Αεροσκάφος του Βιετνάμ εντόπισε αντικείμενο στη θάλασσα. Ίσως ανήκει στο μοιραίο Boeing 777

default image

Πώς εξελίσσονται οι έρευνες για το Boeing 777, που εξαφανίστηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου. Το μυστήριο με τα διαβατήρια

Αεροσκάφος διάσωσης του Βιετνάμ εντόπισε ένα αντικείμενο που ενδεχομένως να ανήκει στο Μπόινγκ της Malaysian Airlines, το οποίο αγνοείται από νωρίς χθες το πρωί με 239 επιβαίνοντες, ανακοίνωσε σήμερα στην ιστοσελίδα της η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας του Βιετνάμ.

Η ίδια πηγή ανακοίνωσε ότι στο σημείο εκείνο επικρατούσε πυκνό σκοτάδι ώστε να διακριβωθεί αν πρόκειται για συντρίμμια του αεροσκάφους και ότι με το πρώτο φως της ημέρας θα αποσταλούν περισσότερα αεροσκάφη στη θαλάσσια περιοχή νοτίως του Βιετνάμ για να συμμετάσχουν στις έρευνες.

Μαλαισιανοί αξιωματούχοι είχαν δηλώσει νωρίτερα ότι δεν έχουν εντοπιστεί συντρίμμια του αεροσκάφους παρά τις έρευνες στις οποίες συμμετέχουν 34 αεροσκάφη και 40 πλοία.

Μυστήριο με τα διαβατήρια

Την ταυτότητα τουλάχιστον τεσσάρων από τους επιβάτες του Boeing της  Malaysia Airlines προσπαθούν να εξακριβώσουν oι αρχές της Μαλαισίας προκειμένου να ρίξουν φως στο μυστήριο με την εξαφάνιση του αεροσκάφους. Όπως αποκάλυψαν αξιωματούχοι, εκτός από τους δύο που ταξίδευαν με κλεμμένα διαβατήρια (ένα ιταλικό και ένα αυστριακό) στους τέσσερις επιβάτες περιλαμβάνονται άλλοι δύο με ευρωπαϊκά διαβατήρια, οι οποίοι κατά πάσα πιθανότητα είναι Ουκρανοί.

Από την πλευρά της  Ιντερπολ ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον δύο διαβατήρια που είχαν καταχωρηθεί στη βάση δεδομένων της ως κλεμμένα ή απολεσθέντα χρησιμοποιήθηκαν από άτομα που επιβιβάστηκαν στο αεροσκάφος της Malaysia Airlines που αγνοείται και πρόσθεσε ότι “εξετάζει και άλλα ύποπτα διαβατήρια”.

Η Ιντερπολ ανακοίνωσε ότι δεν έγινε έλεγχος στη βάση δεδομένων της από καμία χώρα σχετικά με τα διαβατήρια ενός Αυστριακού και ενός Ιταλού από τη στιγμή που δηλώθηκαν ως απολεσθέντα μέχρι την αναχώρηση της πτήσης.

“Ενώ είναι πολύ νωρίς για να εικάσουμε ότι μπορεί να υπάρχει σχέση μεταξύ των κλεμμένων διαβατηρίων και του αγνοούμενου αεροπλάνου, είναι φανερά πολύ ανησυχητικό το ότι κάποιος μπόρεσε να επιβιβαστεί σε αεροσκάφος που πραγματοποιούσε διεθνή πτήση χρησιμοποιώντας ένα κλεμμένο διαβατήριο καταχωρημένο στις βάσεις δεδομένων της Ιντερπολ”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο γενικός γραμματέας της Οργάνωσης Ρόναλντ Νομπλ.

 Οι Μαλαισιανοί ερευνητές ερευνούν την ταυτότητα τεσσάρων επιβατών του αεροσκάφους της Malaysia Airlines, όμως δεν έχουν καθορίσει ακόμη αν το Boeing 777 κατερρίφθη από τρομοκρατική επίθεση, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Μεταφορών της χώρας.

«Έχω στη διάθεσή μου και τα τέσσερα ονόματα», δήλωσε ο Χισαμουντίν Χουσέιν, που είναι και υπουργός Άμυνας, στους δημοσιογράφους.

Ο Χουσέιν επιβεβαίωσε ότι Μαλαισιανοί ερευνητές έχουν συναντηθεί με ομολόγους τους του αμερικανικού FBI και πρόσθεσε ότι η έρευνα επικεντρώνεται σε ολόκληρο τον κατάλογο των επιβατών.

«Θα εξετάσουμε όλον τον κατάλογο των επιβατών», πρόσθεσε ο Χουσέιν. «Δεν θα ερευνήσουμε μόνο τους τέσσερις ανθρώπους που αναφέρονται από τα μέσα ενημέρωσης, αλλά όλους όσοι περιλαμβάνονται στον κατάλογο», είπε ο ίδιος.

«Εξετάζουμε όλες τις πιθανότητες. Δεν μπορούμε να βιαστούμε να βγάλουμε συμπεράσματα. Επικεντρωνόμαστε στην ανεύρεση του αεροσκάφους», υπογράμμισε ο Χουσέιν.

«Παράλληλα οι υπηρεσίες πληροφοριών μας έχουν κινητοποιηθεί και φυσικά οι αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες όλων των ενδιαφερόμενων χωρών έχουν ενημερωθεί», σημείωσε ο μαλαισιανός υπουργός.

Ο Αυστριακός και ο Ιταλός, που δεν ταξίδεψαν ποτέ

Δεν υπάρχουν ενδείξεις δολιοφθοράς ή καταγγελίες για επίθεση. Όμως στον κατάλογο των επιβατών που εξέδωσε η Malaysia Airlines περιλαμβάνονται τα ονόματα δύο Ευρωπαίων -του Αυστριακού Κρίστιαν Κότσελ και του Ιταλού Λουίτζι Μαράνλτι, οι οποίοι, σύμφωνα με τα υπουργεία Εξωτερικών των χωρών τους δεν επέβαιναν στο αεροπλάνο.

Η αυστριακή αστυνομία σημείωσε ότι εντόπισε τον Κότσελ ασφαλή στο σπίτι του, ενώ πρόσθεσε ότι το διαβατήριό του είχε κλαπεί πριν χρόνια όταν είχε ταξιδέψει στην Ταϊλάνδη.

Το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι κανένας Ιταλός δεν επέβαινε στο Μπόινγκ, παρότι το όνομα του Μαράλντι περιλαμβάνεται στον κατάλογο των επιβατών. Η μητέρα του, Ρενάτα Λούτσι, είπε στο Ρόιτερς ότι το διαβατήριο του γιου της έχει χαθεί και μάλλον του το είχαν κλέψει στην Ταϊλάνδη το 2013.

Λεπτό προς λεπτό όσα έγιναν το Σάββατο, μετά την είδηση για την εξαφάνιση του μοιραίου αεροσκάφους με τους 239 επιβάτες.

Ευρωπαίοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν επισημάνει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για δολιοφθορά ή επίθεση και ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν και άλλες εξηγήσεις για τα κλεμμένα διαβατήρια.

Μαλαισιανός αξιωματούχος που έχει γνώση της έρευνας δήλωσε ότι οι επιβάτες που ελέγχονται έχουν όλοι αγοράσει τα εισιτήριά τους από τις China Southern Airlines, οι οποίες μοιράζονταν την πτήση με τη Malaysia Airlines.

Εξάλλου η κινεζική εφημερίδα Xiamen Daily ανέφερε ότι ένας από τους ανθρώπους που φερόταν να ταξιδεύει με το Μπόινγκ βρίσκεται στο σπίτι του στην Κίνα. Το όνομα στο διαβατήριο δεν αντιστοιχεί στον αριθμό διαβατηρίου, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο αν η ταυτότητα του Κινέζου επιβάτη είναι μεταξύ αυτών που ερευνώνται.

Λάτρης των πτήσεων με το Boeing 777 και εξαιρετικός γνώστης ο πιλότος

Ο πιλότος του αεροσκάφους της Malaysia Airlines, ήταν λάτρης του Boeing 777 σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που όταν είχε ρεπό πέρναγε τον ελεύθερο χρόνο του σε έναν προσομοιωτή πτήσεων που είχε εγκαταστήσει στο σπίτι του, σύμφωνα με μαρτυρίες νυν και πρώην συναδέλφων του.

Ο 53χρονος Ζάχαρι Αχμαντ Σαχ, ο πιλότος του αεροσκάφους με τους 239 επιβαίνοντες που είχε προορισμό το Πεκίνο κι είχε αναχωρήσει από την Κουάλα Λουμπούρ, ήθελε ανέκαθεν να κάνει αυτό το επάγγελμα κι είχε ενταχθεί στο προσωπικό της Malaysia Airlines το 1981.

Υπάλληλοι της εταιρείας που εργάζονταν μαζί του είπαν ότι ο Ζάχαρι γνώριζε υπερβολικά καλά τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του Boeing 777 καθώς έκανε συνεχώς πρακτική εξάσκηση στον προσομοιωτή.

Ο Ζάχαρι είχε εγκαταστήσει τον προσομοιωτή για Μπόινγκ 777 στο σπίτι του σε προάστιο στα περίχωρα της πρωτεύουσας της Μαλαισίας, όπου κατοικούν πολλοί εργαζόμενοι σε αεροπορικές εταιρείες καθώς βρίσκεται κοντά στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ.

Φωτογραφίες που είχε ανεβάσει στη σελίδα του στο Facebook δείχνουν έναν προσομοιωτή με τρεις οθόνες υπολογιστή, πολλά καλώδια και αρκετούς ηλεκτρονικούς πίνακες.

Το πάθος του για τα αεροπλάνα δεν περιοριζόταν μόνο στο Μπόινγκ 777. Από άλλες φωτογραφίες που έχει ανεβάσει στο Facebook προκύπτει ότι είχε μεγάλη συλλογή από τηλεχειριζόμενα αεροσκάφη μινιατούρες, περιλαμβανομένου ενός δικινητήριου ελικοπτέρου.

Ο Ζάχαρι είχε πάρει άδεια εξεταστή από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Μαλαισίας και εξέταζε πιλότους σε προσομοιωτές πτήσεων, σύμφωνα με πολλούς αξιωματούχους της Malaysia Airlines, οι οποίοι θεωρούν αδύνατον να ευθύνεται εκείνος με οποιονδήποτε τρόπο για την εξαφάνιση του αεροσκάφους.

Ο Ζάχαρι είχε πετάξει με αεροσκάφη Fokker F50, Boeing 737 και Airbus A300 στις τρεις δεκαετίες και πλέον που εργαζόταν για την Malaysia Airlines. Είχε στο ενεργητικό του περισσότερες από 18.000 ώρες πτήσης, ενώ ο 27χρονος συγκυβερνήτης Φαρίκ Αμπντούλ Χαμίντ είχε 2.763 κι είχε προσληφθεί στην εταιρεία το 2007.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα