Σεξουαλική κακοποίηση: Πώς τα πρωινάδικα πήραν στις πλάτες τους το κίνημα #MeToo
Ένας φόρος τιμής στα πρωινάδικα που σήκωσαν όλο το βάρος του ελληνικού #MeToo της εγχώριας τηλεόρασης και που "αγκάλιασαν" με τον πιο θερμό τρόπο όποιον θέλησε και είχε την ανάγκη να μιλήσει.
- 28 Φεβρουαρίου 2021 07:05
Μία επανάσταση γίνεται τον τελευταίο καιρό στην ελληνική κοινωνία. Ένα ιδιαίτερα κρίσιμο θέμα, που παλιά σκάβαμε βαθιά και το οποίο κανείς δεν τολμούσε να “αγγίξει” έχει κατακλύσει τον τελευταίο καιρό την ατζέντα των εγχώριων μίντια. Την αρχή έκανε η Σοφία Μπεκατώρου, η οποία μίλησε ανοιχτά για το βιασμό και τη σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη σε νεαρή ηλικία, τη σκυτάλη πήραν και άλλες πρωταθλήτριες, ενώ αλυσιδωτά ακολούθησαν καταγγελίες από τον καλλιτεχνικό χώρο, με πρώτη τη Ζέτα Δούκα, η οποία μίλησε ανοιχτά για τη σωματική και λεκτική κακοποίησή της, όταν βρέθηκε καλεσμένη στην πρωινή εκπομπή της Δανάης Μπάρκα.
Θα παραθέσουμε τα λόγια της Έλενας Ακρίτα (του πρώτου ανθρώπου που αναφέρθηκε στην παραίτηση του Δημήτρη Λιγνάδη από το Εθνικό Θέατρο) στην εκπομπή του Open «Ευτυχείτε» και την Κατερίνα Καινούργιου: “Ένα μεγάλο μπράβο για τον τρόπο που έχετε χειριστεί το πολύ δύσκολο και ακανθώδες θέμα του #MeToo. Με ενσυναίσθηση, με ευαισθησία, με σοβαρότητα, που νομίζω πως θα τη ζήλευαν δημοσιογράφοι, ας πούμε, της mainstream ενημέρωσης, που κάποιες φορές δεν έχουν δείξει τα ίδια αντανακλαστικά. Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να γίνει κατανοητό ότι οι εκπομπές που ακόμα κι εγώ έχω πει “Πρωινάδικα” με έναν τρόπο ίσως και απαξιωτικό, παρόλο που πάντα σεβόμουν τους συναδέλφους που ξεροστάλιαζαν για μία δήλωση στις εκπομπές τους, πραγματικά μπορεί να διαχειριστούν όταν γίνεται με αυτόν τον τρόπο θέματα πολύ σοβαρά”.
Ας σταθούμε στο σημείο αυτό και ας σημειώσουμε ότι τα “πρωινάδικα”, οι εκπομπές που χαρακτηρίζουμε ως “χάσιμο χρόνου” και που μόνο οι “νοικοκυρές” ή όσες έχουν πολύ ελεύθερο χρόνο παρακολουθούν, οι εκπομπές που “μόνο με το κουτσομπολιό ασχολούνται” ήταν εκεί για να φιλοξενήσουν στα πλατό τους όσες γυναίκες ή άντρες είχαν ανάγκη να ανοίξουν την καρδιά τους, κάνοντας έτσι την αρχή για την άνοδο του ελληνικού #MeToo.
Οι πρωινές εκπομπές που συνήθιζαν να περιλαμβάνουν στην ατζέντα τους πιο “ανάλαφρα” θέματα, όχι μόνο δεν άφησαν εκτός το θέμα της σεξουαλικής κακοποίησης και του βιασμού, αλλά το πήραν προσωπικά και το “σήκωσαν ολοκληρωτικά στις πλάτες τους”. Πολλές παρουσιάστριες φιλοξένησαν στο πλατό, δίνοντας φωνή σε θύματα και διαχειρίστηκαν με σεβασμό και λεπτότητα, όπως πρέπει, τις υποθέσεις, μία λεπτότητα που άλλοι “σοβαροφανείς” δημοσιογράφοι δεν διέθεταν.
Η δαγκωματιά στα χείλη και το αμήχανο, γεμάτο ένταση βλέμμα που έριξε η Δανάη Μπάρκα στον πιο έμπειρο συνάδελφο της, Άρη Καβατζίκη, ζητώντας σιωπηλά τη βοήθειά του όταν η Ζέτα Δούκα έκανε τη γενναία αρχή στον καλλιτεχνικό χώρο ανοίγοντας τον δρόμο για τις ονομαστικές καταγγελίες, φανέρωσε την ειλικρίνεια και την ανάγκη της να διαχειριστεί σωστά μία πρωτόγνωρη για εκείνη κατάσταση, έναν άνθρωπο που κάνει καταθεση ψυχής και που μοιράζεται το τραυματικό του βίωμα. Ειλικρίνεια. Ούτε σκηνοθεσίες, ούτε στημένες ερωτήσεις για να εκμαιεύσει μία “πικάντικη” απάντηση, άλλά ούτε και ατάκες που θα έφερναν σε δύσκολη θέση την καλεσμένη. Κανείς δεν διέκοψε τη Ζέτα Δούκα κατά τη διάρκεια της συγκλονιστικής εξομολόγησης. Ούτε κιχ. Κανείς δεν την πίεσε να κατονομάσει τον θύτη της ιστορίας της. Κανείς δεν την πίεσε να επιταχύνει. Η αρχή έγινε.
Τη σκυτάλη πήραν και άλλες παρουσιάστριες που όχι μόνο έδωσαν φωνή σε όσους είχαν ανάγκη να μιλήσουν, αλλά χειρίστηκαν με λεπτότητα, σεβασμό και ενσυναίσθηση την εκάστοτε περίπτωση, χωρίς να φέρουν σε δύσκολη θέση κανέναν, ενώ έκοψαν “μαχαίρι” οποιεσδήποτε διαθέσεις για χλευασμό ή υποτίμηση της υπόθεσης.
Ας θυμηθούμε τη Φαίη Σκορδά κατά την εξομολόγηση του Δημήτρη Μοθωναίου. Κανένα ίχνος “υποκουλτούρας”, “κουτσομπολιού”. Η Φαίη, σαν άνθρωπος και σαν γυναίκα, άκουσε την κατάθεση ψυχής του ηθοποιού. Στο τέλος, φανερά φορτισμένη τον καθησύχασε λέγοντάς του “δεν φταις εσύ” και παίρνοντάς τον μία αγκαλιά.
Η Σίσσυ Χρηστίδου μίλησε για όρια στο φλερτ όταν κάλεσε στην εκπομπή της τον ηθοποιό Παύλο Χαϊκάλη που κατηγορήθηκε από την ηθοποιό Ηλιάνα Αραβή για σεξουαλική παρενόχληση και ο οποίος δικαιολόγησε τις πράξεις του τονίζοντας πως είναι “αρσενικό παλαιάς κοπής που έκανε ό,τι έκανε επειδή είναι άντρας”.
Ας σταθούμε στη συγκλονιστική εξομολόγηση στην εκπομπή “Μεσάνυχτα” με την Ελεονώρα Μελέτη του Βασίλη Κ., του πρώτου άτομο που κινήθηκε νομικά εναντίον του Λιγνάδη για βιασμό και αποπλάνησή του όταν ο ίδιος ήταν 15 ετών.
Ο 40χρονος πια Βασίλης, που κατέθεσε μήνυση στις 8 Φεβρουαρίου στην εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών μίλησε στη Μελέτη για την τραυματική του εμπειρία από τη στιγμή της γνωριμίας τους στο καμαρίνι του εν λόγω ανθρώπου μέχρι τη συστηματική του αποπλάνηση και κακοποίηση, περιγράφοντας με σοκαριστικές λεπτομέρειες. Η παρουσιάστρια διατηρώντας πάνω απ’όλα την ανθρωπιά της και τον ρόλο της ως γυναίκα, σεβάστηκε απόλυτα τον καλεσμένο της, δείχνοντας ενσυαίσθηση, ενώ δεν τον έφερε στιγμή σε άβολη θέση..
Η “συγγνώμη” της Ναταλίας Γερμανού
“Μου έλειψαν μόνο δύο λέξεις από τη συνέντευξη τύπου που έδωσε η Λίνα Μενδώνη. Οι δύο αυτές λέξεις είναι το: ‘Ζητώ συγγνώμη”, δήλωσε η Ναταλία Γερμανού στις 20 Φεβρουαρίου του 2021, μία ημέρα μετά την αμφιλεγόμενη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η υπουργός Πολιτισμού.
“Εμένα προσωπικά, αν μου επιτρέπετε, σαν Ναταλία μόνο μπορώ να μιλήσω, μου έλειψαν μόνο δύο λέξεις από τη συνέντευξη τύπου της υπουργού. Οι δύο αυτές λέξεις είναι το: «Ζητώ συγγνώμη». Θα ήθελα σαν πολίτης αυτής της χώρας, σαν άνθρωπος που έχει παρακολουθήσει θέατρο, σαν άνθρωπος που παρακολουθεί της εξελίξεις, να ακούσω σαν συνέχεια του «εξαπατηθήκαμε», «μας κορόιδεψε με την τέχνη της υποκριτικής». Μου έλειψε ένα «εξαπατήθηκα και λυπάμαι πολύ γι’ αυτό, ζητώ συγγνώμη»…».
Στη συνέχεια, η Ναταλία Γερμανού είπε χαρακτηριστικά: «Εγώ σαν παρουσιάστρια εδώ και πάρα πολλά χρόνια, αισθάνομαι την ανάγκη να σας ζητήσω ένα συγγνώμη και ας μην ήξερα όταν κατά καιρούς έχω καλέσει πολλούς καλλιτέχνες και έχω εκφραστεί με μεγαλοστομίες τύπου: «το στολίδι του θεάτρου», «το διαμάντι της τέχνης». Τώρα που μου τα στέλνετε και τα βλέπω, ντρέπομαι, λυπάμαι πολύ και σας ζητώ συγγνώμη χωρίς να φταίω. Παρ’ όλα αυτά το νιώθω να σας το πω αυτό το «λυπάμαι», οπότε, ιδανικά θα ήθελα να ακούσω κι ένα «συγγνώμη» και από εκείνη»
Όταν η Κατερίνα Καινούργιου “έσβησε” τον Κούγια
Μία ειδική αναφορά αξίζει να γίνει και στην Κατερίνα Καινούργιου, η οποία σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον δικηγόρο του Δημήτρη Λιγνάδη, Αλέξη Κούγια, δείχνοντας πολύ καλά αντανακλαστικά, αντιλήφθηκε τις προσπάθειες του δικηγόρου να αποπροσανατολίζει τη συζήτηση υποστηρίζοντας πως μία εκ των μαρτύρων κατά του πελάτη του είχε παράλληλη σχέση ούσα παντρεμένη. Η παρουσιάστρια με κοφτό τόνο του απάντησε πως δεν τη νοιάζει τι κάνει μία γυναίκα με τον άντρα της. Το τελειωτικό χτύπημα ήταν η ερώτηση που του απηύθυνε εάν έχει άποψη του τι σημαίνει 14χρονο παιδί, κάτι που φυσικά αποτέλεσε λόγο για να της κλείσει το τηλέφωνο στα μούτρα ο Αλέξης Κούγιας.
Φυσικά και υπάρχουν πολλοί λόγοι για να ασκήσει κανείς κριτική σε αυτού του είδους τις εκπομπές που κατά κύριο λόγο ασχολούνται με θέματα του τύπου “ποιος τα έφτιαξε με ποια”, “τι ανέβασε ο τάδε στο Instagram”, “τι φόρεσε η τάδε στην έξοδό της;”, “γιατί χώρισε το δημοφιλές ζευγάρι της showbiz” και φυσικά δεν έχουμε διαθεση να τις αγιοποιήσουμε, όμως πρέπει να το παραδεχτούμε πως στην παρούσα φάση τα πάνελ των πρωινών εκπομπών έγιναν ο ασφαλής χώρος για καταγγελίες.
Προφανώς έπαιξε ρόλο το γεγονός ότι η υπόθεση των σεξουαλικών παρενοχλήσεων βρίσκεται στο επίκεντρο τον τελευταίο καιρό, προφανώς η παρουσία πολλών γυναικών στις πρωινές εκπομπές ενθαρρύνει τα θύματα να θέλουν να μιλήσουν, όμως πρέπει να το παραδεχτούμε: στην περίπτωση του #MeToo οι “ανάλαφρες” παρουσιάστριες πρωινάδικων αποδείχθηκαν πολύ πιο αξιοπρεπείς και σοβαρές από πολλούς μεγάλους δημοσιογράφους. Άραγε το φανταζόταν κανείς πως το ελληνικό #MeToo θα άνθιζε μέσα από τα πρωινάδικα και στις πλάτες της Φαίης, της Δανάης, της Ναταλίας, της Αντελίνας;
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις