Αεροπορικές εταιρίες: Απώλειες-ρεκόρ, κρατικές ενισχύσεις- μαμούθ

Αεροπορικές εταιρίες: Απώλειες-ρεκόρ, κρατικές ενισχύσεις- μαμούθ
Αεροπλάνα της Brussels Airlines AP

Απώλειες άνευ προηγουμένου καταγράφουν οι αεροπορικές εταιρίες λόγω της πανδημίας. Πολύ υψηλές όμως και οι κρατικές ενισχύσεις στον κλάδο.

Οι αεροπορικές εταιρίες είναι από τους κλάδους που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία καθώς ένα από τα πρώτα μέτρα που πήραν οι απανταχού κυβερνήσεις ήταν να περιορίσουν τις πτήσεις από και προς τα αεροδρόμιά τους.

Οι απώλειες που μετρά ο κλάδος είναι φυσικά οι μεγαλύτερες που έχουν καταγραφεί ποτέ. Η ΙΑΤΑ, η Διεθνής Ενωση Αερομεταφορών, τις υπολογίζει για εφέτος και για το 2021 στο συνολικό αστρονομικό ποσό των 157 δισεκατομμυρίων δολαρίων!

Ο αριθμός αυτός είναι κατά πολύ μεγαλύτερος από τις αρχικές εκτιμήσεις της Ενωσης οι οποίες προέβλεπαν ότι οι αεροπορικές συγκοινωνίες θα μπορούσαν να αποκατασταθούν πιο γρήγορα. Κάτι τέτοιο όμως ήταν αδύνατον να συμβεί καθώς το δεύτερο κύμα της πανδημίας αφορά σχεδόν όλον τον πλανήτη.

Για το 2021 η εκτίμηση της IATA άλλαξε επί τα χείρω καθώς από 15,8 δις, οι συνολικές απώλειες αναμένεται να φτάσουν τελικά τα 38,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η κίνηση αναμένεται να μειωθεί κατά 60% (ίσως και να πρόκειται για αισιόδοξη εκτίμηση) κάτι που σημαίνει ότι ο κλάδος από πλευράς κινητικότητας επιβατών επιστρέφει στα επίπεδα του 2003!

Οι δε κρατικές ενισχύσεις προς τις εν λόγω εταιρίες έχουν φτάσει ήδη τα 173 δισ δολάρια και αναμένεται να αυξηθούν και άλλο. Μόνο η γερμανική κυβέρνηση ενίσχυσε την κραταιά Lufthansa με 9 δις ευρώ. Παρόλα αυτά οι μαζικές, πολλές φορές, απολύσεις δεν αποφεύχθηκαν.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα