Σφοδρό το χτύπημα της κακοκαιρίας στην Β. Ελλάδα – Ένας νεκρός και εικόνες καταστροφής

Σφοδρό το χτύπημα της κακοκαιρίας στην Β. Ελλάδα – Ένας νεκρός και εικόνες καταστροφής
Κακοκαιρία στην Θεσσαλονίκη SOOC

Η Πυροσβεστική έλαβε πάνω από 500 κλήσεις για αντλήσεις σε πλημμυρισμένα σπίτια και επιχειρήσεις και για τον απεγκλωβισμό αρκετών οδηγών που εγκλωβίστηκαν σε δρόμους που μετατράπηκαν σε χειμάρρους.

Σοβαρά προβλήματα έχει προκαλέσει το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας πλήττει διάφορες περιοχές της χώρας, κυρίως όμως την Β. Ελλάδα και την Θεσσαλονίκη.

Τα σοβαρότερα προβλήματα εντοπίζονται σε διάφορες περιοχές της Θεσσαλονίκης Ανατολικά και Δυτικά, κυρίως όμως γύρω από Πολίχνη και Εύοσμο, όπου υπερχείλισε το ρέμα Ξηροποτάμου και παρασύρθηκαν σταθμευμένα αυτοκίνητα. Η Πυροσβεστική πέρα από αντλήσεις σε πλημμυρισμένα σπίτια και επιχειρήσεις κλήθηκε και για τον απεγκλωβισμό αρκετών οδηγών που εγκλωβίστηκαν σε δρόμους που μετατράπηκαν σε χειμάρρους.

Ήδη από πρώτες πρωινές ώρες σήμερα έως και το μεσημέρι, η Πυροσβεστική δέχτηκε 520 κλήσεις από την Θεσσαλονίκη για αντλήσεις υδάτων, κοπές δέντρων και απεγκλωβισμούς ανθρώπων κυρίως από αυτοκίνητα, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις η Πυροσβεστική κλήθηκε και για την μεταφορά νεφροπαθών.

Κακοκαιρία στην Θεσσαλονίκη INTIME

Κακοκαιρία στην Θεσσαλονίκη SOOC

Συγκεκριμένα, στην Πολίχνη σε ένα κέντρο αιμοκάθαρσης που ο δρόμος είχε γίνει μετατραπεί σε χείμαρρο, οι πυροσβέστες σχημάτισαν αλυσίδα με τα βαρέα οχήματά τους και μετέφεραν από την μία άκρη στην άλλη 40 νεφροπαθείς που χρειάζονταν αιμοκάθαρση.

Ορειβάτης παρασύρθηκε από χείμαρρο στην Πιερία-Εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό ορειβάτη στο φαράγγι Ορλιάς πλησίον του οικισμού Διον στο Λιτόχωρο Πιερίας.

Ο 42χρονος Έλληνας που έχει εντοπιστεί από τους πυροσβέστες και έχουν οπτική επαφή μαζί του αλλά δεν τον έχουν προσεγγίσει ακόμη, δυστυχώς φαίνεται χωρίς τις αισθήσεις του.

Πρόκειται για οδηγό βουνού που έκανε «rappel» σε ομάδα 9 Σέρβων και μίας ακόμη Ελληνίδας ξεναγού, που είναι καλά στην υγεία τους. Κάποια στιγμή κατά την διάρκεια του «rappel», παρασύρθηκε από ορμητικά νερά που σχημάτισαν χείμαρρο και ήταν αδύνατον να τον βοηθήσουν οι υπόλοιποι της ομάδας, που κάλεσαν την Πυροσβεστική.

Στο σημείο επιχειρούν, έξι πυροσβέστες με δύο οχήματα και μεταβαίνουν, έξι πυροσβέστες από τις Π.Υ. Λιτόχωρου και Κατερίνης, δέκα πυροσβέστες από 2η και 8η Ε.Μ.Α.Κ., καθώς και ομάδα Σ.μη.Ε.Α. με drone.

Το νέο επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού (ΕΔΕΚ) που εκδόθηκε σήμερα Σάββατο 17 Ιουνίου 2023 από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και πιθανώς χαλαζοπτώσεις θα επηρεάσουν την ανατολική χώρα.

Πιο συγκεκριμένα έντονα φαινόμενα προβλέπονται:

Σήμερα Σάββατο (17-06-2023),

  • μέχρι τις πρώτες απογευματινές ώρες στην κεντρική Μακεδονία (ειδικότερα στην περιοχή της Χαλκιδικής και της Πιερίας) και τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου,
  • πρόσκαιρα τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, την κεντρική και ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και τη βόρεια Πελοπόννησο,
  • κατά διαστήματα στη Θεσσαλία (συμπεριλαμβανομένων των Σποράδων) και την Εύβοια.

Τα φαινόμενα στην περιοχή της Χαλκιδικής και της Πιερίας, στην ανατολική Θεσσαλία και τις Σποράδες ενδεχομένως να είναι ιδιαίτερα έντονα μέχρι τις πρώτες απογευματινές ώρες.

Κακοκαιρία στην Θεσσαλονίκη Eurokinissi

Κακοκαιρία στην Θεσσαλονίκη INTIME

Σημειώνεται ότι το πρωί του Σαββάτου οι μετεωρολογικοί σταθμοί της ΕΜΥ στη Θεσσαλονίκη και την Μυτιλήνη κατέγραψαν 37 και 34 mm βροχής αντίστοιχα , ενώ οι σταθμοί του ΕΑΑ/Meteo κατέγραψαν ύψη μεταξύ 60 και 80 mm . Όσο και να μας φανεί παράξενο στην περιοχή της Νέας Τριγλίας Ζωγράφου και Νέων Μουδανίων ο δορυφόρος της JAXA κατέγραψε 267.3 mm σε ένα δωδεκάωρο.

Κακοκαιρία στην Λέσβο INTIME

Κακοκαιρία στην Λέσβο ΙΝΤΙΜΕ

Κακοκαιρία στην Λέσβο Intime

Την Κυριακή (18-06-2023),

  • τις πρώτες πρωινές ώρες στην κεντρική Μακεδονία (ειδικότερα στην περιοχή της Χαλκιδικής και της Πιερίας),
  • τις πρωινές ώρες στη Θεσσαλία (συμπεριλαμβανομένων των Σποράδων),
  • μέχρι και τις μεσημβρινές ώρες στην Εύβοια, την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής και της Βοιωτίας) και πρόσκαιρα στη βορειοανατολική Πελοπόννησο,
  • κατά διαστήματα μέχρι νωρίς το απόγευμα στα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου και τις βόρειες Κυκλάδες.

Τα φαινόμενα στην περιοχή των Σποράδων τις πρωινές ώρες, της Εύβοιας, της Αττικής και της Βοιωτίας μέχρι και τις μεσημβρινές ώρες ενδεχομένως να είναι ιδιαίτερα έντονα.

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα