Βόλος: Έπεσαν σοβάδες σε αίθουσα Δημοτικού σχολείου – “Από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα”
Μεγάλη αναστάτωση προκλήθηκε στην εκπαιδευτική κοινότητα του Βόλου, ύστερα από την πτώση σοβάδων σε αίθουσα διδασκαλίας Δημοτικού σχολείου. Η Εισαγγελέας Ανηλίκων ζήτησε προκαταρκτική εξέταση για το θέμα.
- 05 Απριλίου 2023 10:03
Σοκαριστικές είναι οι εικόνες που κυκλοφόρησαν από το 18ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου, στις οποίες διακρίνονται σοβάδες να έχουν πέσει εντός αίθουσας διδασκαλίας και παραλίγο να τραυματιστούν μαθητές και εκπαιδευτικοί.
Το περιστατικό σημειώθηκε την Δευτέρα (3/4). Χτες, Τρίτη (4/4), οι γονείς βρέθηκαν στο σχολείο και ζήτησαν να μην λειτουργήσει τις επόμενες ημέρες προκειμένου να γίνει πλήρης έλεγχος σε όλες τις αίθουσες. Την ίδια στιγμή, τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου μετέβησαν στο σχολείο και πραγματοποίησαν έλεγχο σε κάθε αίθουσα.
Το περιστατικό προκάλεσε την παρέμβαση της εισαγγελέως Ανηλίκων Βόλου, με την εισαγγελική λειτουργό να ζητά προκαταρκτική εξέταση για το θέμα, στο πλαίσιο της οποίας, θα εξεταστεί αν υπήρξε το αδίκημα της παρεμπόδισης αποτροπής κοινού κινδύνου, προς κάθε υπεύθυνο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η προκαταρκτική ανατέθηκε σε πταισματοδίκη, ο οποίος καλείται να λάβει καταθέσεις, σε πρώτο στάδιο της διευθύντριας του σχολείου και της προέδρου του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, δασκάλων και του διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Όπως αναφέρει το magnesianews.gr, η πτώση του σοβά στο συγκεκριμένο σχολείο αναδεικνύει το μείζον ζήτημα της συντήρησης των σχολικών διδακτηρίων, στην πλειοψηφία των οποίων γίνεται το καλοκαίρι ένα απλό βάψιμο, όπως έγινε και στο 18ο ΔΣ το περασμένο καλοκαίρι. Μάλιστα, η Ένωση Γονέων Δήμου Βόλου κάνει λόγο για πολλά σχολεία που αντιμετωπίζουν προβλήματα συντήρησης.
“Στην αίθουσα που έπεσε ο σοβάς, έπεσε σήμερα κι άλλο κομμάτι στην ίδια αίθουσα και οι τεχνικές υπηρεσίες έκαναν έλεγχο και έπεσε και στην διπλανή και περιμένουμε να μας πουν εάν είναι ασφαλείς οι αίθουσες ή όχι”, είπε χαρακτηριστικά η κ. Λίλα Μωραΐτου, πρόεδρος Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων 18ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου.
“Από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα”
Αναφορικά με το γεγονός που έλαβε χώρα την Δευτέρα (3/4), η πρόεδρος επεσήμανε ότι συνέβη λίγα λεπτά μετά το χτύπημα του κουδουνιού για να επιστρέψουν τα παιδιά στην αίθουσα. Χτύπησε λοιπόν το κουδούνι, μπήκαν αρχικά πέντε παιδιά, μία μαθήτρια είδε το ταβάνι και προέτρεψε τους συμμαθητές της να απομακρυνθούν από το σημείο. Την ώρα που έμπαιναν και τα υπόλοιπα παιδιά στην τάξη έπεσε ο σοβάς. Η δασκάλα των αγγλικών μόλις είχε αφήσει τα πράγματά της και πήγε να βγάλει φωτοτυπίες ειδάλλως, όπως είπε και η κ. Μωραΐτου, θα θρηνούσαμε θύματα.
Ωστόσο δεν είναι η πρώτη φορά που το σχολείο αντιμετωπίζει προβλήματα. Σύμφωνα με την ίδια “το 2016 είχε συμβεί ένα παρόμοιο περιστατικό, είχαν κινηθεί τότε, προσπάθησαν να λύσουν το πρόβλημα, το είχαν διορθώσει και πιστεύαμε ότι ήταν όλα καλά. Σήμερα δεν έγινε μάθημα , τα πήραμε τα παιδιά. Κάποια παιδιά που έχουν μείνει, τα πήραν οι δάσκαλοι και τα έβαλαν σε μια ασφαλή αίθουσα. Περιμένουμε να βγει η απόφαση από τον Δήμο Βόλου και να μας πουν εάν είναι ασφαλές το σχολείο”.
Ο Σύλλογος, όπως τόνισε η κ. Μωραΐτου ζήτησε να μην λειτουργήσει το σχολείο, καθώς θα υπάρχει κι ένα κενό για τις διακοπές του Πάσχα, να γίνουν τα μαθήματα μέσω Webex και να επανέλθουν τα παιδιά μετά το Πάσχα, έχοντας γίνει όλες οι απαραίτητες εργασίες.
“Πρέπει κάτι να γίνει, τα παιδιά μας κινδυνεύουν”
Παρούσα χθες στο σχολείο ήταν και η κ. Χρύσα Μεγαγιάννη πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 29ου ΔΣ Βόλου, το οποίο συστεγάζεται με το 18ο ΔΣ.
“Είμαστε ουσιαστικά ένα μεγάλο σχολικό συγκρότημα, στο οποίο φοιτούν πάνω από 250 παιδιά, δύο Δημοτικά και τρία νηπιαγωγεία. Τα προβλήματα υπάρχουν εδώ και πάρα πολλά χρόνια, συνέχεια κάνουμε νύξεις τόσο στον Δήμαρχο, όσο και μέσω της Ένωσης Γονέων που πάντα ήταν δίπλα μας, μέχρι το Υπουργείο φτάσαμε να δούμε εάν μπορεί να γίνει κάτι για το σχολείο μας. Αυτή τη στιγμή έχουμε φτάσει στο απροχώρητο, πρέπει κάτι να γίνει, τα παιδιά μας κινδυνεύουν” υπογράμμισε η ίδια.
Μάλιστα απάντησε και σε δηλώσεις του δημάρχου Βόλου σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, ο οποίος μεταξύ άλλων φέρεται να είπε “δεν υπάρχει κανένα θέμα, έπεσε ένα κομμάτι σοβά, τι έγινε;”.
“Δεν έγινε και τίποτα γιατί δεν έπεσαν σοβάδες στο κεφάλι του δικού του παιδιού. Εάν έπεφταν τι θα γίνονταν; Ποιος θα ήταν υπεύθυνος; Είναι δική μας ευθύνη εάν θα στείλουμε αύριο τα παιδιά σχολείο ή του Δημάρχου; Εγώ δεν μπορώ να κλείσω το σχολείο, ο δήμαρχος όμως μπορεί. Μην μετακυλύει την ευθύνη πάνω μας”, συμπλήρωσε η κ. Μεγαγιάννη.
Δεν έχουμε πάρει απαντήσεις από τον Δήμο
Στο σχολείο παρών ήταν και ο κ. Αντώνης Μπέκος, πρόεδρος Ένωσης Γονέων Δήμου Βόλου τονίζοντας ότι παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζουν κι άλλα σχολεία στον Δήμο Βόλου, ενώ μετά την δημοσιοποίηση του συμβάντος, η Ένωση δέχτηκε πολλά τηλεφωνήματα από γονείς μαθητών που φοιτούν σε άλλα σχολεία και τόνιζαν τα προβλήματα που υπάρχουν και σε άλλα σχολικά κτήρια.
“Έχουμε ζητήσει επανειλημμένα στον Δήμο να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες στα σχολικά κτήρια και ειδικά στα πιο παλιά με διάφορα γραπτά αιτήματα και με ραντεβού που είχαμε και με τον Αντιδήμαρχο και με τον Δήμαρχο. Δεν έχουμε πάρει κάποια συγκεκριμένη απάντηση. Λένε πως έχουν ελέγξει τα περισσότερα κτήρια, ότι πηγαίνουν συνέχεια όπου τους καλούν. Δεν θέλουμε να έρχονται μετά. Εμείς σήμερα είμαστε στο αύριο, έπρεπε να ήταν εδώ προχθές. Να μην γίνει η ζημιά γιατί θα μπορούσε να είχε γίνει οτιδήποτε”, είπε ο κ. Μπέκος και συμπλήρωσε πως όταν γίνεται κάποιο παρόμοιο συμβάν ανησυχούν και επικοινωνούν γονείς κι από άλλα δέκα σχολεία.
“Μας ενημερώνουν ότι είχαν ζητήσει να γίνουν εργασίες. Δεν είναι το μοναδικό σχολείο που έχει προβλήματα. Έχουμε δώσει έγγραφο για διάφορα ζητήματα των σχολείων”, σημείωσε.
Το κτίριο χρειάζεται συντήρηση κάθε χρόνο
Ιδιαίτερα ανήσυχη για το συμβάν που έγινε στο 18ο ΔΣ ήταν η Διευθύντρια του σχολείου κ. Διονυσία Μάσσιου, η οποία τόνισε ότι δεν υπήρχαν σημάδια που να έδειχναν ότι υπήρχε πρόβλημα. “Η συντήρηση είχε γίνει, το συγκεκριμένο πρόβλημα που προέκυψε δεν έδινε σημάδια ότι υπήρχαν ρωγμές ή κάτι που να μας έκανε να υποπτευθούμε κάποια πτώση σοβάδων ή οτιδήποτε άλλο. Ήταν κατά την άποψή μας ένα τυχαίο γεγονός. Τώρα το που οφείλεται είναι αρμόδιοι οι μηχανικοί του Δήμου να το εκτιμήσουν. Πάντως στο σημείο που έγινε η πτώση δεν υπήρχε κάτι που να μας υπόπτευε ότι θα υπήρχε μία πτώση”, δήλωσε η ίδια.
Η ίδια τόνισε πως το κτήριο χρειάζεται κάθε χρόνο συντήρηση και υπογράμμισε ότι “και δική μας θέση είναι πως κάθε χρόνο θα πρέπει να έρχεται κλιμάκιο μηχανικών του Δήμου, για να προβαίνει σε έλεγχο και σε έκτακτες περιπτώσεις κατά τη διάρκεια της χρονιάς, όταν προκύπτουν εμφανή προβλήματα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν ήταν εμφανές το πρόβλημα, δεν υπήρχε ρωγμή” ενώ επεσήμανε ότι δεν υπήρχαν μαθητές μέσα όταν έγινε η πτώση του σοβά.
Να γίνεται έλεγχος των διδακτηρίων κάθε χρόνο
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Διευθυντής του 29ου ΔΣ Βόλου κ. Γεράσιμος Τσιμπλούλης τονίζοντας ότι “λήφθηκαν όλα τα απαραίτητα μέτρα μετά το συμβάν για την προστασία των μαθητών. Είναι σίγουρα ένα σχολικό διδακτήριο που χρειάζεται συντήρηση γιατί το πρώτο κτήριο είναι μετά τους σεισμούς του 1955. Εμείς ως Διευθύνσεις έχουμε πολλές φορές απευθυνθεί εγγράφως στην δημοτική αρχή ότι πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις ουσιαστικές στο κτήριο και ευελπιστούμε το συμβάν να είναι η αφορμή να γίνουν όσα πρέπει για να γίνει ένα κτήριο, που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες”.
Συμπλήρωσε δε, πως οι παρεμβάσεις το καλοκαίρι από τον Δήμο ήταν κάποια βαψίματα.
“Να γίνεται έλεγχος των διδακτηρίων κάθε χρόνο και να συμπληρώνεται μία κάρτα. Όπως κάνουμε έλεγχο στον καυστήρα του σπιτιού μας, να γίνεται έλεγχος και να μας δίνεται μία κάρτα που να ξέρουμε που έγινε ο έλεγχος. Οι ευθύνες ανήκουν σε εκείνους που έχουν την ευθύνη λειτουργίας των διδακτηρίων μας“, κατέληξε ο κ. Τσιμπλούλης.
Σημειώνεται πως οι γονείς τόνιζαν ότι το μεγαλύτερο μέρος της στέγης δεν έχει μονωθεί, ενώ είναι εμφανή διάφορα σημεία διάβρωσης τόσο εντός όσο και εκτός του σχολείου.
Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις