AfD: Οι Γερμανοί ακροδεξιοί χαίρονται που η Μέρκελ ζορίζεται και δεν το κρύβουν

AfD: Οι Γερμανοί ακροδεξιοί χαίρονται που η Μέρκελ ζορίζεται και δεν το κρύβουν
Nationalist Alternative for Germany Party, AfD, top candidate Alexander Gauland attends a party press conference in Berlin, Germany, Monday, Sept. 25, 2017 after Sunday's parliament elections. AfD won 94 seats in the new parliament. (Julian Stratenschulte/dpa via AP) Julian Stratenschulte/dpa via AP

Το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) φαίνεται να απολαμβάνει την πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει στη χώρα, και την αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης υπό την Α. Μέρκελ

«Η Μέρκελ βρίσκεται σε μια εντελώς φθίνουσα πορεία και αυτό εν μέρει χάρη σε εμάς», δηλώνει ικανοποιημένος ο 76χρονος Αλεξάντερ Γκάουλαντ, ένας από τους επικεφαλής του AfD, σε συνέντευξή του στο AFP, μία εβδομάδα πριν το συνέδριο του κόμματος στις 2 και 3 Δεκεμβρίου. «Ο καιρός της έχει περάσει, θέλουμε (η Μέρκελ) να εγκαταλείψει την πολιτική σκηνή», τόνισε ο επικεφαλής, μαζί με την Αλίτσε Βάιντελ, της προεκλογικής εκστρατείας του AfD.

Σε αυτό το σύνθημα εξάλλου, «Η Μέρκελ πρέπει να φύγει», βασίστηκε η προεκλογικη εκστρατεία του AfD.

Το κόμμα σχηματίστηκε το 2013 και αρχικά είχε κυρίως αντιευρωπαϊκό χαρακτήρα, όμως αργότερα στράφηκε στην ακροδεξιά εκμεταλλευόμενο την ανησυχία των Γερμανών μετά την είσοδο στη χώρα το 2015 περισσότερων από ενός εκατομμυρίου προσφύγων.

Και με επιτυχία. Συγκεντρώνοντας το 12,6% των ψήφων και κερδίζοντας 92 έδρες στην ομοσπονδιακή βουλή η Εναλλακτική για τη Γερμανία κατάφερε να σπάσει το ταμπού που ήθελε τα ακροδεξιά κόμματα στη Γερμανία να βρίσκονται στο περιθώριο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τότε ο Γκάουλαντ είχε δεσμευθεί «να κυνηγήσει τη Μέρκελ».

Αν και οι Χριστιανοδημοκράτες της καγκελαρίου κέρδισαν τις εκλογές, σημείωσαν ιστορικά χαμηλό ποσοστό και έπειτα από εβδομάδες διαπραγματεύσεων δεν έχουν καταφέρει να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού.

Η απειλή της κήρυξης νέων εκλογών είναι πλέον πραγματική και ίσως αυτό να σημάνει και το τέλος της Μέρκελ, που βρίσκεται στην καγκελαρία εδώ και 12 χρόνια.

Ο Γκάουλαντ από την πλευρά του αναμένει τα καλύτερα για το κόμμα του σε περίπτωση νέων εκλογών και οι δημοσκοπήσεις μοιάζει να τον δικαιώνουν. «Δεν θα αποφασίσουμε εμείς αν θα γίνουν νέες εκλογές. Δεν το ζητάμε εμείς, όμως είμαστε έτοιμοι», τόνισε και «μάλλον θα κερδίσουμε», πρόσθεσε.

Ο Γκάουλαντ είναι αυτός που έχει κάνει τις πιο προκλητικές δηλώσεις για το ισλάμ, τον ναζισμό και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με τις τελευταίες να έχουν προκαλέσει την αντίδραση και τελικά την αποχώρηση της ηγετικής προσωπικότητας του AfD Φράουκε Πέτρι.

Όμως η ριζπσπαστικοποίηση του κόμματος φάνηκε να το εξυπηρετεί κυρίως όταν χαρακτήρισε τους αιτούντες άσυλο που έφτασαν στη Γερμανία κατ’ επανάληψη εγκληματίες.

Ο Γκάουλαντ δεν λυπάται για τον χαρακτηρισμό αυτό, «διότι εκφράζουμε τους φόβους των ανθρώπων», εξήγησε. «Δεν θέλουμε η χώρα να αλλάξει με τέτοιο τρόπο που δεν θα μπορούμε να γυρίσουμε πίσω».

Παρά το ιστορικά χαμηλό ποσοστό της ανεργίας στη Γερμανία, το AfD εκμεταλλεύεται την κοινωνική κατάσταση. Την προηγούμενη εβδομάδα η Siemens ανακοίνωσε την περικοπή σχεδόν 7.000 θέσεων εργασίας σε όλο τον κόσμο, εκ των οποίων 920 στη Σαξονία, προπύργιο του ακροδεξιού κόμματος.

«Αυτό μάλλον θα μας βοηθήσει», σχολίασε ο Γκάουλαντ, που παραδέχεται ότι το κόμμα του προσελκύει κυρίως τους διαμαρτυρόμενους. «Οι άνθρωποι δεν ψηφίζουν το AfD εξαιτίας των προσώπων που το απαρτίζουν, αλλά για να διαμαρτυρηθούν για τα όσα συμβαίνουν», εξήγησε.

Φωτό: Julian Stratenschulte/dpa via AP

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα