9η Μαΐου: Η Ρωσία του 2022 δεν είναι η Σοβιετική Ένωση του 1945
Αλλιώς οραματιζόταν αλλά εν τέλει διαφορετικά θα την γιορτάσει την εφετινή 9η Μαϊου ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Ακόμα και έτσι όμως, ο πλανήτης στρέφει σήμερα το βλέμμα του στη Μόσχα.
- 09 Μαΐου 2022 06:23
Το ημερολόγιο δείχνει Δευτέρα 9 Μαϊου 2022 και όχι 1945, δυστυχώς για τον Πούτιν. Η Ρωσία θα γιορτάσει βέβαια, όπως κάθε χρόνο, την Ημέρα της Νίκης κατά της ναζιστικής Γερμανίας, ο Βλαντίμιρ Πούτιν όμως γνωρίζει καλά ότι αυτή τη φορά η χώρα του παίζει το ρόλο του επιτέμενου και όχι του αμυνόμενου, με ότι αυτό συνεπάγεται.
Το τι γιορτάζεται είναι σαφές. Εξουδετερωμένη από τη δράση των συμμάχων (ΗΠΑ, Αγγλία, Σοβιετική Ενωση) και κυρίως από τη λυσσώδη αντίσταση των Σοβιετικών η οποία μετατράπηκε σε μία επική αντεπίθεση που έφτασε μέχρι το Βερολίνο, η ναζιστική Γερμανία υπέγραψε, άρον-άρον, τη συνθηκολόγησή της. Ηταν 8 Μαϊου με ώρα Γερμανίας αλλά 9 με ώρα Μόσχας, γι’ αυτό και ο εορτασμός λαμβάνει χώρα στις 9. Ο ναζισμός, στη γερμανική εκδοχή του, άφηνε την τελευταία του πνοή.
Δείτε live την παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία:
Αν και μετά την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού και τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, οι μετέπειτα ρωσικές κυβερνήσεις έριξαν τους τόνους της επετείου και πήγαν σε πιο λάιτ εκδοχές της γιορτής, ο Πούτιν επανέφερε τη μεγαλοπρέπεια των Σοβιετικών χρόνων.
Η Ρωσία, υπό την ηγεσία Πούτιν, “κληρονομούσε” το σύνολο του σοβιετικού κλέους για τη νίκη επί της ναζιστικής Γερμανίας σε μία εμφανή προσπάθεια του Ρώσου προέδρου να τονώσει την εθνική αυτοπεποίθηση αλλά και να εμφανιστεί ο ίδιος ως ηγέτης μακράς πνοής που μπορεί να εγγυηθεί ότι η Ρωσία θα επανέλθει στις παλιές δόξες. Ειδικά οι “στρογγυλές” επέτειοι, και ιδιαίτερα αυτή του 2015, μετατράπηκαν σε φιέστες πουτινικής έμπνευσης για προφανείς λόγους.
Τι γίνεται το 2022
Αναμφισβήτητα την εφετινή 9η Μαϊού, ο Πούτιν τη φανταζόταν αλλιώς όταν έδινε την τελική εντολή για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Ο Ρώσος πρόεδρος επιθυμούσε να έχει ξεμπερδέψει και να έχει επιτύχει ήδη τους διακηρυγμένους πριν από την επίθεση στόχους του, όμως η ουκρανική αντίσταση του άλλαξε τα σχέδια και τον προγραμματισμό.
Από φιέστα, η εφετινή 9 Μαϊου μετατρέπεται σε μέρα διακήρυξης αντεπίθεσης και… συντέλειας του κόσμου, όπως χαρακτηριστικά περιγράφεται η πρόθεση του Πούτιν να σκληρύνει, επικοινωνιακά τουλάχιστον, τη στάση του αναφορικά με τις εξελίξεις στο πολεμικό μέτωπο.
Πάνω από τον καθεδρικό ναό του Αγίου Βασιλείου θα πετάξουν τα υπερηχητικά μαχητικά, τα στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-160 και για πρώτη φορά από το 2010, το αεροσκάφος τύπου Il-80, το οποίο προορίζεται να μεταφέρει την ανώτατη στρατιωτική διοίκηση σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, το αεροσκάφος Il-80 είναι σχεδιασμένο να μετατραπεί σε κέντρο διοίκησης για τον Ρώσο πρόεδρο. Είναι εξοπλισμένο με πλήθος τεχνολογιών αλλά οι ειδικές λεπτομέρειες εξακολουθούν να θεωρούνται κρατικά μυστικά της Ρωσίας.
Σε κάθε περίπτωση όμως η ρωσική εισβολή είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν χιλιάδες άνθρωποι, ενώ περίπου 10 εκατομμύρια Ουκρανοί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Επίσης οδήγησε την Ρωσία στην μέγγενη των σκληρών κυρώσεων της Δύσης και ενίσχυσε τους φόβους για μια ευρύτερη αντιπαράθεση μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών, που είναι οι μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις στον κόσμο.
Αν και οι 11.000 στρατιωτικοί που θα παρελάσουν στην Κόκκινη Πλατεία μαζί με 131 είδη όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού θα παρουσιάσουν ένα μεγάλο θέαμα, η σύγκρουση στην Ουκρανία έχει δείξει την αδυναμία των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων παρά την προσπάθεια του Πούτιν κατά την διάρκεια της εικοσαετούς θητείας του να ανακόψει την αποδυνάμωσή μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.
Η Margarita Konaev, ερευνήτρια στο Κέντρο Ασφάλειας και Αναδυόμενης Τεχνολογίας του Georgetown αναμένει ότι για να σώσει την φήμη του, ο Πούτιν θα προσπαθήσει να αποσπάσει την προσοχή από την πραγματικότητα του πολέμου και να αυξήσει την αφήγηση που έχει λειτουργήσει μέχρι τώρα: μια έκκληση στον εθνικισμό και το επιχείρημα ότι αυτός είναι ένας πόλεμος που επιβάλλεται στους Ρώσους από την επέκταση του ΝΑΤΟ και ότι η Ουκρανία δεν είναι πραγματική χώρα. “Θα επιμείνει ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ είναι πρόθυμοι να διακινδυνεύσουν τη συνεχή βία και την οικονομική ύφεση σε όλο τον κόσμο μόνο και μόνο για να ταπεινώσουν τη Ρωσία και να περιορίσουν τη δύναμή της στη διεθνή τάξη”, είπε.
“Εφόσον είναι 9 Μαΐου, θα γίνει παραπομπή στον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο και θα παρουσιαστεί αυτή η στιγμή ως μια άλλη που ο ρωσικός λαός πρέπει να είναι σταθερός και ηρωικός ενώ δέχεται επίθεση. Ο Πούτιν έχει αποδείξει ότι είναι αρκετά ικανός να διαστρεβλώνει αλήθειες και να αναδιοργανώνει την αφήγηση με τρόπο που μπορεί να φαίνεται λογικά αβάσιμος, αλλά παρ’ όλα αυτά έχει απήχηση. Δεν είναι το πρώτο του ροντέο ή της Ρωσίας με προπαγάνδα”.
Από την πλευρά του ο Mathieu Boulege, ανώτερος ερευνητής στο think tank Chatham House στο Λονδίνο, πιστεύει ότι, αφού αρχικά έλαβε “φτωχές” πληροφορίες, ο Πούτιν συνειδητοποιεί τελικά ότι οι δυνάμεις του έχουν επεκταθεί υπερβολικά. Αλλά δεν φαίνεται να είναι απελπισμένος.
“Ο Πούτιν δεν θα παραδεχτεί την ήττα. Το Κρεμλίνο δεν θα συμβιβαστεί”. Άκριβώς πριν από τις 9 Μαΐου θα υπάρξει μια μεγάλη στιγμή για τον Πούτιν να πει, η αποστολή ολοκληρώθηκε, αυτή είναι η δική μου εκδοχή της ιστορίας. Αυτή είναι η κληρονομιά μου. Πρέπει να παρουσιαστεί ως αποστολή που έχει εκπληρωθεί. Ξεχάστε την κατάληψη του Κιέβου. Ισοπεδώσαμε τη Μαριούπολη, έχουμε απελευθερώσει περισσότερα μέρη του Ντονμπάς. Ίσως ανακοινώσουν μια δημοκρατία στη Χερσώνα”.
Συνεχίζοντας, προβλέπει έναν πόλεμο φθοράς που θα διαρκέσει “όσο ο Πούτιν είναι στη θέση του”. Ο Boulege επισημαίνει ότι πολλά είναι άγνωστα για την ψυχική του κατάσταση και πόσο είναι διατεθειμένος να καταστρέψει τη χώρα μαζί του.
“Είναι ένας εξαντλημένος Ρώσος 70 ετών”, λέει ο Boulege. «”Μπορεί να υπάρχει κάτι που δεν γνωρίζουμε για την ψυχική ή σωματική του υγεία”. Θα κατέφευγε στα πυρηνικά; “Σε ό,τι με αφορά, είναι καταστροφικός αλλά όχι αυτοκτονικός”, λέει ο Boulege. “Εκτός κι αν αποδειχθεί το αντίθετο. Όλα τα σενάρια είναι στο τραπέζι”.
Ο απρόβλεπτος Πούτιν
Αυτό που κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί είναι ότι ο Ρώσος πρόεδρος δεν μπορεί να προβλεφθεί εύκολα ως προς τις αντιδράσεις του. Μέχρι και τις τελευταίες ημέρες πριν από την εισβολή στη Ουκρανία, η Ρωσία σε όλους τους τόνους διέψευδε ότι προτίθεται να εισβάλλει. Ολα άλλαξαν τα ξημερώματα της 24ης Φεβρουαρίου με τη γενικευμένη επίθεση στο σύνολο, σχεδόν, της ουκρανικής επικράτειας.
Η λογική λέει ότι αφού η Ρωσία, πληρώνοντας τεράστιο φόρο αίματος και σκορπώντας τον όλεθρο, έχει επιτύχει κάποιους από τους στόχους που έθεσε στις 24 Φεβρουαρίου, μπορεί σιγά-σιγά να απαγκιστρωθεί και να διατηρήσει υπό τον έλεγχό της τις περιοχές που την ενδιαφέρουν. Ηδη, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο, οι πολίτες στην περιοχή της Χερσώνας θα μπορούν να εκδίδουν ρωσικά διαβατήρια τους επόμενους μήνες και να πληρώνονται τις συντάξεις τους σε ρούβλια.
Ομως στο πουτινικό σύμπαν όλα είναι πιθανά. Γι’ αυτό και ας περιμένουμε το τι θα δηλώσει ο Ρώσος πρόεδρος κατά τη μεγάλη παρέλαση των στρατευμάτων του στη Μόσχα. Ολος ο πλανήτης θα έχει το βλέμμα του στραμμένο στη ρωσική πρωτεύουσα…
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις