Σεισμός στην Τουρκία: Η ΕΜΑΚ επιχειρούσε ακόμα και λίγο πριν μπει στο αεροπλάνο – “Ήταν ένα μεγάλο στοίχημα”

Σεισμός στην Τουρκία: Η ΕΜΑΚ επιχειρούσε ακόμα και λίγο πριν μπει στο αεροπλάνο – “Ήταν ένα μεγάλο στοίχημα”
Επιστροφή της ελληνικής διασωστικής αποστολής (ΕΜΑΚ) από τη σεισμόπληκτη Τουρκία ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / INTIME NEWS

Συγκινητικές στιγμές εκτυλίχτηκαν στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" κατά την επιστροφή των ελλήνων διασωστών που επιχειρούσαν στην Τουρκία μετά τον φονικό σεισμό

Σαν πραγματικοί ήρωες επέστρεψαν, αργά το βράδυ της Κυριακής (12/2), οι έλληνες διασώστες της ΕΜΑΚ, μετά από περίπου 6 ημέρες εξαντλητικής μάχης μέσα στα συντρίμμια του φονικού σεισμού στην Τουρκία.

Την ελληνική αποστολή που βρέθηκε στην Τουρκία από τα ξημερώματα της Τρίτης 7 Φεβρουαρίου υποδέχτηκαν στο “Ελευθέριος Βενιζέλος” ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, καθώς και η φυσική ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος καθώς και μέλη του ΕΚΑΒ.

“Είναι μία συγκινητική στιγμή, για όλους μας. Έχουν γυρίσει όλοι ασφαλείς. Ήταν ένα μεγάλο στοίχημα. Από το πρώτο βράδυ που επιχείρησαν απέδειξαν τον επαγγελματισμό τους και την αυτοθυσία τους” τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Στυλιανίδης.

Από την πλευρά του, ο Θάνος Πλεύρης δήλωσε ότι οι άνθρωποι της ομάδας της ΕΜΑΚ “μας έχουν κάνει περήφανους και μας συγκίνησαν με την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά που έδειξαν. Τους ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μας που μας έκαναν υπερήφανους παντού” είπε ο υπουργός.






“Ό,τι θα κάναμε και για την πατρίδα μας”

“Είμαστε όλοι υγιείς. Κάναμε αυτό που θα κάναμε στην πατρίδα μας. Πολύ μεγάλη καταστροφή, δεν σταματήσαμε, ήμασταν στο πεδίο 24 ώρες το 24ωρο. Πάρα πολλοί εγκλωβισμένοι, ειδικά όταν φτάνεις από τις πρώτες ομάδες, τα προβλήματα είναι πάρα πολλά και μεγάλα. Κλειστοί δρόμοι, χωρίς επικοινωνίες, αλλά όλα πήγαν καλά” δήλωσε ένα από τα στελέχη της ΕΜΑΚ εν μέσω χειροκροτημάτων.

“Δεν κάναμε τίποτα άλλο από αυτό που κάνει το ΕΚΑΒ κάθε μέρα. Το μόνο που άλλαξε ήταν ο βαθμός δυσκολίας” δήλωσε στέλεχος του κλιμακίου του ΕΚΑΒ που μετέβη στην Τουρκία.

Χαρακτηριστικό του ζήλου που έδειξαν οι Έλληνες διασώστες είναι ότι προτού αναχωρήσουν για την Ελλάδα, το βράδυ της Κυριακής, μετείχαν σε μεγάλη επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό 8 αγνοουμένων που βρίσκονταν κάτω από τα χαλάσματα κτηρίου στην περιοχή Αντιγιαμάν της Τουρκίας, δυστυχώς χωρίς ευτυχή κατάληξη.

Ειδικότερα, τα ελληνικά σωστικά συνεργεία από κοινού με Αμερικανούς διασώστες επιχείρησαν με όσα μέσα διέθεταν να ανοίξουν διόδους, προκειμένου να εντοπιστούν τα 8 εγκλωβισμένα άτομα κάτω από κτήριο που κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος.

Λέκκας: “Κανένας συσχετισμός με την Ελλάδα”

“Ο συγκεκριμένος σεισμός και το ρήγμα που δημιουργήθηκε, δεν επηρεάζει τον ελληνικό χώρο” τόνισε, από την πλευρά του, ο Ευθύμης Λέκκας.

“Πρόκειται για ρήγμα που απέχει 500 χιλιόμετρα, από αυτό που περνάει από την Ελλάδα, οπότε δεν χρειάζεται κάποιος συσχετισμός. Ο πληθυσμός που έχει πληγεί ανέρχεται σε περίπου 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους, οι οποίοι έχουν χάσει τα πάντα” πρόσθεσε ο κ. Λέκκας.

“Όποιος νιώθει πόνο είναι ζωντανός”

Ο αρχηγός της Πυροσβεστικής, Γεώργιος Πουρναράς, χρησιμοποίησε τα λόγια του Νίκου Καζαντζάκη στις δηλώσεις του ότι “όποιος νιώθει πόνο είναι ζωντανός”.

Μάλιστα, για τα μέλη της ΕΜΑΚ, του ΕΚΑΒ και όσων πήγαν στην Τουρκία επισήμανε ότι “πρώτα είναι άνθρωποι και μετά επαγγελματίες” και πρόσθεσε: “Τους ευχαριστώ και εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου για όσα έκαναν”.

Ανδρες της ΕΜΑΚ ΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / INTIME NEWS

Έκλεισε ο διασωστικός κύκλος

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, ο διασωστικός κύκλος της αποστολής ολοκληρώθηκε και κατόπιν εισήγησης του επικεφαλής της προς το συντονιστικό κέντρο που είχε στηθεί στην περιοχή δόθηκε το πράσινο φως για αποχώρηση των διασωστών της ΕΜΑΚ από το σημείο.

Στην αποστολή συμμετείχαν συνολικά 36 διασώστες της 1ης και 2ης ΕΜΑΚ, (21 από την 1η ΕΜΑΚ και 15 από την 2η ΕΜΑΚ), δύο αξιωματικοί -μηχανικοί του Πυροσβεστικού Σώματος με εξειδίκευση στην υποστύλωση σε ερείπια κτηρίων που έχουν καταρρεύσει, οκτώ γιατροί και διασώστες του ΕΚΑΒ, τρία διασωστικά σκυλιά και τρία ειδικά διασωστικά οχήματα, καθώς και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής, Ευθύμιος Λέκκας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα