Τι προβλέπει ο σχεδιασμός για τη φετινή αντιπυρική περίοδο
Περισσότερα εναέρια μέσα προβλέπονται στον φετινό σχεδιασμό, δασοκομάντος και καθαρισμοί δασών μέσα στο καλοκαίρι, αλλά και στην καρδιά της αντιπυρικής περιόδου, λόγω των καιρικών συνθήκων που προηγήθηκαν
- 17 Μαΐου 2022 19:26
Αναλυτική παρουσίαση για τον σχεδιασμό της φετινής αντιπυρικής περιόδου πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, από τον Υπουργό κ. Χρήστο Στυλιανίδη, τον Υφυπουργό κ. Ευάγγελο Τουρνά, τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος κ. Γιώργο Αμυρά και την Υπουργό Πολιτισμού κα. Λίνα Μενδώνη.
Για την φετινή αντιπυρική περίοδο προτεραιότητα αποτελεί η πρόληψη και η προετοιμασία και ύστερα η άμεση επέμβαση.
Για πρώτη φορά η Δασική Υπηρεσία, η Πυροσβεστική και το Υπουργείο Πολιτισμού συνεργάζονται όλοι μαζί, μετά από πολλά χρόνια ώστε να λυθούν σοβαρές αστοχίες του παρελθόντος.
Μετά από την εξασφάλιση μεγάλων οικονομικών κονδυλίων έχει ξεκινήσει ο καθαρισμός δασών που το Υπουργείο Περιβάλλοντος έχει θέσει σε προτεραιότητα, ξεκινώντας, από Ανατολική και Δυτική Αττική, περιοχή ευθύνης Πειραιά, Τροιζηνία, Μέθανα και Πόρο και θα ακολουθήσουν περιοχές της Ηπείρου, της Μακεδονίας, της Πελοποννήσου και της Θεσσαλίας.
Υπολογίζεται ότι στην καρδιά της αντιπυρικής περιόδου, Ιούλιο και Αύγουστο θα πραγματοποιούνται ακόμη εργασίες καθαρισμών και διάνοιξης και συντήρηση αντιπυρικών ζωνών και δασικών δρόμων και στην ερώτηση των δημοσιογράφων, προς τους Υπουργούς γιατί η αυτή η διαδικασία ξεκίνησε τώρα και όχι πιο πριν, απάντησαν πως λόγω των βροχοπτώσεων που μέχρι και πρότινος σημειώνονταν δεν μπορούσαν να γίνουν αυτές οι εργασίες πιο νωρίς, ωστόσο οι δασεργάτες που θα βρίσκονται εντός των δασών όλη αυτή την κρίσιμη περίοδο, τονίζουν πως θα λειτουργούν παράλληλα και σαν παρατηρητές και θα μπορούν εγκαίρως να ειδοποιήσουν τις Αρχές αν συμβεί κάτι.
Μέσω του προγράμματος «ANTINERO» που χρηματοδοτείται από το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ και είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα προληπτικών καθαρισμών δασών που έχει εκπονηθεί στη χώρα, προβλέπεται ο συνολικός καθαρισμός 38.000 στρεμμάτων δασικών εκτάσεων, η συντήρηση 10.719 χλμ. δασικών δρόμων και 1.625 χλμ. αντιπυρικών ζωνών.
Σε σχετικές ερωτήσεις που δέχτηκε από δημοσιογράφους ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, κ. Αμυράς, απάντησε πως στην ουσία συγκεντρώθηκαν παλιοί σχεδιασμοί που προϋπήρχαν στις δασικές υπηρεσίες και ουδέποτε είχαν χρηματοδοτηθεί και εφαρμοστεί και από του χρόνου θα γίνει ένας νέος πιο ενδελεχής σχεδιασμός και σε πιο ολοκληρωμένη βάση, αφού πλέον έχει θεσμοθετηθεί η απαραίτητη συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς.
Παρατηρήθηκαν σοβαρές αστοχίες στο παρελθόν όπως για παράδειγμα στους τομείς ευθύνης του ΔΕΔΔΗΕ, σε πυλώνες μέσης και υψηλής τάσης, όπου ακόμα και αν είχαν καθαριστεί οι χώροι, δεν είχαν απομακρυνθεί οι όγκοι με τα κλαδιά, κάτι που πλέον έχουν λάβει διαβεβαιώσεις ότι δεν θα συμβεί ξανά…
Ανάλογα προληπτικά μέτρα με καθαρισμούς και δημιουργία αντιπυρικών ζωνών σε αρχαιολογικούς χώρους έχει εκπονηθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς, ειδικά για 11 αρχαιολογικούς χώρους που έχει θεωρηθεί ότι αποτελούν άμεση προτεραιότητα.
Επίσης, ένα σημαντικό όπλο μέσω των αλλαγών της νομοθεσία για την τοπική Αυτοδιοίκηση, πέρα από την έγκαιρη αποδέσμευση κονδυλίων, είναι ότι πλέον ακόμα και να κάποιος ιδιοκτήτης δεν καθαρίσει εγκαίρως το οικόπεδό του, θα έχει το δικαίωμα ο Δήμος να το πράξει και στη συνέχεια θα επιβάλλεται πρόστιμο και χρέωση για τον καθαρισμό του οικοπέδου στον ιδιώτη που το αμέλησε αυτό. Για να γίνει κατανοητό τι σημαίνει αυτό για όποιον ιδιοκτήτη οικοπέδου αμελήσει τις υποχρεώσεις του, μόνο η χρέωση για τον καθαρισμό θα είναι μισό ευρώ ανά τετραγωνικό και για κάθε ένα στρέμμα 500 ευρώ.
Φέτος επίσης θα δοθεί μεγάλη σημασία στην έγκαιρη και αρχική προσβολή των πυρκαγιών από εναέρια μέσα αφού έχει αποδειχθεί ότι εάν λάβουν διαστάσεις τα πύρινα μέτωπα μετά δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν και μετά τις πρώτες εναέριες προσβολές θα αναλαμβάνουν οι επίγειες δυνάμεις.
Περισσότερα τα εναέρια μέσα για την φετινή αντιπυρική περίοδο
Συνολικά 86 εναέρια μέσα θα είναι διαθέσιμα για την φετινή αντιπυρική περίοδο, εκ των οποίων 40 ιδιόκτητα και 46 μισθωμένα
Τα ιδιόκτητα εναέρια μέσα της χώρας είναι 9 CL-215, 6 Cl-415, 18 PZL, 4 ελικόπτερα του ΠΣ και συγκεκριμένα 3 BK και ένα Super Puma και 3 chinook του Ε.Σ.
Με μίσθωση είναι 17 αεροσκάφη Air Tractors εκ των οποίων τα τέσσερα με χορηγία, 9 ελικόπτερα Erickson, 12 ελικόπτερα τύπου Mi-8 από κεντρική Ασία μισθωμένα μέσω του NSPA και 8 ελικόπτερα Agusta Bell.
Υπάρχουν σκέψεις για την προμήθεια επιβραδυντικού υγρού που θα έχουν την δυνατότητα να ρίχνουν στις φωτιές τα Air Tractors, ωστόσο αυτή η διαδικασία για την πιθανή προμήθειά του δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.
Επίσης, με χρηματοδότηση του προγράμματος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για πρώτη φορά αποφασίστηκε να προεγκατασταθούν και να φιλοξενηθούν στη χώρα μας τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, 250 πυροσβέστες από έξι χώρες και συγκεκριμένα από Γαλλία, Ρουμανία, Γερμανία, Βουλγαρία, Φινλανδία και Νορβηγία εκ των οποίων η Γαλλία και η Ρουμανία θα αποστείλει και μέσα πυρόσβεσης μαζί με τους πυροσβέστες της και θα προεγκατασταθούν σε Αθήνα, Λάρισα και Τρίπολη.
Αναλαμβάνει δράση και το αερομεταφερόμενο τμήμα των δασοκομάντος
Από φέτος και συγκεκριμένα από αρχές Ιουνίου, το Π.Σ. ενισχύεται και με 500 δασοκομάντος που προέρχονται από τους εποχικούς πυροσβέστες και εκπαιδεύτηκαν κατάλληλα. Αποτελούνται από 440 δασοπυροσβέστες, 60 δασοπυροσβέστες-δασολόγους/δασοπόνους, επιπλέον 90 ειδικά εκπαιδευμένοι Πυροσβέστες, που ουσιαστικά θα είναι οι επικεφαλής τους, θα έχουν έξι επιχειρησιακές βάσεις σε Ελευσίνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Λαμία, Ιωάννινα και Πάτρα και για πρώτη φορά θεσμοθετήθηκε η χρήση του «αντιπύρ» ως μέσο κατάσβεσης από τους ειδικά εκπαιδευμένους σε αυτό δασοκομάντος όπου κριθεί αναγκαίο.
Πρόσθετα, διπλασιάζεται ο αριθμός των εθελοντών πυροσβεστών ενώ στο ερώτημα των δημοσιογράφων για τις εξαγγελίες Χαρδαλιά περί πρόσληψης 3.000 πυροσβεστών ως μονίμων, απαντήθηκε από την σημερινή πολιτική ηγεσία πως τελικά αυτό δεν προκρίθηκε ως καλύτερη λύση έναντι της πρόσληψης εποχικών.
Αντιθέτως οι περσινές εξαγγελίες για την αγορά νέων εναερίων μέσων, μέσω του προγράμματος «Αιγίς» και ευρωπαϊκών κονδυλίων και συγκεκριμένα 2+5 νέων Canadair είναι μία διαδικασία που «τρέχει» από κοινού με τους υπόλοιπους ενδιαφερόμενους από χώρες-μέλη της ΕΕ και σίγουρα θα χρειαστούν κάποια χρόνια μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να καταλήξουν στην χώρα μας τα πρώτα αεροσκάφη από την κοινή ευρωπαϊκή παραγγελία που θα δοθεί στην εταιρεία κατασκευής τους.
Οι περιπολίες θα είναι πιο συχνές, πιο πυκνές από μοτοσικλέτες του ΠΣ σε δάση, από τον Στρατό και η ΕΛ.ΑΣ. θα επιφορτιστεί με την εφαρμογή της απαγόρευσης διέλευσης σε δάση όταν θα εκδίδεται απαγορευτικό λόγω καιρικών συνθηκών.
Ολόκληρο τον σχεδιασμό μπορείτε να τον δείτε αναλυτικά πατώντας ΕΔΩ.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσει