“Σημείο”: Εκδήλωση για τις ακροδεξιές τάσεις στην ελληνική κοινωνία

“Σημείο”: Εκδήλωση για τις ακροδεξιές τάσεις στην ελληνική κοινωνία

Τα βασικά ευρήματα της πανελλαδικής έρευνας για τη Μελέτη και την Αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση "Ακροδεξιές τάσεις στην Ελληνική κοινωνία: πού βρισκόμαστε το 2022;".

Τη Δευτέρα 4 Ιουλίου, στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση: «Ακροδεξιές τάσεις στην Ελληνική κοινωνία: πού βρισκόμαστε το 2022;», κατά την οποία παρουσιάστηκε και αναλύθηκε η πανελλαδική έρευνα που πραγματοποίησε το Σημείο για τη Μελέτη και την Αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς (https://simeio.org.gr/drasi/ereunes/ereuna-tou-simiou-pou-vriskomaste-to-2022/).

Η έρευνα αποτύπωσε αντιλήψεις της κοινής γνώμης για τη λειτουργία της δημοκρατίας και τη στάση της απέναντι σε κρίσιμα κοινωνικά θέματα, εστιάζοντας στο πώς διαμορφώνονται οι αντιδραστικές απόψεις και ποιες είναι οι τάσεις σε ζητήματα αξιακά.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο διευθυντής του Σημείου, Κωστής Παπαϊωάννου, ενώ τα βασικά ευρήματα παρουσίασε εισηγητικά ο Πέτρος Ιωαννίδης, διευθυντής της aboutpeople που ανέλαβε τη διεξαγωγή της έρευνας.

Η εκδήλωση αφιερώθηκε στη μνήμη του πρόσφατα εκλιπόντα Ηλία Νικολακόπουλου, πολιτικού επιστήμονα και ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ολόκληρη η εκδήλωση βρίσκεται στον σύνδεσμο:

https://simeio.org.gr/drasi/ekdilosis/akrodexies-tasis-stin-elliniki-kinonia-pou-vriskomaste-to-2022/

Ακολουθούν κάποιες από τις επισημάνσεις των ομιλητών/τριών:

Η ερευνήτρια Ρόζα Βασιλάκη μίλησε για τη συγκρότηση της νέας Ακροδεξιάς στην Ελλάδα, με χαρακτηριστικά alt-right, δίνοντας έμφαση στο μεταναστευτικό που συνδυάζεται με έντονη ισλαμοφοβία, στα θέματα φύλου και σεξουαλικού προσδιορισμού, όπου παρατηρείται μεγαλύτερη αποδοχή, και στην ανασυγκρότηση του συντηρητικού χώρου με σκληρή ακροδεξιά ατζέντα.

Η ακαδημαϊκός Βασιλική Γεωργιάδου, με αφορμή τις απαντήσεις των ερωτηθέντων στην κάρτα ταυτότητας: Έλληνας – Ευρωπαίος, επεσήμανε ότι σε σχέση με αντίστοιχα ευρήματα από άλλες έρευνες των προηγούμενων ετών έχει υποχωρήσει το στοιχείο της κλειστής αμυντικής ελληνικής ταυτότητας, ενώ φαίνεται να ενισχύεται ο κοινωνικός φιλελευθερισμός, με το παράδειγμα της αποδοχής της τεκνοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια η οποία είναι πολύ μεγαλύτερη. Ταυτόχρονα, επισήμανε ότι η έρευνα αναδεικνύει δύο χαρακτηριστικά μοτίβα της Ακροδεξιάς, τον νατιβισμό και τον αυταρχισμό.

Ο συγγραφέας και διδάκτορας πολιτικής επιστήμης, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, σημείωσε την καχυποψία που φαίνεται να αναπτύσσεται απέναντι στο πολιτικό σύστημα επισημαίνοντας ότι οι τάσεις αντισυστημικότητας είναι μεγαλύτερες στις νεότερες ηλικίες. Σχολιάζοντας την κοινωνική διαστρωμάτωση των απαντήσεων είπε ότι παραπέμπει στη Γαλλία και τους ψηφοφόρους της Λεπέν.

Ο διευθυντής του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, Λευτέρης Παπαγιαννάκης, στάθηκε στη γενικευμένη κρίση των θεσμών στην Ελλάδα, αναδεικνύοντας τις ευθύνες των κυβερνήσεων που χρησιμοποιούν τους θεσμούς προς όφελός τους, αναφέροντας το παράδειγμα των pushbacks και της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας που αυθαίρετα ανακοίνωσε η σημερινή κυβέρνηση.

Ο σκηνοθέτης Παντελής Φλατσούσης στάθηκε σε δύο από τα ευρήματα της έρευνας και συγκεκριμένα στη δημιουργία εθνικού κόμματος, που συγκεντρώνει θετικές απαντήσεις από το ήμισυ περίπου των ερωτηθέντων, σε συνδυασμό με μια διαφαινόμενη στάση δυσπιστίας των νεότερων ηλικιών στη Δημοκρατία. Έθεσε έτσι το ερώτημα πού μπορεί να κατευθυνθεί η οργή που παρατηρεί στην κοινωνία αν συνδεθεί με αιτήματα εθνικής διεκδίκησης.

Η ψυχολόγος, επιστημονική συνυπεύθυνη του Orlando LGBT+ Έλενα-Όλγα Χρηστίδη, παρατήρησε ότι στον σκληρό πυρήνα του συντηρητισμού φαίνεται μια καθολική απόρριψη προοδευτικών ιδεών. Σταδιακά και όσο απομακρυνόμαστε από τον πυρήνα, εμφανίζονται διαφοροποιήσεις και επιλεκτική αποδοχή δικαιωμάτων, αναφέροντας σχετικά το παράδειγμα του ομοεθνικισμού που αποδέχεται τα ΛΟΑΤΚΙ δικαιώματα, αλλά «όσο δεν απειλούν το έθνος».

* Το Σημείο είναι μια ανεξάρτητη πρωτοβουλία πολιτών που παρακολουθεί συστηματικά το ακροδεξιό φαινόμενο. Πραγματοποιεί έρευνες και μελέτες. Επιδιώκει να συμβάλλει στη δημόσια συζήτηση και ευαισθητοποίηση, ενισχύοντας με επιχειρήματα και πληροφόρηση τον οργανωμένο αντίλογο απέναντι στον αντιδραστικό λόγο. Παράγει εκπαιδευτικά και άλλα εργαλεία για τη γνώση και την ευαισθητοποίηση.

* Η έρευνα που παρουσιάστηκε στην εκδήλωση έγινε με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ.

* Ευχαριστούμε πολύ το The Press Project που ανέλαβε το livestreaming της εκδήλωσης.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα