Υπόθεση Λιγνάδη: Η μήνυση, οι ΜΚΟ και το Αρσάκειο
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι δύο αυτεπάγγελτες προκαταρτικές έρευνες των εισαγγελικών αρχών που αφορούν στις καταγγελίες αποφοίτων του Αρσακείου και σε εκείνες που σχετίζονται με δομές ανήλικων και ασυνόδευτων προσφύγων. “Κοινή μεθοδολογία” βλέπουν νομικοί κύκλοι στην τρίτη μήνυση για βιασμό κατά του Δημ. Λιγνάδη.
- 06 Μαρτίου 2021 07:05
Δύο παράλληλες έρευνες οι οποίες διατάχθηκαν εξ αφορμής της υπόθεσης Λιγνάδη, ελέγχει η ελληνική Δικαιοσύνη. Ήδη οι εισαγγελικές αρχές προχώρησαν στις πρώτες ενέργειες προκειμένου να εξετάσουν τόσο τις καταγγελίες αποφοίτων του Αρσακείου, όσο και εκείνες που σχετίζονται με δομές ανήλικων και ασυνόδευτων προσφύγων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας έχει ήδη διαβιβάσει συγκεκριμένα ερωτήματα με την επισήμανση του κατεπείγοντος, με στόχο να κινηθούν άμεσα οι αρμόδιες υπηρεσίες. Αναφορικά με την υπόθεση του Αρσακείου, οι εισαγγελείς έχουν ξεκινήσει μία προσπάθεια, προκειμένου να ταυτοποιήσουν τους 285 υπογράφοντες της καταγγελίας. Ωστόσο, αυτό φαίνεται αν μη τι άλλο χρονοβόρο αφού η λίστα περιλαμβάνει μόνο ονοματεπώνυμα δίχως περαιτέρω στοιχεία.
Η δυσκολία ανεύρεσης όλων των καταγγελλόντων πάντως, έχει οδηγήσει τις αρχές στο να περιορίσουν τον αρχικό αριθμό των ατόμων που θα κλητευτούν, για να επαληθεύσουν το περιεχόμενο του κειμένου, το οποίο αναφέρεται σε περιστατικά σεξουαλικής και λεκτικής κακοποίησης όχι μόνο αναφορικά με την υπόθεση Λιγνάδη, αλλά και σε σχέση με άλλους καθηγητές του σχολείου. Ωστόσο, στο σκέλος που αφορά τον σκηνοθέτη φέρεται πως θα κληθεί κάποιο αρμόδιο όργανο για να πιστοποιήσει την περίοδο κατά την οποία ο κατηγορούμενος συνεργαζόταν με το σχολείο.
Αναφορικά με την έρευνα γύρω από τις δομών των ασυνόδευτων, ανηλίκων προσφύγουν κι εδώ οι εισαγγελικές αρχές έχουν προσφύγει στις αρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου αρχικά να βρεθεί έστω μία ένδειξη για σχέσεις του Δημήτρη Λιγνάδη με αυτές. Σύμφωνα πάντως με τα σχετικά δημοσιεύματα, ο προφυλακισμένος σκηνοθέτης εμφανίζεται να δεχόταν προσφυγόπουλα για μαθήματα γύρω από το θέατρο.
“Κοινή μεθοδολογία”
Την ίδια ώρα, οι αρχές καλούνται να φέρουν εις πέρα ακόμη μία έρευνα για το Δημήτρη Λιγνάδη. Η τρίτη μήνυση που κατατέθηκε σε βάρος του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου αφορά και πάλι το αδίκημα του βιασμού, το οποίο φέρεται να τελέστηκε το 2018. Την έρευνα έχει αναλάβει προανακριτικά η αστυνομία, η οποία καλείται να λάβει τόσο τις μαρτυρικές καταθέσεις του καταγγέλλοντος και άλλων προσώπων, αλλά και την ανωμοτί κατάθεση του Δημ. Λιγνάδη.
Ο μηνυτής είναι Έλληνας, ενήλικος την περίοδο που φέρεται να τελέστηκε η πράξη, ενώ εμφανίζεται να γνώρισε τον κατηγορούμενο στην πλατεία του Αγίου Παύλου στο Μεταξουργείο. Επίσης, εμφανίζεται να μην σχετίζεται με τον καλλιτεχνικό χώρο, ενώ -κατά τον μηνυτή- έπιασαν συζήτηση, ο κατηγορούμενος σκηνοθέτης του πρότεινε να πάνε στο σπίτι του, εκεί φέρεται να τον «νάρκωσε» με αλκοόλ και ναρκωτικές ουσίες.
Νομικές πηγές αναφέρουν ότι τα όσα περιγράφονται στη μήνυση καταδεικνύουν σε αυτό το πρώιμο στάδιο μία “παρόμοια μεθοδολογία” σε σχέση με το περιεχόμενο των άλλων δύο μηνύσεων που βρίσκονται ήδη στο στάδιο της ανάκρισης. “Φαίνεται πως είναι μία σοβαρή καταγγελία. Υπάρχουν σε αυτή λεπτομέρειες, η αλήθεια των οποίων είναι εύκολο να εξακριβωθεί από τις αρχές” αναφέρουν κύκλοι στο NEWS 24/7.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις