Άδειο το Παρίσι τα Χριστούγεννα, μείωση 40% στην τουριστική κίνηση

default image

Σοβαρό το πλήγμα στην οικονομία της Γαλλικής πρωτεύουσας μετά τη κατακόρυφη πτώση της τουριστικής κίνησης για την περίοδο των Χριστουγέννων, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις που στοίχισαν τη ζωή σε 130 ανθρώπους. Ο Βαλς προσπαθεί να δικαιολογήσει τα "ακραία" μέτρα ασφαλείας

Η γαλλική κυβέρνηση προσπάθησε σήμερα να δικαιολογήσει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε στη Γαλλία μετά τις επιθέσεις του Νοεμβρίου, καλώντας την ίδια στιγμή τους τουρίστες να έρθουν στο Παρίσι, ενώ αυξάνονται οι επικρίσεις για υπερβολική χρήση αυτής της κατάστασης εξαίρεσης.

Μία παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης πέρα από τον Φεβρουάριο; “Ολοφάνερα, δεν πρέπει να αποκλείσουμε αυτή την πιθανότητα, ανάλογα με την απειλή, και πρέπει να δράσουμε με πολλή υπευθυνότητα” απάντησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1 ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, υπενθυμίζοντας την πρόθεση της κυβέρνησης να περιλάβει στο Σύνταγμα την έννοια της κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Η λήξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στις 26 Φεβρουαρίου ορίστηκε με έναν νόμο που εγκρίθηκε μετά τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου (130 νεκροί, 350 τραυματίες) που πραγματοποιήθηκαν από γαλλόφωνους δράστες από τους οποίους ορισμένοι διαφεύγουν ακόμη. Την ευθύνη για τις επιθέσεις ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Βαλς: Υπάρχει περιορισμός ελευθεριών, για να προστατευθούν οι ελευθερίες μας

Ο Μανουέλ Βαλς παραδέχθηκε σήμερα ότι υπάρχει ένας “περιορισμός των ελευθεριών” ακριβώς, όμως, “για να προστατευθούν οι ελευθερίες μας”.

Με τίτλο “Τα όρια της κατάστασης έκτακτης ανάγκης”, η λαϊκή εφημερίδα Le Parisien υπογραμμίζει σήμερα στην πρώτη της σελίδα πως οι αρχές χρησιμοποιούν αυτή την κατάσταση “πέρα από τη μάχη κατά των ισλαμιστών τρομοκρατών” και πως οι επιχειρήσεις αυτές “προκαλούν δημόσια συζήτηση”.

“Υπάρχει μια δημόσια συζήτηση στην κοινωνία μας”, όμως το κοινοβούλιο “θα ελέγξει την εφαρμογή της”, δήλωσε ο πρωθυπουργός. “Αντιμετωπίσαμε μια πράξη πολέμου με μια συγκεκριμένη απειλή” και “για να την αντιμετωπίσουμε (…) πρέπει να προστατευθούμε, αυτό είναι το νόημα της κατάστασης έκτακτης ανάγκης”.

“Πρέπει να ζήσουμε μ’ αυτήν και οι Γάλλοι πρέπει να ζήσουν μ’ αυτήν, όμως ευθύνη μου είναι να πω αυτή την αλήθεια”, επέμεινε ο Μανουέλ Βαλς.

Η πλήρης απαγόρευση των δημόσιων διαδηλώσεων στην περιοχή του Παρισιού, απόφαση η οποία ελήφθη μετά τις επιθέσεις, έλαβε τέλος τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη. Η νομαρχία του Παρισιού θα μπορεί ωστόσο ακόμη να λαμβάνει μέτρα απαγόρευσης.

Πενήντα οκτώ προσωπικότητες της Γαλλίας απηύθυναν χθες έκκληση για την υπεράσπιση της ελευθερίας των διαδηλώσεων στη διάρκεια της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, με πρωτοβουλία του οικολόγου βουλευτή Νοέλ Μαμέρ, του πολιτικού Ολιβιέ Μπεζανσενό (NPA, άκρα αριστερά) και του εκπροσώπου μίας οργάνωσης για το Δικαίωμα στην Κατοικία, του Ζαν-Μπατίστ Εϊρό.

Την Κυριακή περισσότεροι από 300 άνθρωποι συνελήφθησαν έπειτα από συγκρούσεις αστυνομικών με διαδηλωτές οι οποίοι κατήγγελλαν τη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα (COP21), που διεξάγεται μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου στα βόρεια προάστια του Παρισιού . Απώλειες δύο δισεκατομμυρίων ευρώ;

Αυστηρά τα μέτρα ασφαλείας, χιλιάδες κρατήσεις και δεκάδες συλλήψεις

Μετά τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου, περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι τέθηκαν υπό διοικητική κράτηση (χωρίς έλεγχο από δικαστή) και περισσότεροι από 210 προφυλακίστηκαν, στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, σύμφωνα με τον Μανουέλ Βαλς.

Οι έρευνες “οδήγησαν στην κατάσχεση 320 όπλων”, από τα οποία περίπου τριάντα ήταν πολεμικά όπλα. Ασκήθηκαν περισσότερες από 250 δικαστικές διώξεις έπειτα από αυτές τις έρευνες, περισσότεροι από 210 προφυλακίστηκαν”, διευκρίνισε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, “αυτό αποδεικνύει πως οι έρευνες αυτές δεν έγιναν τυχαία και πως επιτρέπουν να στηριχθούν αντικειμενικές υποψίες”.

Καθώς η γαλλική οικονομική δραστηριότητα έχει μειωθεί ως συνέπεια των επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου, ο πρωθυπουργός προέτρεψε τους τουρίστες να έλθουν στο Παρίσι.

Κατακόρυφη πτώση στις κρατήσεις των τουριστών

“Ελάτε στο Παρίσι, οι συνθήκες ασφαλείας είναι εγγυημένες!” είπε ο πρωθυπουργός, σε ένα “μήνυμα προς όλους εκείνους τους τουρίστες που ακύρωσαν τις τελευταίες ημέρες τα ταξίδια τους στο Παρίσι”.

“Καταναλώστε, είναι γιορτές, ξοδέψτε, ζήστε, ξαναβρείτε τον δρόμο για τα θεάματα, τον κινηματογράφο και το θέατρο”, πρόσθεσε.

Ξενοδόχοι και εστιάτορες, ιδιαίτερα οι Παριζιάνοι, διαπίστωσαν ότι η κίνηση έχει μειωθεί σημαντικά μετά τις επιθέσεις και ανησυχούν ιδίως για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Καφέ και εστιατόρια, που αποτέλεσαν άμεσο στόχο των επιθέσεων, έχουν καταγράψει μείωση στην πελατεία τους στην πρωτεύουσα περίπου κατά 40% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2014, σύμφωνα με την Ένωση Ξενοδοχειακών Επαγγελμάτων και Ξενοδοχειακής Βιομηχανίας (UMIH), την κύρια εργοδοτική οργάνωση στον χώρο των ξενοδοχείων και της εστίασης.

Σύμφωνα με μία πρώτη εκτίμηση της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών (DGT), οι επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου μπορεί να οδηγήσουν σε μείωση κατά 0,1 μονάδα του γαλλικού ΑΕΠ τους επόμενους μήνες, δηλ. περίπου κατά δύο δισεκατομμύρια ευρώ.

(Πηγή: ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα