“Θύμα” των… εκλογών ο Νίκος Ρωμανός
Αν και κανονικά θα έπρεπε να είχε αποφυλακιστεί, το κλείσιμο των δικαστηρίων λόγω των πρόσφατων εκλογών δεν έχει επιτρέψει την ολοκλήρωση των διαδικασιών, προκειμένου ο Νίκος Ρωμανός να περάσει την πύλη εξόδου των φυλακών Κορυδαλλού.
- 07 Ιουνίου 2019 07:29
Σε αναμονή για το πολυπόθητο εξιτήριο, αν και θα έπρεπε ήδη να βρίσκεται εκτός φυλακής, βρίσκεται ο Νίκος Ρωμανός. Τα διαδικαστικά ζητήματα σε συνδυασμό με το κλείσιμο των δικαστηρίων λόγω των εκλογών δεν έχουν του επιτρέψει να αποφυλακιστεί, παρά το γεγονός ότι με την πρόσφατη αναγνώριση ελαφρυντικού, έχει ολοκληρώσει την ποινή του.
Έχουν περάσει σχεδόν δύο εβδομάδες από την ημέρα που το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων αναγνώρισε -μετά και σχετική απόφαση του Αρείου Πάγου- στο Νίκο Ρωμανό την ελαφρυντική περίσταση της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, λαμβάνοντας υπόψη την προσπάθειά του να αποκτήσει πανεπιστημιακή μόρφωση, αν και κρατούμενος.
Τότε, στις 20 Μαΐου, ήταν θέμα ημερών για τον Νίκο Ρωμανό να αποφυλακιστεί αφού το δικαστήριο κατέληξε επί της ουσίας στη μείωση της ποινής του από 18 έτη κάθειρξης σε 14, για τα αδικήματα της κατοχής και τοποθέτησης εκρηκτικών μηχανισμών. Έχοντας ήδη εκτίσει έξι χρόνια, το μόνο που έπρεπε να κάνει ήταν η εκ νέου συγχώνευση με την δεύτερη ποινή κάθειρξης που του έχει επιβληθεί (11 έτη) για τις ληστείες στο Βελβεντό Κοζάνης το 2011, έτσι ώστε να υπάρξει μία συνολική ποινή.
Σήμερα επρόκειτο να συγκροτηθεί το δικαστήριο το οποίο θα προχωρούσε στη συγχώνευση των δύο καθείρξεων, 14 και 11 ετών, ωστόσο εξαιτίας της παράτασης στο κλείσιμο των δικαστηρίων για ακόμα μία εβδομάδα, η συζήτηση ματαιώθηκε. Αποτέλεσμα αυτού ο Νίκος Ρωμανός θα παραμείνει έγκλειστος των φυλακών Κορυδαλλού για περίπου 20 ημέρες, αφού η νέα ημερομηνία συζήτησης ορίστηκε για τα τέλη του μήνα.
Υπενθυμίζεται ότι ο Νικ. Ρωμανός είχε προσφύγει, μέσω του συνηγόρου του Θεοδ. Μαντά, στον Άρειο Πάγο, όταν το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων είχε αρχικά αρνηθεί να του χορηγήσει το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, αν και ο ίδιος, ενώ ήταν έγκλειστος, φοιτούσε στο πανεπιστήμιο. «Ξέρουμε πολλούς κρατούμενους που τελειώνουν το λύκειο και μπαίνουν πανεπιστήμιο; Πρόκειται για μια συνειδητή προσπάθεια με θετικό προσανατολισμό» είχε αναφέρει κατά την εισήγησή του ο Γρηγ. Πεπόνης, ζητώντας να επιστρέψει η δικογραφία στο Πενταμελές Εφετείο όπως και έγινε τελικά.