Θεσσαλία: Βυθισμένη στα λασπόνερα για έβδομη ημέρα – Ανυπολόγιστες καταστροφές

Θεσσαλία: Βυθισμένη στα λασπόνερα για έβδομη ημέρα – Ανυπολόγιστες καταστροφές
Πλημμύρες στην Αγία Τριάδα Τρικάλων Elpida Kafantari / SOOC

Τεράστιες είναι οι καταστροφές σε υποδομές και ζωικό κεφάλαιο από τις πλημμύρες που έπληξαν τη Θεσσαλία. Πολλές περιοχές παραμένουν κάτω από το νερό ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι επιχειρήσεις διάσωσης.

Ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές που άφησε στο πέρασμά της η κακοκαιρία Daniel, με αρκετές περιοχές της Θεσσαλίας να παραμένουν βυθισμένες στα λασπόνερα, αν και τα νερά στον Πηνειό ποταμό σταδιακά υποχωρούν, με τη στάθμη να έχει φτάσει τα 8 μέτρα.

Δεκαπέντε άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, δύο είναι επισήμως αγνοούμενοι ενώ εκατοντάδες ζώα πνίγηκαν στα λασπόνερα.

Στην κοιλάδα των Τεμπών τα νερά έφθασαν τα 18 μέτρα και κόντεψαν να καλύψουν την κρεμαστή γέφυρα., ενώ κάλυψαν και την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής που βρίσκεται στο σημείο.

Στο χωριό Μεταμόρφωση Καρδίτσας τα νερά φαίνεται πως υποχωρούν, ωστόσο το μέγεθος της καταστροφής στις υποδομές και τις κατοικίες των πολιτών είναι τεράστιο. Όλες οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις έχουν καταστραφεί ενώ στους δρόμους έχουν βγει βατράχια, φίδια και καβούρια.

Παρόμοια είναι η εικόνα και στο χωριό Βλοχός Καρδίτσας, που επίσης ‘πνίγηκε’ τις προηγούμενες ημέρες και στο οποίο παραμένουν 80 κάτοικοι, οι οποίοι έχουν βρει καταφύγιο στην εκκλησία και τους παρέχονται τα είδη πρώτης ανάγκης.

Πλημμυρισμένες εκτάσεις στην Καρδίτσα INTIME NEWS/ΜΗΤΣΑΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Στη Λάρισα έχουν επικεντρωθεί τις τελευταίες ώρες οι επιχειρήσεις διάσωσης και μεταφοράς κατοίκων από δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας.

Στις εργατικές κατοικίες στη Γιαννούλη η μεταφορά των πολιτών γίνεται με έναν τεράστιο φορτωτή ενώ υπάρχουν και κάτοικοι που οικειοθελώς παραμένουν στα σπίτια τους.

Άγιος Θωμάς Λάρισας INTIME NEWS/ΜΗΤΣΑΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Σημειώνεται ότι επειδή τα νερά εξακολουθούν να έχουν ορμή, μεταφέρονται από τη μία άκρη της περιοχής στην άλλη μόνο όσοι χρήζουν βοήθειας και όσοι είναι νοσηλευτές και εργάζονται στην περιοχή. Τα σπίτια της περιοχής παραμένουν χωρίς νερό και ρεύμα.

Από την άλλη πλευρά του Πηνειού, εκεί που περνάει και η Εθνική Οδός η οποία παραμένει κλειστή, υπάρχουν βυθισμένες στο νερό και στη λάσπη εκατοντάδες επιχειρήσεις.

Η Ελλάδα “έχει κοπεί στη μέση” αφού δεν είναι δυνατή η μετακίνηση προς τη Βόρεια Ελλάδα ούτε κι αντίστροφα μέσω της Λάρισας, παρά μόνο μέσω της Εγνατίας Οδού και της Ιόνιας Οδού, καθώς και από την περιοχή των Τρικάλων, αφού το ένα ρεύμα της Ε65 που είναι από τα Τρίκαλα μέχρι τη Λαμία έχει δοθεί στην κυκλοφορία.

Την ίδια στιγμή οι κάτοικοι στις εκβολές του Πηνειού, παρακολουθούν με αγωνία την στάθμη του νερού να ανεβαίνει και βρίσκονται σε επιφυλακή. Στο χωριό Παλαιόπυργος του Δήμου Αγιάς, η στάθμη του Πηνειού έχει ανέβει και έχει φτάσει σε απόσταση 20 μέτρων από τα πρώτα σπίτια, ενώ έχει κλείσει ο δρόμο που οδηγεί στα χωριά Ομόλιο και Στόμιο.

Χιλιάδες νεκρά ζώα – Εκτεταμένες καταστροφές στα χωράφια

Ολική είναι η καταστροφή στα κτήματα και στο ζωικό κεφάλαιο του Θεσσαλικού Κάμπου με κτηνοτρόφους και αγρότες να κάνουν λόγο για “τεράστιες ζημιές”.

“Μια απέραντη υγρή χωματερή είναι όλος ο θεσσαλικός κάμπος και ένα νεκροταφείο ζώων που είναι μία κατάσταση που εν δυνάμει είναι μια υγειονομική βόμβα” ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αθανάσιος Τσαγκρής μιλώντας στην ΕΡΤ.

Καταστροφές στον Θεσσαλικό Κάμπο ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, μόνο σε μία περίπτωση κτηνοτροφικής μονάδας στο Καρποχώρι, λίγα χιλιόμετρα ανατολικά της Καρδίτσας, έχουν χαθεί 800 ζώα, όπως ανέφερε στην ίδια πηγή ο κτηνοτρόφος Απόστολος Καραμανής.

“Έχουμε βγάλει έξω με τον κουνιάδο μου 400-450 ζώα, μέσα είναι άλλα τόσα”. Προσέθεσε εξάλλου ότι “τριάντα τόνοι τριφύλλι, δεν έχει μείνει τίποτα, είναι όλα για πέταμα. Δέκα τόνοι άχυρο, είναι κι αυτό για πέταμα. Από τις 200 μπάλες σύρμα ζήτημα να βλέπουμε 15, τις πήρε το ποτάμι. Κατεβάζουμε ζώα από παντού, από τα δέντρα”.

Ανάλογη είναι η καταστροφή σε πολλές ακόμη μονάδες της περιοχής.

“Ό,τι υπάρχει στο χωριό σε ζωϊκό κεφάλαιο, έχει καταστραφεί. Ταυτόχρονα 25.000 στρέμματα που ανήκουν στο χωριό έχουν καταστραφεί. Ο χειμώνας θα είναι δύσκολος” είπε σχετικά ο πρόεδρος της Καρδιτσομαγούλας Χρυσοβαλάντης Λιάκος, χωριού που εφάπτεται με την Καρδίτσα στη βόρεια πλευρά της και έχει επίσης με καταστροφές ή μεγάλες ζημιές “περίπου 600 σπίτια”.

Καταστροφές στον Θεσσαλικό Κάμπο Καταστροφές στον Θεσσαλικό Κάμπο

Το νερό επίσης έχει καταστρέψει και νέες επενδύσεις σε ΑΠΕ, όπως σε περίπτωση πάρκου φωτοβολταϊκών που καλύφθηκε από τα νερά. Ο αγρότης Χαράλαμπος Δανιήλ ανέφερε σχετικά ότι “τα φωτοβολταϊκά είναι δικά μου. Δεν φαίνεται τίποτα … η καταστροφή είναι ολοκληρωτική, δεν υπάρχει κάτι”.

Ο όγκος των νερών παραμένει τεράστιος και εμποδίζει την πρόσβαση. “Πρώτη φορά τώρα, το πρωί, “περνάει” ο δρόμος. Προχθές και χθες, ήρθε και η ΕΜΑΚ και ο Στρατός. Και γύρισαν πίσω”.

Παραμένει χωρίς πόσιμο νερό ο Βόλος

Ανάσες στοιχειώδους κανονικότητας προσπαθεί να πάρει ο Βόλος μετά τη μεγάλη καταστροφή από τις φονικές πλημμύρες, αφού το μέγιστο πρόβλημα της υδροδότησης της πόλης και των περιχώρων έχει αρχίσει να αμβλύνεται με την παροχέτευση χλωριωμένου, σύμφωνα με τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Μείζονος Βόλου, νερού, κατά διαστήματα, μη πόσιμου αλλά μόνο για οικιακή χρήση.

Οι κάτοικοι του Βόλου, σε ένα μεγάλο τμήμα της πόλης, είδαν νερό να τρέχει στις βρύσες των σπιτιών τους, έστω και μη πόσιμο, αλλά σημαντικό για τις ανάγκες τους και τη στοιχειώδη καθαριότητα. Όμως, προβληματίζονται και από τις επισημάνσεις της υφυπουργού Υγείας, Ειρήνης Αγαπηδάκη, ότι το νερό είναι ακατάλληλο ακόμα και για οικιακή χρήση και θα πρέπει να θεωρείται ως δυνητικά μολυσμένο.

Παράλληλα, καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες να καθαριστούν από τους χιλιάδες τόνους της λάσπης οι δρόμοι, ξεκινώντας από τις κεντρικές αρτηρίες. Δεκάδες συνεργεία του Δήμου Βόλου εργάζονται για τη διάνοιξη δρόμων που έχουν κλείσει από τη λάσπη, τα φερτά υλικά και τα δέντρα που κατέβασαν οι πλημμυρισμένοι χείμαρροι.

Κατεστραμμένα σπίτια στον Βόλο Alexandros Alamaniotis / SOOC

Η καταστροφή είναι εμφανής στις συνοικίες του Παλαιού Λιμεναρχείου και των Παλαιών, όπως και στο Συγκρότημα Τσαλαπάτα, τον Πολυχώρο Μουσείων Πολιτισμού και Βιομηχανικής Παράδοσης, με δεκάδες επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης.

Ακόμη, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, προσπάθειες καταβάλλονται να ανοίξει ο παραλιακός δρόμος της Αγριάς, όπου έχουν συσσωρευθεί λάσπη και φερτά υλικά, και να αποκατασταθούν οι οδικές συνδέσεις με αποκλεισμένες περιοχές. Αποκλεισμένη είναι και η Μακρυνίτσα, καθώς έχουν καταρρεύσει και οι δύο οδικές προσβάσεις προς το χωριό, αφού η υπερχείλιση της Μπράνης διέλυσε υποδομές και το νερό παρέσυρε δεκάδες αυτοκίνητα στις ρεματιές.

Στο Νότιο Πήλιο πλέον υπάρχει πρόσβαση μετά την κατασκευή σιδερένιας γέφυρας τύπου Belley, από τον στρατό, στη θέση της γέφυρας που κατέρρευσε επί του χειμάρρου Πελεγκρίνο μεταξύ Μπούφας και Καλών Νερών. Οι καταστροφές είναι ανυπολόγιστες στη Μηλίνα, όπου διαλύθηκαν ολόκληρα οικιστικά συγκροτήματα και χάθηκαν όλες οι υποδομές, στο Χόρτο, στον Πλατανιά, το Μικρό, τον Κατηγιώργη, τα Ποτιστικά και την Πάλτση όπου χάθηκαν ανθρώπινες ζωές.

Άνοιξε η πλατφόρμα αρωγής για τους πληγέντες

Άνοιξε, στη διεύθυνση arogi.gov.gr η πλατφόρμα πρώτης αρωγής μέσω της οποίας θα δοθούν οι πρώτες ενισχύσεις στους πληγέντες της κακοκαιρίας Daniel.

Τα μέτρα για τους πλημμυροπαθείς που ανακοίνωσε ο αρμόδιος υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος, είναι τα εξής:

  • Τα ποσά της πρώτης ενίσχυσης φτάνουν τα 10.000 ευρώ για στεγαστική συνδρομή, 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις και 6.600 ευρώ για την κάλυψη των πρώτων αναγκών που αφορούν την οικοσκευή.
  • Το κόστος αποκατάστασης για επιχειρήσεις φτάνει το 80% για την ανακατασκευή και το 70% για κτηνοτροφικές και γεωργικές επιχειρήσεις.
  • Επιδότηση ενοικίου και συγκατοίκησης από 300 έως 500 ευρώ για τους κατοίκους των περιοχών όπου τα σπίτια υπέστησαν ζημιές (δηλαδή αν το σπίτι κριθεί «κίτρινο» ή «κόκκινο»)
  • Για τις επιχειρήσεις προβλέπεται να δοθούν ποσά που θα καλύπτουν περίπου το 70% των ζημιών και στο μέτρο περιλαμβάνονται οι κτηνοτροφικές και αγροτικές μονάδες.
  • Χορήγηση αναστολών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, αναστολή διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης σε ορίζοντα εξαμήνου
  • Τριετής απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ συμπεριλαμβανομένων και των αγροτεμαχίων
  • Αναστολή συμβάσεων εργασίας η οποία ενεργοποιείται στις επιχειρήσεις οι οποίες επλήγησαν από τις πλημμύρες με αντίστοιχη επιδότηση 534 ευρώ έτσι ώστε να στηριχθούν οι εργαζόμενοι που θα μπουν σε αυτό το καθεστώς.

Αθροιστικά η έκτακτη χρηματοδότηση φτάνει τα 45 εκατομμύρια ευρώ.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα