλοίο κατασκευάστηκε το 1991, είναι ανακαινισμένο και έχει τη δυνατότητα μεταφοράς 400 επιβατών και 100 οχημάτων. Διαθέτει 38 καμπίνες α’ θέσης για 110 επιβάτες, 68 καμπίνες β’ θέσης για 180 επιβάτες και 110 καθίσματα αεροπορικού τύπου. Διαθέτει επίσης μπαρ, εστιατόρια, καφετέριες, παιδότοπο και χώρους ψυχαγωγίας.
Τέσσερα δρομολόγια μετ’ επιστροφής θα πραγματοποιηθούν τον Ιούνιο, 8 τον Ιούλιο, 7 τον Αύγουστο και 3 τον Σεπτέμβριο. Το τελευταίο δρομολόγιο για το έτος 2022 θα πραγματοποιηθεί στις 16 Σεπτεμβρίου από Πειραιά προς τη Λεμεσό. Η διάρκεια του ταξιδιού υπολογίζεται στις 30 ώρες.
Αναστασιάδης για θαλάσσια σύνδεση Κύπρου – Ελλάδας: “Ο ομφάλιος λώρος επανασύσταται”
Χαιρετίζοντας τη τελετή της θαλάσσιας επανασύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας με αφορμή την πρώτη αναχώρηση του «M/V Daleela», που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο λιμάνι Λεμεσού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης εξήρε την ιστορικότητα της σημερινής ημέρας.
«Με δεδομένο ότι ύστερα από μια 20ετία αποσύνδεσης, επιτέλους, ο ομφάλιος λώρος δια της ναυτιλίας που ένωνε την Κύπρο με την Ελλάδα, επανασύσταται κατά τρόπο πιο αποτελεσματικό, με πιο σύγχρονα πλοία, αλλά και με το σημαντικότερο: δίδεται η ευκαιρία, επιτέλους, σε πολλούς πολίτες που τόσο το ήθελαν, είτε λόγω φοβίας προς την αεροπλοΐα είτε γιατί ήθελαν τη μεταφορά μηχανοκινήτων και αδυνατούσαν να το πράξουν, να έχουν ακόμα πιο ευχάριστες διακοπές», σημείωσε.
Όπως είπε, μετά από 20 χρόνια, έγινε κατορθωτό να επανασυνδεθεί η Κύπρος με την Ελλάδα λόγω των επίμονων προσπαθειών της Κυβέρνησης ύστερα από εισηγήσεις και Βουλευτών, της συστηματικής δουλειάς που έγινε από πλευράς του Υφυπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, τόσο της προηγούμενης Υφυπουργού όσο και του διαδόχου της, της Νατάσας Πηλείδου και του Βασίλη Δημητριάδη, του Υφυπουργείου Τουρισμού και γενικότερα των κυβερνητικών Τμημάτων.
Ο Νίκος Αναστασιάδης είπε ότι είναι εις γνώση της Κυβέρνησης ότι «δεν πρόκειται για κερδοφόρα ναυτιλιακή επιχείρηση» για αυτό και το κράτος θα έπρεπε να συνδράμει. Και προς αυτή την κατεύθυνση ήταν και οι προσπάθειες που καταβλήθηκαν προς την ΕΕ, έτσι ώστε να επιτρέψει μέσα στα πλαίσια και των οικονομικών δυνατοτήτων του κράτους, να επιτευχθεί η αναγκαία επιδότηση και να γίνει πραγματικότητα αυτό που σήμερα ζούμε.
«Εκείνο που θα ήθελα να τονίσω είναι τις σημαντικές πολιτικές που υιοθετήθηκαν από την ίδρυση του Υφυπουργείου Ναυτιλίας, μια μεταρρύθμιση που έδωσε μια άλλη πνοή στις κυβερνητικές δράσεις», σημείωσε.
Ευχαρίστησε την ανάδοχο εταιρεία και ευχήθηκε όπως το πλοίο «να είναι καλοτάξιδο να είναι και η επανασύνδεση μας να είναι και για ιστορικούς και για εθνικούς και για τουριστικούς λόγους».
Από πλευράς του ο Δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης έκανε λόγο για ιστορική μέρα «η οποία θα προσθέσει στη μεγάλη δυναμική που έχει ξεκινήσει στην πόλη τα τελευταία χρόνια για αναβάθμιση των κρουαζιέρων, καθιστώντας τη Λεμεσού ένα σημαντικό περιφερειακό κόμβο θαλάσσιων μεταφορών».
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις