26 από τις 27 χώρες της ΕΕ ζητούν “βιώσιμη κατάπαυση του πυρός” στη Γάζα

Διαβάζεται σε 2'
Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας
Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας AP Photo/Fatima Shbair

Σε κοινή δήλωση προχώρησαν 26 από τις 27 χώρες της ΕΕ, όπου ζητούν άμεση ανθρωπιστική παύση, κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση των ομήρων.

Οι 26 από τις 27 χώρες της ΕΕ ζητούν μια «άμεση ανθρωπιστική παύση» που θα οδηγήσει σε «βιώσιμη κατάπαυση του πυρός» στη Γάζα, δήλωσε σήμερα ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Η δήλωση αυτή εγκρίθηκε από 26 χώρες, δήλωσε ο Μπορέλ. Χωρίς να αναφερθεί ευθέως στην Ουγγαρία, που είναι η χώρα η οποία διαφώνησε με την έκδοση της κοινής δήλωσης, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας τόνισε ότι «μπορούμε να έχουμε ρόλο μόνο όταν είμαστε ενωμένοι». Σημείωσε, ωστόσο, πως πρόκειται για τη θέση της πλειοψηφίας των κρατών μελών της ΕΕ, στη βάση της δήλωσης την οποία έδωσε στη δημοσιότητα το Σάββατο και με την οποία ο κ. Μπορέλ καλούσε το Ισραήλ να μην προχωρήσει σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Ράφα.

Η παράγραφος που προστέθηκε τελικά στη δήλωση που ενέκριναν οι 26 χώρες, ζητά «άμεση ανθρωπιστική παύση των εχθροπραξιών» στη Λωρίδα της Γάζας που θα οδηγήσει σε μια «βιώσιμη κατάπαυση του πυρός», στην «άνευ όρων απελευθέρωση των ομήρων» και στην «παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας».

Ο Ζ. Μπορέλ πρόσθεσε πως οι Υπουργοί Εξωτερικών είχαν συζήτηση με τη συντονίστρια του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, Σίγκριντ Κάαγκ, η οποία επέμεινε στην ανάγκη να μη διακοπεί η υποστήριξη στην UNRWA. Η UNRWA είναι η ραχοκοκαλιά της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους Παλαιστίνιους στη Γάζα αλλά και στη Δυτική Όχθη, τον Λίβανο και την Ιορδανία, τόνισε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ.

Τέλος, ο Ζ. Μπορέλ ανέφερε ότι συμφωνήθηκε να συνεχιστούν οι εργασίες που θα οδηγήσουν σε κυρώσεις κατά των εξτρεμιστών Εβραίων εποίκων οι οποίοι προβαίνουν σε αδιάκριτες επιθέσεις κατά Παλαιστινίων, καθώς και για κυρώσεις κατά των παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των εγκλημάτων σεξουαλικής βίας που διέπραξε η Χαμάς. Οι κυρώσεις σε βάρος των βίαιων εποίκων εξακολουθούν να αποτελούν αντικείμενο διαφωνίας, καθώς ορισμένα κράτη μέλη δεν επιθυμούν τη Χαμάς και τους εποίκους να τοποθετούνται δίπλα-δίπλα στη σειρά της υιοθέτησης περιοριστικών μέτρων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα