SOS για τουλάχιστον 2000 πρόσφυγες: Την 1η Ιουνίου μένουν εκτός δομών

SOS για τουλάχιστον 2000 πρόσφυγες: Την 1η Ιουνίου μένουν εκτός δομών
Πρόσφυγες και μετανάστες στη δομή στη Ριτσώνα Eurokinissi

Η κυβέρνηση καλείται να πάρει αποφάσεις για ένα κρίσιμο ζήτημα. Την τύχη των προσφύγων που θα μείνουν εκτός δομών από την 1η Ιουνίου. Προσώρας υπάρχει ανησυχητική στασιμότητα.

H 31η Μαϊου πλησιάζει. Σύμφωνα με την τροποποίηση του άρθρου 114 του Ν.4639/2019 και εν συνεχεία με Κοινή Υπουργική Απόφαση, οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες (αυτοί, δηλαδή, που έχουν εξασφαλίσει άσυλο) θα πρέπει να αποχωρήσουν από τις προσφυγικές δομές ανά τη χώρα, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία κρατική μέριμνα για τους ανθρώπους που θα μείνουν από τη μία στιγμή στην άλλη χωρίς στέγη και χωρίς χρήματα.

Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό. Υπάρχουν φυσικά αναγνωρισμένοι πρόσφυγες και που δικαιούνται να ενταχθούν στο πρόγραμμα HELIOS του ΔΟΜ και να εξασφαλίσουν μία σειρά από παροχές που θα τους βοηθήσουν να ενσωματωθούν όσο τον δυνατό πιο ομαλά στην ελληνική κοινωνία.

Υπάρχει όμως και κόσμος που δεν δικαιούται την ένταξη στο πρόγραμμα (έτσι και αλλιώς δεν υφίστανται θέσεις για όλους) και ο οποίος θα αντιμετωπίσει σαφές πρόβλημα όχι ένταξης αλλά επιβίωσης από την 1η Ιουνίου όταν θα βρεθεί εκτός πλαισίου προστασίας.

Ο κόσμος αυτός υπολογίζεται, σύμφωνα με πολύ συντηρητικές εκτιμήσεις, περίπου στους 2000 ανθρώπους. Μεταξύ αυτών υπάρχουν μωρομάνες, πολλά παιδιά, άνθρωποι με σοβαρά προβλήματα υγείας και άλλος ευάλωτος πληθυσμός που χρειάζεται πάση θυσία κρατική αρωγή για να μην βρεθεί απολύτως ξεκρέμαστος.

Το ζήτημα έχει να κάνει και με την πανδημία. Φανταστείτε ανθρώπους οι οποίοι θα έχουν πεταχθεί έξω από τα καμπ να μην έχουν που να πάνε, που να φάνε, που να κοιμηθούν και να συνωστίζονται χωρίς μέτρα ασφαλείας σε πλατείες και άλλους δημόσιους χώρους για να περνούν τις νύχτες τους χωρίς ιδιαίτερα μέτρα υγειονομικής ασφάλειας.

Απαιτούνται λύσεις και άμεσα άμεσες. Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες βρίσκεται σε συνεχείς διαβουλεύσεις τις τελευταίες (πολλές) ημέρες με την ηγεσία του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής όπως και ο ΔΟΜ και άλλες οργανώσεις. Προσώρας όμως δεν έχει παρθεί συγκεκριμένη απόφαση. Επίσης δεν φαίνεται να υπάρχει και πολιτική βούληση αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει.

Ανακύπτουν όμως, όπως περιγράψαμε και παραπάνω πρακτικά προβλήματα αλλά και ιδιαίτερα σημαντικά ερωτήματα. Ποιος θα αναλάβει να διώξει αυτούς τους ανθρώπους από τις δομές; Αν δεν δεχτούν να φύγουν, το ρόλο αυτό θα επωμιστεί η Αστυνομία, δηλαδή θα υπάρξει καταστολή; Αν, τελικώς, φύγουν, που θα πάνε και ποιος θα τους φροντίσει;. Να φύγουν από τη χώρα πρακτικά δεν μπορούν, να επιστρέψουν στη χώρα καταγωγής τους δεν θέλουν. Αδιέξοδο.

Μέρος της ευθύνης ανά δομή αναμένεται να πέσει στους ώμους των νέων διοικητών των δομών ο διορισμός των οποίων ανακοινώθηκε μόλις την Τετάρτη. Τα στελέχη αυτά όμως δεν έχουν αναλάβει ακόμη υπηρεσία και μοιάζει απίθανο τις πρώτες ημέρες ανάληψης των καθηκόντων τους να χειριστούν αποτελεσματικά “καυτά” προβλήματα όπως αυτό.

Τουλάχιστον όσοι πρόσφυγες ενταχθούν στο Helios θα εξασφαλίσουν επιδότηση ενοικίου για έξι μήνες (1500 ευρώ το συνολικό ποσό), μαθήματα ελληνικών, αγγλικών και υπολογιστών καθώς και βοήθεια για πρόσληψη σε θέση εργασίας. Ακόμα και αυτοί όμως θα αντιμετωπίσουν μια κατάσταση ιδιάζουσα. Γίνεται να βρουν αμέσως δουλειά σε μία χώρα στην οποία η ανεργία καλπάζει ενώ οι ίδιοι δεν μιλούν ελληνικά; Πως θα συντηρηθούν τους πρώτους μήνες αφού θα επιδοτείται μόνο το ενοίκιό τους;

Το βάρος της ευθύνης πέφτει στους ώμους του Υπουργού, Νότη Μηταράκη και των επιτελών του. Χρόνος πολύ δεν υπάρχει, η κατάσταση πιέζει. Το ελληνικό κράτος θα πρέπει να αποδείξει ότι εκτός από το κομμάτι της υποδοχής μπορεί να χειριστεί και αυτό της ένταξης που για τους γνωρίζοντες είναι πιο κρίσιμο. Οι πάντες θα κριθούν πολύ σύντομα…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα