Ξανά στον Άρειο Πάγο ο Mr Bitcoin
Ο Αλεξάντερ Βίνικ ζητά την επανεξέταση των αποφάσεων έκδοσής του, προκειμένου να αφεθεί ελεύθερος ή τουλάχιστον να εκδοθεί στη Ρωσία.
- 05 Νοεμβρίου 2019 19:11
Χωρίς τέλος μοιάζει να είναι η κράτηση του Mr Bitcoin, Αλεξάντερ Βίνικ, που πλέον μετρά 27 μήνες έγκλειστος με την υπόθεσή του να εκκρεμεί στον υπουργό Δικαιοσύνης που έχει τον τελικό λόγο.
Ο Ρώσος επιχειρηματίας που -κατά τους δικηγόρους του, νοσηλεύεται φρουρούμενος στο Αττικό Νοσοκομείο λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας που επέφερε η απεργία πείνας 88 ημερών στην οποία είχε προχωρήσει από το Νοέμβριο του 2018 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2019, αναμένεται και πάλι να απασχολήσει τον Άρειο Πάγο. Κι αυτό γιατί έχει καταθέσει ενώπιον συμβουλίου του ανωτάτου δικαστηρίου ένα νέο αίτημα για επανεξέταση προηγούμενων αποφάσεων (έχει ήδη εκδοθεί σε ΗΠΑ, Γαλλία και Ρωσία), προκειμένου να αφεθεί ελεύθερος ή τουλάχιστον να εκδοθεί στην χώρα του, αντί στις ΗΠΑ ή τη Γαλλία.
Σύμφωνα με τους πληρεξουσίους δικηγόρους του, Ζωή Κωνσταντοπούλου και Τιμοφέυ Μουσάτωφ, ο νέος Ποινικός Κώδικας ορίζει ότι το αδίκημα της «απάτης μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή» προϋποθέτει μήνυση από έστω ένα θύμα, πράγμα το οποίο δεν έχει συμβεί. «Η προθεσμία παρήλθε χωρίς να εμφανιστεί ούτε ένας παθών, ούτε ένας να δηλώνει ότι εξαπατήθηκε από τον Βίνικ, άρα πλέον δεν υφίσταται ούτε αυτό το αδίκημα στην Ελλάδα», είπε η Ζωή Κωνσταντόπουλου κατά τη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου, ανώ πρόσθεσε ότι το αδίκημα της λειτουργίας μη αδειοδοτημένης επιχείρησης, που του έχει επίσης αποδοθεί, δεν προβλέπεται καν στην ελληνική νομοθεσία.
Η δικηγόρος πρόσθεσε ότι ο Αλεξ. Βίνικ κρατείται στην Ελλάδα επί 27 μήνες, χωρίς δίκη, χωρίς καταδίκη, χωρίς ποινή, όταν ο μέγιστος χρόνος προσωρινής κράτησης δεν πρέπει να ξεπερνά τους 18, ενώ μίλησε για κατασκευασμένη δίωξη και προϊόν πολιτικών σκοπιμοτήτων ξένων χωρών. Όπως είπε, «ο Αλεξάντερ Βίνικ δεν διώκεται για κάποιο έγκλημα ή αξιόποινη συμπεριφορά αλλά για τις γνώσεις του, την τεχνογνωσία και τις ικανότητες του στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές».
Την υποβάθμιση των δικαιωμάτων του Αλεξ. Βίνικ κατήγγειλε ο δεύτερος συνήγορος του, Τιμοφέυ Μουσάτωφ, τονίζοντας: «Σε κανέναν δεν προκαλεί καμία αγανάκτηση ή αντίδραση ότι ένας άνθρωπος προφυλακίζεται για πολύ μεγαλύτερο χρόνο απ’ ό,τι προβλέπει το Σύνταγμα;».