“Μαύρα ταμεία” της Siemens: Την ενοχή ακόμη 11 πρότεινε η εισαγγελέας – “O Θ. Τσουκάτος δεν τα έδωσε στο ΠΑΣΟΚ”

“Μαύρα ταμεία” της Siemens: Την ενοχή ακόμη 11 πρότεινε η εισαγγελέας – “O Θ. Τσουκάτος δεν τα έδωσε στο ΠΑΣΟΚ”
Φωτό αρχείου: Τα κεντρικά της Siemens Associated Press

Πρόταση να καταδικαστούν ακόμη 11 κατηγορούμενοι για την υπόθεση των «μαύρων ταμείων» της Siemens έκανε η εισαγγελέας Ελένη Σκεπαρνιά. Το σκεπτικό της εισαγγελέως για την αθώωση του Τσουκάτου, παρά την -κατά την ίδια- αποδοχή του περιβόητου 1 εκατομμυρίου γερμανικών μάρκων.

Την πεποίθηση ότι ο ΟΤΕ κατέβαλε σημαντικά υψηλότερο τίμημα για τη σύμβαση 8002/97 που αφορούσε στην ψηφιοποίηση του Οργανισμού από τη Siemens, εξαιτίας των δωροδοκιών αλλά και λόγω των εξ αρχής αυξημένων τιμών οι οποίες δεν μειώθηκαν παρά την παλαίωση και την αχρηστία των υλικών, όπως συνέβαινε σε άλλες χώρες, εξέφρασε κατά τη δεύτερη και τελευταία ημέρα αγόρευσης της η εισαγγελέας Ελένη Σκεπαρνιά. Πρότεινε την αθώωση τόσο του πρώην στρατηγού του ΠΑΣΟΚ, Θεοδ. Τσουκάτου, όσο και του πρώην προέδρου του ΟΤΕ, Νικ. Μάνεση, ενώ ζήτησε την καταδίκη 11 ακόμη κατηγορούμενων στην υπόθεση των «μαύρων ταμείων» της Siemens.

Η εισαγγελική λειτουργός αναφέρθηκε σήμερα στην εμπλοκή των υπαλλήλων του ΟΤΕ, υποστηρίζοντας πως παρέλειψαν να ερευνήσουν τη διακύμανση των τιμών και να εφαρμόσουν τις ρήτρες. «Εγκρίνονταν ομόφωνα οι κοστολογικές εκθέσεις χωρίς καμία έρευνα συγκριτική με τις αγορές αλλά και την ίδια την ζίμενς. Δεν εκμεταλλεύτηκαν το πλεονέκτημα της μεγάλης ποσότητας υλικού που αγόραζαν ώστε να πετύχουν μείωση της τιμής. Δεν μερίμνησαν για την εφαρμογή των ρητρών» ανέφερε προσθέτοντας σε άλλο σημείο πως οι υπάλληλοι του ΟΤΕ ήταν ανεξέλεγκτοι ως προς τα ανώτατα όρια και τις ποσότητες καθώς οι τιμές και οι λεπτομέρειες δεν περιγράφονταν στη σύμβαση 8002/97.

Παράλληλα, υποστήριξε πως μετά την υπογραφή της σύμβαση ξεκίνησε ο χρηματισμός «από κάτω και όχι μόνο στα υψηλά κλιμάκια», αφού «όλα τα στελέχη απαίτησαν και έλαβαν ποσά ώστε να παραβούν τα καθήκοντά τους». Ειδική αναφορά έκανε στις επαφές που ειχε ο Μιχ. Χριστοφοράκος με ηγετικά στελέχη του ΟΤΕ, αλλά και με τους πρώην στρατηγό του ΠΑΣΟΚ, Θεοδ. Τσουκάτο, και υπουργό Τ. Μαντέλη, ακριβώς πριν την υπογραφή της σύμβασης, κάνοντας ειδική μνεία στην παραίτηση του τότε υπουργού Μεταφορών, Χάρη Καστανίδη, τον Αύγουστο του 1997 ο οποίος είχε πει χαρακτηριστικά ότι «ορισμένοι αντιλαμβάνονται την παρουσία μου ως εμπόδιο στα σχέδια τους».

Θεοδ. Τσουκάτος: Αθώος, αλλά…

Σύμφωνα με την εισαγγελική εισήγηση, το ένα εκατομμύριο γερμανικά μάρκα που φέρεται να έλαβε ο πρώην στρατηγός του ΠΑΣΟΚ, Θεοδ. Τσουκάτος, δεν κατέληξε στα ταμεία του κινήματος, όπως ο ίδιος ισχυρίζεται, ούτε όμως και σε υπαλλήλους του ΟΤΕ, αλλά σε άγνωστα πρόσωπα. «Από κανένα στοιχείο δεν προέκυψε πως τα χρήματα μπήκαν στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ. Το κόμμα το διέψευσε από την αρχή. Οι ταμίες σε όλες τις καταθέσεις τους κατά τη προδικασία δεν επιβεβαιώσαν τον Τσουκάτο. Όσα όψιμα ισχυρίστηκαν εδώ δεν είναι πιστευτά και γι αυτό διαβιβάστηκαν στην Εισαγγελία οι καταθέσεις τους να ελεγχθούν για ψευδορκία» υπογράμμισε κι συνέχισε αναφερόμενη στη σχέση του κατηγορούμενου με τον Μιχ. Χριστοφοράκο: «Από τα ημερολόγια του Χριστοφοράκου προέκυψε πως ο Τσουκάτος έλεγε ψέματα σε όλη την προδικασία και στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής ότι τον είδε για πρώτη φορά το 1998. Στην πραγματικότητα το 1997 είχε τουλάχιστον έντεκα επαφές μαζί του. Είχαν πολλές επαφές και το 1998 και το 1999. Ο Χριστοφοράκος είχε τηλεφωνικές επαφές και συναντήσεις με τον Τσουκάτο πριν και μετά την υπογραφή και κατά την υλοποίηση της σύμβασης 8002. Τα χρήματα δεν δόθηκαν για χορηγιά».

Κατά την εισαγγελέα, η οποία ζήτησε την αθώωση και των παρένθετων προσωπων, τα οποία μέσω των λογαριασμων τους φέρονται να βοήθησαν το Θεοδ. Τσουκάτο να λαβει τα χρήματα, όσα ο τελευταίος είπε για χορηγία στο ΠΑΣΟΚ ήταν για να καλύψει το δικό του χρηματισμό καθώς και άλλων προσώπων. «Το είπε γιατί ήταν πλημμέλημα η χορηγία στο κόμμα που ήδη είχε παραγραφεί» επεσήμανε η Ελένη Σκεπαρνιά προσθέτοντας: «Δεν έγινε δυνατό να εξακριβωθεί που κατέληξε η δήθεν χορηγία, αν δόθηκε σε άλλα πρόσωπα ή εάν ήταν για τον ίδιο. Σίγουρα δεν διατέθηκε σε υπαλλήλους του ΟΤΕ. Ο Χριστοφοράκος δεν είχε κανέναν λόγο να δωροδοκήσει υπαλλήλους του ΟΤΕ μέσω του Τσουκάτου. Είχε με τον Μαυρίδη δικό τους δίκτυο, δικό τους μηχανισμό για να χρηματίζουν στελέχη του οργανισμού».

Αναφορικά με άλλους κατηγορούμενους, η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων τόνισε τα εξής:

Νίκος Μανεσής, πρώην πρόεδρος του ΟΤΕ: Αθώος για την κατηγορία της δωροληψίας, καθώς, σύμφωνα με την εισαγγελέας, ήταν ο μοναδικός που προέβη σε συγκεκριμένες ενέργειες για την προάσπιση συμφερόντων του ΟΤΕ και προσπάθησε να ενεργοποιήσει τις ρήτρες.

Ζαν Κλοντ Οσβαλντ και Φάνης Λυγινός, τραπεζικά στελέχη: Ένοχοι για άμεση συνεργεία σε δωροδοκία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, καθώς όπως ανέφερε η εισαγγελέας, εισέπραξαν bonus λόγω βελτίωσης των χαρτοφυλακίων τους.

Μάρθα Καραβελα, σύζυγος του φυγόδικου Χρ. Καραβέλα: Ένοχη για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, προτείνοντας τη μετατροπή της κατηγορίας προς το δυσμενέστερο.

«Αποδείχθηκε ότι γνώριζε τις ενέργειες του συζύγου της από το ότι ήταν συνιδρύτρια και συνδιαχειρίστρια της off shore εταιρίας η οποία βάσει εγγράφων, δέχθηκε εμβάσματα από τη Siemens» ανέφερε η εισαγγελέας και πρόσθεσε ότι η ίδια υπέγραψε για τη μεταφορά ποσών από την εταιρία, ενώ ουπτε ο τροπος ζωής της ούτε οι αγορές που έκανε δικαιολογούνταν από τα εισοδήματα του συζύγου της.

«Προχώρησε δε στη μεταφορά ποσού 11 εκατομμυρίων ευρώ από ελβετική τράπεζα σε ελληνική και μετέπειτα σε off shore και μάλιστα μόλις δυο ημέρες πριν την εντολή δέσμευσης των εισαγγελικών αρχών που χειρίζονταν την υπόθεση. Είχε την σχετική πληροφορία από την κουμπαρα της ή από άλλη υπάλληλο της τράπεζας. Έπειτα άλλαξε το όνομα της και ίδρυσε με τον Καραβέλα off shore, εμβασαν το ποσό στην Κύπρο κι έπειτα πήγαν στην Ουρουγουάη και Παναμα και αγόρασαν διαμερίσμα εκεί» κατέληξε η Ελένη Σκεπαρνιά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα