Σεισμός στη Σάμο: Ολονύχτιες έρευνες για τους επιζώντες στην Σμύρνη – Μετρά πληγές η Σάμος
Μάχη με τον χρόνο για τα σωστικά συνεργεία στη Σμύρνη. Μεγάλες καταστροφές νεκροί και τραυματίες. Συγκλονισμένη η Ελλάδα για τον άδικο χαμό των δύο παιδιών στη Σάμο.
- 31 Οκτωβρίου 2020 10:43
Τουλάχιστον 26 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Τουρκία και την Ελλάδα όταν ένας ισχυρός σεισμός 6,7 Ρίχτερ έπληξε το Αιγαίο στις 30 Οκτωβρίου, πυροδοτώντας ταυτόχρονα αυτό που οι αρχές ονόμασαν «μίνι τσουνάμι».
Ο σεισμός χτύπησε 14 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πόλης Καρλόβασι στη Σάμο, στις 13:51 μ.μ. ώρα Ελλάδος.
Στο γήπεδο στο Βαθύ της Σάμου στήθηκαν σκηνές όπου περίπου 70 κάτοικοι πέρασαν τη δύσκολη νύχτα, μετά από τον φονικό σεισμό, δεδομένου ότι υπήρχαν περίπου 60 μετασεισμοί κατά την διάρκεια της νύχτας.
Τα δύο “μίνι τσουνάμι” που προκάλεσε ο σεισμός στην Σάμο δημιούργησαν μεγάλες ζημιές, μεταξύ άλλων και στους αλιείς, ενώ οι υλικές καταστροφές στο νησί είναι ορατές παντού, μέχρι και στις κατεστραμμένες παιδικές χαρές. Το πρώτο τσουνάμι υπήρξε σχεδόν “άκακο”, ενώ το δεύτερο υψώθηκε στο 1,5 μέτρο περίπου προκαλώντας καταστροφές σε καταστήματα, εμπορεύματα, υποδομές, παρασύροντας ακόμα και αυτοκίνητα στο πέρασμά του. Κάτοικοι του νησιού μεταφέρουν τις εικόνες αυτές μέσα από μαρτυρίες τους.
Η μεγαλύτερη απώλεια του νησιού είναι οι δύο οι έφηβοι ηλικίας 15 και 17 ετών που καθώς γυρνούσαν από το σχολείο καταπλακώθηκαν από τείχος που κατέρρευσε αιφνίδια, προκαλώντας θλίψη σε όλη την Ελλάδα.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρεβρεθεί στην Σάμο, προκειμένου να ενημερωθεί από κοντά για το μέγεθος της καταστροφής, ώστε να κηρυχθεί και επίσημα το νησί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Από εκεί θα ανακοινώσει τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Στη Σάμο βρίσκεται από χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος μετέβη στο νησί μαζί με κυβερνητικό κλιμάκιο για την εκτίμηση της κατάστασης και τη σχεδίαση των ενεργειών αντιμετώπισης των συνεπειών του σεισμού.
Την ίδια στιγμή, ο κυβερνήτης της Σμύρνης Yavuz Selim Köşger κάλεσε τους κατοίκους να αποφύγουν τη χρήση κινητών τηλεφώνων άσκοπα, ώστε τα οχήματα έκτακτης ανάγκης να φτάσουν στις πληγείσες περιοχές και οι ομάδες ανταπόκρισης να μπορούν να επικοινωνούν αποτελεσματικά.
Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι 24 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε παράκτιες περιοχές στα δυτικά της Τουρκίας, ενώ δύο έφηβοι – ένα αγόρι και ένα κορίτσι – έχασαν την ζωή τους στη Σάμο, όταν κατέρρευσε ένα τείχος. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι μεταξύ των τραυματιών, πέντε άτομα υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση και οκτώ βρίσκονται στην εντατική.
Στην Τουρκία, τουλάχιστον 20 κτίρια στην πόλη της Σμύρνης καταστράφηκαν. Οι εικόνες που φτάνουν από την απέναντι μεριά του Αιγαίου δείχνουν οχήματα να συντρίβονται κάτω από τα κτίρια και ανθρώπους να σκάβουν μέσα στα ερείπια αναζητώντας επιζώντες.
Τουλάχιστον 804 άνθρωποι τραυματίστηκαν στην γείτονα χώρα, αλλά ευτυχώς δεκάδες σώθηκαν ήδη από ομάδες διάσωσης που χρησιμοποιούν ανασκαφείς και ελικόπτερα για την εύρεση των επιζώντων.
Καταγράφηκαν συνολικά 196 μετασεισμοί, 23 εκ των οποίων είχαν μέγεθος μεγαλύτερο από 4 Ρίχτερ. Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης συνεχίζονται σε 17 κτίρια, τέσσερα από τα οποία έχουν καταρρεύσει, δήλωσε ο Murat Kurum, υπουργός Περιβάλλοντος και Αστικοποίησης της Τουρκίας.
Η Idil Gungor, η οποία εργάζεται ως δημοσιογράφος και διευθύνει έναν ξενώνα στην τουρκική πόλη Siğacik σε επαρχία της Σμύρνης, δήλωσε ότι η περιοχή υπέστη μεγαλύτερη ζημιά από τη δύναμη του νερού παρά από τον ίδιο τον σεισμό.
Ο ξενώνας της, σε ένα κτίριο 100 ετών, είχε πλημμυρίσει και ψάρια κολυμπούσαν μέσα του, είπε χαρακτηριστικά. Καταστήματα τόσο στην Σμύρνη όσο και στην Σάμο έχουν επίσης πλημμυρίσει και το εμπόρευμά τους έχει καταστραφεί.
Ο Zeki Soysal, επίσης κάτοικος της επαρχίας της Σμύρνης, είπε στο CNN Turk ότι έφτασε στο κτίριο του γραφείου του λίγο πριν καταρρεύσει. “Υπήρχε μια ηλικιωμένη γυναίκα στο κτίριο, αλλά τη σώσαμε, βγήκε. Υπάρχει ένα άλλο κτίριο κοντά. Συνεχίζουν να προσπαθούν να βγάλουν τους ανθρώπους”, είπε.
Μέλη σωστικών συνεργείων συνέχιζαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, με φακούς φορεμένους στα μέτωπά τους, να αναζητούν επιζώντες στα συντρίμμια κτιρίων που κατέρρευσαν στη δυτική Τουρκία.
Στο Μπαϊράκλι, σωστικά συνεργεία προσπαθούσαν να ανοίξουν δίοδο στα συντρίμμια επταόροφης πολυκατοικίας κι ενίοτε ζητούσαν από τον κόσμο που παρέμενε συγκεντρωμένος να κάνει ησυχία, καθώς συνέχιζαν να ψάχνουν παγιδευμένους όλη τη νύχτα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Η μάχη με τον χρόνο που δίνουν τα σωστικά συνεργεία δεν επιτρέπει την παραμικρή καθυστέρηση, καθώς όσο περισσότερος είναι ο χρόνος που θα χρειαστεί για την εύρεση των αγνοούμενων, τόσο λιγοστεύουν οι πιθανότητες να βρεθούν σώοι. Με χειρουργική ακρίβεια, όπως διευκρινίζεται, βλέπουμε στο βίντεο γερανό να “σκάβει” κάτω από το ισοπεδωμένο επταόροφο κτήριο με την ελπίδα να σωθούν δύο εγκλωβισμένοι άνθρωποι.
Λιγότερες από 20 ώρες μετά τον σεισμό, κάθε κίνηση των σωστικών συνεργειών είναι μία μάχη με τον χρόνο. Σε οκτώ έχει εγκαταληφθεί η προσπάθεια εύρεσης αγνοούμενων από τα σωστικά συνεργεία.
Νοσοκομεία της Σμύρνης, γεμάτα ασθενείς εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, αναγκάστηκαν να διακομίσουν εσπευσμένα ασθενείς σε δομές υγείας άλλων τουρκικών πόλεων, για να μπορέσουν να εισαγάγουν τραυματίες.
Το 1999 ισχυρός σεισμός 7,4 βαθμών είχε πλήξει τη βορειοδυτική Τουρκία στοιχίζοντας τη ζωή σε πάνω από 17.000 ανθρώπους, ανάμεσά τους περίπου χίλιους στην Κωνσταντινούπολη.
Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.