100 ημέρες πολέμου Ισραήλ – Χαμάς και “κανείς δεν σταματά” τον Νετανιάχου

Διαβάζεται σε 5'
100 Days-By The Numbers
Ισραηλινοί στρατιώτες εξαπολύουν επίθεση εναντίον της Λωρίδας της Γάζας Leo Correa, File/AP Photo

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου υποσχέθηκε ότι “κανείς δεν θα μας σταματήσει” από την καταστροφή της Χαμάς, καθώς ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της μαχητικής οργάνωσης έφτασε στην 100ή ημέρα του.

Έχουν περάσει 100 ημέρες από το ξέσπασμα του πολέμου του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει ορκιστεί ότι “κανείς δεν θα μας σταματήσει” από την καταστροφή της Χαμάς, καθώς η χώρα του αντιμετωπίζει κατηγορίες για γενοκτονία στη Χάγη.

Ο ισραηλινός στρατός ξεκίνησε να επιτίθεται στον παλαιστινιακό θύλακα μετά τη βίαιη και ξαφνική επίθεση από μαχητές της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, με ενόπλους να σκοτώνουν περίπου 1.200 ανθρώπους και να κρατούν περισσότερους από 200 ομήρους, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές.

Από την επίθεση αυτή, περισσότεροι από 23.843 άνθρωποι στη Γάζα έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας που διοικείται από τη Χαμάς.

Και όπως όλα δείχνουν ο πόλεμος θα συνεχιστεί, αφού ο Μπενιαμίν Νετανιάχου τόνισε πως “κανείς δεν θα μας σταματήσει” από την καταστροφή της Χαμάς.

Ο Νετανιάχου δήλωσε ότι οι κατηγορίες για γενοκτονία, που υποβλήθηκαν από τη Νότια Αφρική την Πέμπτη, ήταν μια “υποκριτική επίθεση“, προσθέτοντας ότι ήταν “κατ’ εντολή εκείνων που ήρθαν να διαπράξουν ένα άλλο Ολοκαύτωμα εναντίον των Εβραίων“.

Αυτό “είναι ένα ηθικό χαμηλό σημείο στην ιστορία των εθνών”, δήλωσε ο Νετανιάχου.

Το Ισραήλ συνεχίζει σήμερα τους βομβαρδισμούς του στη Λωρίδα της Γάζας, όπου ο πόλεμος εναντίον της Χαμάς, έχει βυθίσει τον πληθυσμό σε μια μείζονα ανθρωπιστική κρίση και προκαλεί φόβους για περιφερειακή ανάφλεξη.

Κανένας δεν θα μας σταματήσει, ούτε η Χάγη ούτε ο ‘Άξονας του Κακού’ ούτε κανένας άλλος“, τόνισε χθες, Σάββατο (13/01), το βράδυ ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, ενώ η χώρα του απορρίπτει τις κατηγορίες για γενοκτονία ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης στο οποίο έχει προσφύγει η Νότια Αφρική.

Το Ισραήλ αντιμετωπίζει εξάλλου, στα βόρεια σύνορά του, επιθέσεις του ισλαμιστικού λιβανικού κινήματος Χεζμπολάχ, το οποίο αποτελεί μέρος του “άξονα της αντίστασης”, που δημιουργήθηκε από το Ιράν και περιλαμβάνει ένοπλες οργανώσεις εχθρικές προς το Ισραήλ και το σύμμαχό του, τις Ηνωμένες Πολιτείες.

100 Days-By The Numbers
Παλαιστίνιοι επιθεωρούν τα ερείπια ενός κτιρίου μετά από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή, στην πόλη της Γάζας Fatima Shbair, File/AP Photo

“Πρέπει να το κλείσουμε”

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο Νετανιάχου τόνισε επίσης ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να τελειώσει τον πόλεμο μέχρι να κλείσει τον Διάδρομο Φιλαδέλφειας, μια λωρίδα γης μήκους 14 χιλιομέτρων που χρησιμεύει ως σύνορο μεταξύ Αιγύπτου και Γάζας.

Μια τέτοια κίνηση θα έδινε στο Ισραήλ τον πλήρη έλεγχο της Γάζας. Η παραμονή των συνόρων με την Αίγυπτο εκτός της εμβέλειας του Ισραήλ θα έθετε σε κίνδυνο τα πολεμικά τους κέρδη, δήλωσε ο Νετανιάχου.

Θα καταστρέψουμε τη Χαμάς, θα αποστρατιωτικοποιήσουμε τη Γάζα και στρατιωτικός εξοπλισμός και άλλα θανατηφόρα όπλα θα συνεχίσουν να εισέρχονται σε αυτό το νότιο άνοιγμα, οπότε φυσικά πρέπει να το κλείσουμε”, εξήγησε ο Νετανιάχου.

Από την άλλη πλευρά, ο εκπρόσωπος του αιγυπτιακού υπουργείου Εξωτερικών Άχμεντ Αμπού Ζέιντ, δήλωσε ότι η Αίγυπτος εξακολουθεί να έχει τον πλήρη έλεγχο των συνόρων της σε συνέντευξή του στο αιγυπτιακό τηλεοπτικό κανάλι Sada Al-Balad το Σάββατο.

“Η Αίγυπτος ελέγχει πλήρως τα σύνορά της και τα θέματα αυτά υπόκεινται σε νομικές συμφωνίες και συμφωνίες ασφαλείας μεταξύ των εμπλεκόμενων χωρών, οπότε κάθε συζήτηση για το θέμα αυτό υπόκειται γενικά σε έλεγχο και απαντάται με διακηρυγμένες θέσεις”, δήλωσε ο Αμπού Ζέιντ.

“Θάνατος και καταστροφή”

Πυκνά σύννεφα καπνού υψώνονταν σήμερα το πρωί πάνω από τις πόλεις Ράφα και Χαν Γιουνίς, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης της Χαμάς, περισσότεροι από 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τους νυκτερινούς ισραηλινούς βομβαρδισμούς σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, κυρίως στη Χαν Γιουνίς.

100 Days-By The Numbers
Παλαιστίνιοι περπατούν στην κατεστραμμένη Λωρίδα της Γάζας Mohammed Hajjar/AP Photo

Οι Ταξιαρχίες Αλ-Κάσαμ, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, υποστήριξαν πως κατέστρεψαν ένα ισραηλινό άρμα μάχης και έκαναν λόγο για μάχες κυρίως στο Αλ-Μαγάζι, το Ντέρι Αλ-Μπάλαχ (κέντρο) και τη Χαν Γιουνίς.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τις τελευταίες ημέρες πως επικεντρώνει τις επιχειρήσεις του εναντίον της Χαμάς σ’ αυτή την τελευταία πόλη της νότιας Λωρίδας της Γάζας, στην οποία έχουν συγκεντρωθεί εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι που διέφυγαν από τους μαζικούς βομβαρδισμούς στο βόρειο τμήμα του εδάφους αυτού στην αρχή του πολέμου.

Σήμερα ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τον θάνατο ενός στρατιώτη, ανεβάζοντας σε 188 τον αριθμό των στρατιωτικών που έχουν σκοτωθεί από την αρχή των χερσαίων επιχειρήσεων στη Γάζα στις 27 Οκτωβρίου.

Ο ισραηλινός αποκλεισμός, ο οποίος έχει ενισχυθεί με τον πόλεμο, προκαλεί σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα και καύσιμα σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας.

Ο θάνατος, η καταστροφή, ο εκτοπισμός, η πείνα, η απώλεια και η θλίψη αυτών των 100 τελευταίων ημερών κηλιδώνουν την κοινή ανθρωπιά μας“, δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ που προσφέρει βοήθεια στους παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), ο Φιλίπ Λαζαρινί, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στο πολιορκημένο παραλιακό έδαφος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μια ολόκληρη γενιά παιδιών της Γάζας είναι «ψυχικά τραυματισμένη», οι ασθένειες διαδίδονται και η «πείνα» απειλεί.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα