Αδειάζει η κλεψύδρα για τα νοσοκομεία στη Γάζα

Διαβάζεται σε 3'
Αδειάζει η κλεψύδρα για τα νοσοκομεία στη Γάζα
Τραυματίες σε νοσοκομεία της Γάζας AP Photo Adel Hana

Στενεύουν σημαντικά τα περιθώρια για τα νοσοκομεία στη Γάζα, καθώς τελειώσουν τα καύσιμα, κάτι που αναμένεται να επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την ανθρωπιστική κρίση στην περιοχή. Εφιαλτικές συνθήκες περιγράφουν οι γιατροί.

Σε ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή βρίσκεται η Γάζα, καθώς απομένουν ελάχιστα καύσιμα για τα νοσοκομεία που περιθάλπουν τραυματίες του πολέμου.

Οι εκκλήσεις, αλλά και οι προειδοποιήσεις του ΟΗΕ, είναι συνεχείς, τη στιγμή που νοσοκομεία, αρτοποιεία και αντλίες νερού ενδέχεται να πάψουν να λειτουργούν, επιδεινώνοντας την ανθρωπιστική κρίση.

Πρέπει να βρούμε μια λύση για τα καύσιμα – αλλιώς η επιχείρηση παροχής βοήθειας θα σταματήσει”, δηλώνουν μέλη της Υπηρεσίας Αρωγής του ΟΗΕ.

Η ανθρωπιστική οργάνωση Oxfam κατηγόρησε το Ισραήλ ότι χρησιμοποιεί την πείνα ως όπλο πολέμου κατά των αμάχων της Γάζας, λέγοντας ότι ο θύλακας λαμβάνει μόλις το 2% της συνήθους προμήθειας τροφίμων.

Τραυματίες στα συντρίμμια AP Photo Abed Khaled

“Η κατάσταση δεν είναι τίποτα λιγότερο από φρικτή – πού είναι η ανθρωπιά;” δήλωσε η Sally Abi Khalil, περιφερειακή διευθύντρια της Oxfam για τη Μέση Ανατολή.

Δραματικές συνθήκες

Σχεδόν 600.000 άνθρωποι που έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους λόγω των ισραηλινών βομβαρδισμών, βρίσκουν καταφύγιο σε 150 εγκαταστάσεις της UNRWA, οι οποίες υπερβαίνουν τέσσερις φορές τη χωρητικότητά τους, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να κοιμούνται στους δρόμους.

Χωρίς καύσιμα, το νερό δεν μπορεί να αντληθεί ή να αφαλατωθεί, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να πίνουν βρώμικο νερό. Καύσιμα χρειάζονται επίσης για τις γεννήτριες των νοσοκομείων και η έλλειψη έχει ήδη αναγκάσει έξι νοσοκομεία να κλείσουν. Ο πληθυσμός των 2,3 εκατ. κατοίκων εκτιμάται ότι χρειάζεται τουλάχιστον 160.000 λίτρα καυσίμων την ημέρα.

Οι δυσοίωνες προειδοποιήσεις ήρθαν εν μέσω συνεχιζόμενων αεροπορικών επιδρομών που ώθησαν τον συνολικό αριθμό των νεκρών στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου να ξεπεράσει τους 6.500, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας που διοικείται από τη Χαμάς.

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) έχουν μπλοκάρει τις προμήθειες καυσίμων -και όχι μόνο- λέγοντας ότι η Χαμάς θα τις χρησιμοποιήσει, και κατηγόρησαν την ομάδα ότι συσσωρεύει τα εναπομείναντα αποθέματα καυσίμων της Γάζας.

Ο εφιάλτης στα νοσοκομεία

Γιατροί, διαχειριστές υγείας και διεθνείς οργανισμοί βοήθειας έχουν περιγράψει εφιαλτικές συνθήκες στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων γιατρών που αναγκάστηκαν να χειρουργήσουν με ελάχιστη ή καθόλου αναισθησία, ή υπό το φως των κινητών τηλεφώνων και χρησιμοποιώντας ξύδι σε ορισμένες περιπτώσεις αντί για αντισηπτικό.

Στον προσφυγικό καταυλισμό Nuseirat στην κεντρική Γάζα, οι άνθρωποι έκαναν ουρές για να αγοράσουν ψωμί. Ένας άνδρας, ο Μοχάμεντ Ασάρ δήλωσε στον Guardian ότι 35 άτομα από την οικογένειά του ζούσαν στο σπίτι του και μαγείρευαν με καυσόξυλα.

“Αυτή είναι η ζωή μας κάθε μέρα, ψάχνουμε για ψωμί, γεμίζουμε νερό όταν [τα φορτηγά] έρχονται κάθε δύο μέρες, ακούμε ραδιόφωνο προσπαθώντας να ακούσουμε κάποιες ειδήσεις και τι συμβαίνει γύρω μας, χωρίς ρεύμα για να φορτίζουμε συσκευές”, ήταν τα λόγια του.

Την ίδια ώρα, ελάχιστες ιατρικές προμήθειες έχουν επιτραπεί στα σύνορα Αιγύπτου-Γάζας τις τελευταίες ημέρες, αλλά το Ισραήλ αρνείται να επιτρέψει τη διανομή τους στο βορρά, όπου βρίσκονται τα περισσότερα νοσοκομεία, επειδή θέλει να εκκενωθεί η βόρεια Γάζα πριν από μια προγραμματισμένη χερσαία επίθεση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα