Σεισμός στη Ζάκυνθο: Συνεχίζεται ο “χορός” των Ρίχτερ – Σε κατάσταση επιφυλακής το νησί
Δεκάδες οι μετασεισμικές δονήσεις - Με το φόβο ισχυρού μετασεισμού άνω των 5 Ρίχτερ ζουν οι κάτοικοι.
- 27 Οκτωβρίου 2018 10:09
Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα ο “χορός” των Ρίχτερ στη Ζάκυνθο μετά τον ισχυρό σεισμό 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής. τις τελευταίες ώρες έχουν σημειωθεί δεκάδες μετασεισμοί άνω των 3,3 Ρίχτερ, ανάμεσα στους οποίους και ένας ύψους 4,2 Ρίχτερ στον θαλάσσιο χώρο νοτιοδυτικά του νησιού (το επίκεντρο του οποίου εντοπίζεται 78 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Ζακύνθου. Το εστιακό βάθος μετρήθηκε στα 60 χιλιόμετρα).
Το το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας κήρυξε χθες Παρασκευή τη Ζάκυνθο σε κατάσταση πλήρους επιφυλακής μέχρι την Κυριακή.
Στη Ζάκυνθο έφτασε με ελικόπτερο της Πυροσβεστικής Κλιμάκιο αποτελούμενο από τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Ταφύλλη, την ειδική γραμματέα Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων, του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Φωτεινή Παντιώρα, τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμη Λέκκα, καθώς και στελέχη της Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
Με την ίδια αποστολή, στο νησί μετέβη και κλιμάκιο μηχανικών της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών, του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών (ΔΑΕΦΚ), για τη διενέργεια ελέγχων στατικότητας στα κτίρια και την καταγραφή των ζημιών από τη σεισμική δόνηση.
Δίκτυο φορητών σεισμογράφων
Επιπλέον σύμφωνα με ανακοίνωση του Εθνικού Αστεροκοπείου Αθηνών, ύστερα από τον ισχυρό σεισμό της Πέμπτης, κλιμάκιο μεταβαίνει στη Ζάκυνθο για την λεπτομερή και πλήρη καταγραφή της μετασεισμικής δραστηριότητας.
Αναλυτικότερα το δελτίο αναφέρει: «Αμέσως μετά τον σφοδρό σεισμό της 26ης Οκτωβρίου 2018, που σημειώθηκε στο θαλάσσιο χώρο νότια της Ζακύνθου, κλιμάκια επιστημόνων και τεχνικών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών μεταβαίνουν στην πληγείσα περιοχή. Το κλιμάκιο θα εγκαταστήσει δίκτυο φορητών σεισμογράφων στην Ζάκυνθο, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία, με στόχο τη λεπτομερή και πλήρη καταγραφή της μετασεισμικής δραστηριότητας.
Τα δεδομένα μεταφέρονται σε πραγματικό χρόνο (μέσω κινητής τηλεφωνίας) στις εγκαταστάσεις του Γ.Ι. /ΕΑΑ στο Θησείο, για άμεση αξιολόγηση και υπεύθυνη ενημέρωση της Πολιτείας και του κοινού. Το δίκτυο θα παραμείνει εγκατεστημένο στην περιοχή για όσο καιρό απαιτηθεί. Το κλιμάκιο του Γ.Ι./ΕΑΑ θα ενημερώνει συνεχώς τα τοπικά ΜΜΕ και το κοινό στις πληγείσες περιοχές».