Αεροπορικές: Ο Δεκέμβριος του ’21 ήταν ο καλύτερος και ο χειρότερος μήνας του χρόνου

Αεροπορικές: Ο Δεκέμβριος του ’21 ήταν ο καλύτερος και ο χειρότερος μήνας του χρόνου
Στιγμιότυπο από αεροδρόμιο, εν μέσω πανδημίας istockphoto

Πάνω από 59.000 πτήσεις ακυρώθηκαν στο τέλος του 2021, οι περισσότερες τα τελευταία δέκα χρόνια.

Ο Δεκέμβριος αναδείχθηκε ως ο πιο πολυσύχναστος μήνας για το 2021 για τις αεροπορικές πτήσεις παγκοσμίως, αφού συνολικά πραγματοποιήθηκαν 2,43 εκατομμύρια δρομολόγια, ωστόσο ο συνολικός αριθμός των πτήσεων που ακυρώθηκαν σε όλο τον κόσμο μεταξύ 24 Δεκεμβρίου 2021 και 3 Ιανουαρίου 2022, ήταν 59.240, επίσης αριθμός ρεκόρ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας αεροπορικών αναλύσεων Cirium, ο αριθμός των ακυρώσεων κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ήταν ο μεγαλύτερος την τελευταία δεκαετία, αφού σημειώθηκαν έξι φορές περισσότερες ακυρώσεις σε σχέση με το 2019 και δυόμισι φορές περισσότερες από το 2020. Συνολικά ακυρώθηκαν 20.500 πτήσεις τις πρώτες τρεις ημέρες του νέου έτος.

Οι τέσσερις μεγάλες αεροπορικές εταιρείες των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των American Airlines, Delta Air Lines, Southwest Airlines και United Airlines, ακύρωσαν σχεδόν 7.040 πτήσεις κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Οι ακυρώσεις οφείλονται στα αυξημένα κρούσματα της νόσου COVID, αλλά και σε διάφορα λειτουργικά θέματα συμπεριλαμβανομένου του καιρού. Οι αεροπορικές εταιρείες ακύρωσαν πολύ γρήγορα πτήσεις λόγω ελλείψεων προσωπικού στο πλήρωμα καμπίνας αλλά και στο έδαφος.

Πριν από την εμφάνιση της Όμικρον, οι πτήσεις σε όλο τον κόσμο αυξάνονταν κατά 1,5% από εβδομάδα σε εβδομάδα (11-17 Δεκεμβρίου 2021), ενώ αυτή την ώρα παρουσιάζεται μείωση πτήσεων κατά 5% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα και μετά τον αντίκτυπο της νέας παράλλαξης της COVID. Mεγάλες αποκλίσεις καταγράφονται μεταξύ των διάφορων περιοχών του πλανήτη, με τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και τον Βόρειο Ατλαντικό να καταγράφουν μείωση κατά 9-10%, την Κίνα να σημειώνει άνοδο 6%, ενώ η Ασία-Ειρηνικός και η Μέση Ανατολή είναι σταθερές.

Σε δηλώσεις του ο Jeremy Bowen διευθύνων σύμβουλος της Cirium, τόνισε ότι στην πρόσφατη Επισκόπηση της Cirium αποδεικνύεται ότι ορισμένες αεροπορικές εταιρείες έχουν επικεντρωθεί στις δραστηριότητές τους, προκειμένου να ικανοποιήσουν τους επιβάτες τους. «Για παράδειγμα, η Delta Air Lines ολοκλήρωσε το 99,8% των προγραμματισμένων πτήσεων της από τον Ιούνιο έως τον Δεκέμβριο του 2021 και η All Nippon Airways, η νικήτρια της κατηγορίας «Παγκόσμια Αεροπορική Εταιρεία» στο Cirium’s Review είχε συντελεστή ολοκλήρωσης 99,2%».

Οι καλύτεροι σε επιδόσεις

Η Cirium βάζει στο μικροσκόπιο αερομεταφορείς με μεγάλους όγκους πτήσεων. Για παράδειγμα, η American Airlines πραγματοποίησε τις περισσότερες πτήσεις το 2021 – περίπου 1.850.050 – και παρόλα αυτά, οι πτήσεις της έφτασαν έγκαιρα κατά 80,47%. Ο αμερικανικός αερομεταφορέας αντιμετώπισε πρόβλημα με την αποκατάσταση του όγκου των πτήσεων του, μετά από περισσότερο από ένα χρόνο βαθιάς ύφεσης της ζήτησης, ωστόσο ολοκλήρωσε το 97,5% του πτητικού έργου της.

Το πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο στον κόσμο, με βάση τις αναχωρούσες πτήσεις με 336.890 φέτος, ήταν αυτό της Αλτάντα και παρά τον όγκο που κλήθηκε να διαχειρισθεί κατετάγη 15ο ανάμεσα στα 20 αεροδρόμια με τις καλύτερες επιδόσεις στον κόσμο.

Το αεροδρόμιο του Άμστερνταμ (AMS) ήταν το πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο για διεθνείς πτήσεις το 2021, με συνολικά 123.070 αναχωρούσες πτήσεις, ωστόσο, δεν μπήκε στην κατάταξη των Top 20 αεροδρομίων για την έγκαιρη διαχείριση τους.

Οι αερομεταφορείς με μικρότερες καθυστερήσεις στην Ευρώπη

Στα Ευρωπαϊκά αεροδρόμια πραγματοποιήθηκαν το 2021 πάνω από μισό εκατομμύριο πτήσεις, ενώ οι 10 αεροπορικές εταιρείες που κατέγραψαν τις καλύτερες επιδόσεις, όσον αφορά την ακρίβεια στις αναχωρήσεις των πτήσεων ήταν: 1. Vueling, 2. Iberia Express, 3. Norwegian Air Shuttle, 4. Aeroflot, 5. Iberia, 6. Eurowings, 7. Austrian, 8. LOT – Polish Airlines, 9. KLM και 10. ITA S.p.A.

Σημειώνεται ότι τα αεροδρόμια αντιμετώπισαν πολλές μεταβλητές φέτος, αφού λόγω της πανδημίας έπρεπε να εφαρμόσουν αυστηρά πρωτόκολλα, κ.α.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα