Προχωρούν οι ετοιμασίες στο Πεδίο Βολής- Τέταρτο βράδυ στο δρόμο για τους πρόσφυγες
Το ξημέρωμα του Σαββάτου βρήκε τους χιλιάδες αιτούντες άσυλο να ξυπνούν ξανά στον παραλιακό δρόμο κοντά στο Καρά Τεπέ, ενώ συνεχίζονται οι εργασίες στον καταυλισμό στο πεδίο βολής, ώστε να ξεκινήσει η μετεγκατάσταση. Αποστολή του News 24/7 στη Λέσβο.
- 12 Σεπτεμβρίου 2020 08:56
Με πυρετώδεις ρυθμούς συνεχίζουν την προετοιμασία του νέου χώρου στο πεδίο βολής της Λέσβου, στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων, μαζί με εργαζόμενους της στο πρώην ΚΥΤ της Μόριας, ώστε να στηθούν οι σκηνές και να ξεκινήσει η μεταφορά των χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στους δρόμους του νησιού.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του News 24/7, στόχος είναι το απόγευμα του Σαββάτου να μπουν στον χώρο οι πρώτοι αιτούντες άσυλο, ωστόσο αυτό μένει να φανεί, καθώς τα μηχανήματα του στρατού στρώνουν τον χώρο, την ώρα που εργαζόμενοι και στρατιωτικοί στήνουν τις σκηνές που έφερναν την Παρασκευή, ελικόπτερα της πυροσβεστικής και Σινούκ της πολεμικής αεροπορίας.
Κάθε σκηνή θα έχει χωρητικότητα 6 ατόμων, ενώ στην παροχή υλικού συμμετέχουν τρεις φορείς. Πρόκειται για το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.
Μέχρι στιγμής έχουν φτάσει από την Υπάτη Αρμοστεια 600 σκηνές περίπου, ενώ συνολικά πρόκειται να φέρει άλλες 1.400 και μαζί με τις σκηνές του υπουργείου και του ΔΟΜ, ο αριθμός τους θα φτάσει πιθανότατα τις 3.000.
Παράλληλα, μένει να φανεί τι θα γίνει με το
κατεστραμμένο ΚΥΤ της Μόριας, αφού στην είσοδο του χωριού, παρέμενε καθόλη τη διάρκεια της Παρασκευής μπλόκο μερίδας κατοίκων, οι οποίοι με δύο φορτηγά έχουν αποκλείσει τον δρόμο, ώστε να μην επιτρέψουν πιθανή διέλευση οχημάτων που θα συμβάλλουν στην ανοικοδόμησή του.
Οι κάτοικοι μάλιστα, με την ανοχή της Αστυνομίας που δεν είχε σπεύσει να ανοίξει τον δρόμο, πραγματοποιούσαν ελέγχους και δεν επέτρεπαν μέχρι αργά το βράδυ χθες, την διέλευση σε κανέναν που να σχετίζεται με το προσφυγικό, όπως εργαζόμενους σε Οργανισμούς, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις ή ακόμα και δημοσιογράφους.
Στους δρόμους για τέταρτη νύχτα οι αιτούντες άσυλο
Εξάλλου, οι χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες διανυκτέρευσαν για τέταρτο βράδυ στους δρόμους του νησιού και κυρίως σε αυτόν έξω από το Καρά Τεπέ. Εκεί, έχουν στήσει έναν δικό τους άτυπο καταυλισμό, προσπαθώντας, όσο το δυνατόν να προστατευτούν στις άκρες των δρόμων.
Χρησιμοποιώντας κάδους σκουπιδιών, κουβέρτες, σεντόνια, πετσέτες, καλάμια από τα γύρω χωράφια και πεταμένα λάστιχα, έχουν φτιάξει παραπήγματα, ενώ έχουν απλώσει τα ρούχα τους κατά μήκος του δρόμου.
Άστεγοι μετά τις πυρκαγιές στη Μόρια, όπου ζούσαν ήδη σε άθλιες συνθήκες, στοιβαγμένοι σε ένα καμπ χωρητικότητας 2.700 ατόμων που είχε καταλήξει να έχει τον πενταπλάσιο πληθυσμό, περιμένουν πλέον καθημερινά τα συσσίτια που μοιράζουν τρόφιμα και νερό, μην έχοντας καν χώρους για τις βασικές τους ανάγκες.
Χιλιάδες είναι τα παιδιά που κοιμούνται κάτω, μαζί με τις οικογένειές τους, ενώ άλλα προσπαθούν να απασχοληθούν με πεταμένα ξύλα, πέτρες και ό,τι μπορεί να υπάρχει στον δρόμο.
Χθες το μεσημέρι και για περίπου 2 ώρες, εξελίχθηκε διαμαρτυρία στην οποία συμμετείχαν περίπου 1.500 από τους αιτούντες άσυλο. Με κεντρικό σύνθημα να αφεθούν ελεύθεροι και να φύγουν από το νησί και την Ελλάδα, μετανάστες και πρόσφυγες φώναζαν “Αζαντί” (που σημαίνει “ελευθερία” στα Φαρσί) μπροστά από τον αστυνομικό κλοιό αλλά και περπατώντας κατά μήκος του άτυπου καταυλισμού, χωρίς πάντως να προκληθεί οποιοδήποτε επεισόδιο με τις δυνάμεις των ΜΑΤ. Στα χέρια τους, οι αιτούντες άσυλο κρατούσαν χαρτόνια από τις κούτες των συσσιτίων, στα οποία είχαν γράψει μεταξύ άλλων “Η Μόρια είναι η Κόλαση”, “Ελευθερία”, “Όχι άλλες σκηνές, όχι άλλη Μόρια, όχι άλλη Ελλάδα”, “Γερμανία άνοιξε τα σύνορα” και άλλα μηνύματα.
Κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας, λόγω και της ζέστης, λιποθύμησαν δύο άνθρωποι και για τον λόγο αυτό στο σημείο έσπευσε ασθενοφόρο ώστε να παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Αυτό που θα φανεί τις επόμενες ώρες, είναι το πως θα γίνει η επιχείρηση μεταφοράς τους στον νέο χώρο που ετοιμάζεται, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, όταν στηθούν οι σκηνές στο πεδίο βολής, μεταφραστές θα προσπαθήσουν να εξηγήσουν και να πείσουν τους αιτούντες άσυλο να κινηθούν προς τα εκεί.
Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr