Επιστρέφει στο Βατικανό την Κυριακή ο πάπας Φραγκίσκος
Διαβάζεται σε 4'
Εξιτήριο θα λάβει αύριο ο πάπας Φραγκίσκος από το νοσοκομείο Αγκοστίνο Τζεμέλι της Ρώμης όπου νοσηλεύεται. Ο Ποντίφικας θα επιστρέψει στο Βατικανό.
- 22 Μαρτίου 2025 19:40
Ο καθηγητής Σέρτζιο Αλφιέρι, ο επικεφαλής της ομάδας των θεραπόντων ιατρών του πάπα Φραγκίσκου στο νοσοκομείο Αγκοστίνο Τζεμέλι της Ρώμης, ανακοίνωσε το απόγευμα του Σαββάτου (22/03) ότι αύριο ο ποντίφικας επιστρέφει στο Βατικανό.
Μετά το εξιτήριο από το νοσοκομείο, θα ακολουθήσει μια περίοδος ανάπαυσης δυο μηνών για τον πάπα, με συνέχιση της φαρμακευτικής αγωγής, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Οι θεράποντες ιατροί του ποντίφικα πρόσθεσαν ότι η υγεία του πάπα βελτιώνεται εδώ και δύο εβδομάδες. “Για την ανάρρωση το σπίτι ενδείκνυται περισσότερο από το νοσοκομείο”, υπογράμμισε ο καθηγητής Σέρτζιο Αλφιέρι. Εξήγησε επίσης, ότι ο πάπας θα ξαναρχίσει βαθμιαία να μιλά χωρίς προβλήματα και δυσκολίες που είναι φυσικό να δημιουργήθηκαν λόγω του οξυγόνου υψηλής ροής.
Σύμφωνα με την ιατρική ομάδα του νοσοκομείου Αγκοστίνο Τζεμέλι, ο Φραγκίσκος θα συνεχίσει να εργάζεται στο Βατικανό αλλά με ρυθμούς συμβατούς με την ανάρρωσή του.
Όπως υπογράμμισε ο καθηγητής Αλφιέρι, ο πάπας δεν υποφέρει στη φάση αυτή από σοβαρές λοιμώξεις. Η διπλή πνευμονία δεν υφίσταται πλέον, αλλά υπάρχουν ακόμη ίχνη πολυμοκροβιακής λοίμωξης. Στο άμεσο μέλλον, ο Φραγκίσκος θα χρησιμοποιεί όταν νιώθει την ανάγκη οξυγόνο στο Βατικανό και, όπως ανακοινώθηκε, πριν πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο, αύριο το μεσημέρι, θα χαιρετήσει τους πιστούς από το δωμάτιό του στο Τζεμέλι.
“Η ζωή του πάπα Φραγκίσκου κινδύνευσε δυο φορές”
«Η ζωή του πάπα Φραγκίσκου, κατά την παραμονή του στο νοσοκομείο κινδύνευσε δυο φορές», τόνισαν απόψε οι θεράποντες γιατροί της πολυκλινικής Αγκοστίνο Τζεμέλι.
Αναφερόμενοι στο εξιτήριο που ο ποντίφικας πρόκειται να πάρει, οι γιατροί πρόσθεσαν ότι «είναι κάτι που ο Φραγκίσκος τους ζητούσε εδώ και μέρες».
Παράλληλα, ο Σέρτζιο Αλφιέρι, και ο θεράπων ιατρός του πάπα στο Βατικανό, ο Λουίτζι Καρμπόνε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση εξήγησαν ότι «στην Αγία Έδρα υπάρχει ιατρική υπηρεσία για έκτακτα περιστατικά υγείας, η οποία λειτουργεί όλο το εικοσιτετράωρο».
Οι γιατροί, τέλος, εξήγησαν στους δημοσιογράφους ότι «ο πάπας Φραγκίσκος δεν υποφέρει από σάκχαρο» και ότι «κατά την παραμονή του στο νοσοκομείο δεν προσβλήθηκε από κορονοϊό».
Νωρίτερα σήμερα έγινε γνωστό πως αύριο το μεσημέρι, ο πάπας Φραγκίσκος θα ευλογήσει και να χαιρετήσει τους πιστούς από το παράθυρο του δωματίου του, στο νοσοκομείο Αγκοστίνο Τζεμέλι σύμφωνα με την Αγία Έδρα. Αυτή η εμφάνιση του Πάπα, θα είναι η πρώτη εδώ και 5 βδομάδες, από τότε που εισήχθη στο νοσοκομείο στις 14 Φεβρουαρίου, λόγω διπλής πνευμονίας.
Ο Φραγκίσκος έχει εμφανιστεί μόνο μία φορά από την ημέρα που εισήχθη στο νοσοκομείο στις 14 Φεβρουαρίου, σε μια φωτογραφία που κοινοποιήθηκε από την Αγία Έδρα την περασμένη εβδομάδα, στην οποία φαινόταν ο ίδιος να προσεύχεται στο παρεκκλήσι του νοσοκομείου.
Η Αγία Έδρα δήλωσε χθες ότι η γενική κατάσταση της υγείας του Ποντίφικα παραμένει σταθερή, με ελαφρές βελτιώσεις καθώς συνεχίζει την αναπνευστική φυσιοθεραπεία. Ο καρδινάλιος Βίκτορ Μανουέλ Φερνάντεθ, ο οποίος ηγείται του δογματικού γραφείου του Βατικανού, δήλωσε χθες ότι ο πάπας “τα πηγαίνει πολύ καλά”, αλλά ότι η θεραπεία με οξυγόνο υψηλής ροής τον επηρεάζει αρκετά και ότι ο ποντίφικας “πρέπει να μάθει να μιλάει ξανά”.
Νωρίς τον Μάρτιο, το Βατικανό κυκλοφόρησε ένα σύντομο ηχητικό μήνυμα από τον πάπα Φραγκίσκο, στο οποίο ευχαριστούσε τον κόσμο. “Αλλά η γενική φυσική του κατάσταση είναι όπως ήταν πριν,” είπε ο Φερνάντεθ κατά την παρουσίαση ενός νέου βιβλίου του Φραγκίσκου για την ποίηση, αναφέρει ο Guardian.
Ο καρδινάλιος Μαούρο Γκάμπετι, ο αρχιερέας της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι είναι πιθανό ο πάπας να αναρρώσει εγκαίρως για να συναντήσει τον Βασιλιά Κάρολο και την Βασίλισσα Καμίλα σε μια συνάντηση που είναι προγραμματισμένη για τις 8 Απριλίου.
Ο πάπας Φραγκίσκος είναι επιρρεπής σε αναπνευστικές λοιμώξεις επειδή ως νεαρός ενήλικας ανέπτυξε πλευρίτιδα και είχε αφαιρέσει μέρος ενός πνεύμονα ενώ εκπαιδευόταν για να γίνει ιερέας στην πατρίδα του, την Αργεντινή.
Η φημολογία για μια επικείμενη παραίτηση του πάπα απορρίφθηκε κατηγορηματικά την περασμένη εβδομάδα από τον καρδινάλιο Πιέτρο Παρόλιν, τον γραμματέα της Αγίας Έδρας.