Αφγανιστάν: Αποχωρούν οι τελευταίοι Αμερικανοί – Ρουκέτες του ISIS στην Καμπούλ

Αφγανιστάν: Αποχωρούν οι τελευταίοι Αμερικανοί – Ρουκέτες του ISIS στην Καμπούλ
Αμερικανοί στρατιώτες στο Αφγανιστάν Staff Sgt. Victor Mancilla/U.S. Marine Corps via AP

Οι Αμερικανοί ισχυρίζονται ότι ο σχεδιασμός αποχώρησής τους από το Αφγανιστάν βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Ο ISIS εκτόξευσε ρουκέτες κατά του αεροδρομίου της Καμπούλ.

Η τελική αποχώρηση των ΗΠΑ από το αεροδρόμιο της Καμπούλ είναι σε εξέλιξη και «το βασικό διπλωματικό προσωπικό» έχει αναχωρήσει, δήλωσε στο Reuters Αμερικανός αξιωματούχος ο οποίος έφυγε νωρίτερα τη Δευτέρα από την Καμπούλ.

Ένας δεύτερος αξιωματούχος επιβεβαίωσε πως ο κύριος όγκος των διπλωματών έχει φύγει. Οι αξιωματούχοι δεν είπαν αν σε αυτούς περιλαμβάνεται ο πρεσβευτής Ρος Γουίλσον, ο οποίος αναμένεται να είναι από τους τελευταίους που θα φύγουν από την Καμπούλ. Η Ουάσινγκτον αναμένεται να αποσύρει όλους τους διπλωμάτες της από την Καμπούλ πριν από την αποχώρηση των τελευταίων στρατιωτών την αυριανή καταληκτική ημερομηνία.

Νωρίτερα, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες μετέφεραν με αερογέφυρα περίπου 1.200 ανθρώπους από την Καμπούλ την Κυριακή.

Από τις 14 Αυγούστου και μετά ο συνολικός αριθμός ανθρώπων που έχει καταφέρει να διαφύγει από το Αφγανιστάν ανέρχονται σε 116.700, αριθμός αν μην τι άλλο εντυπωσιακός.

Αμερικανικά αεροσκάφη συνεχίζουν να προσγειώνονται στην Καμπούλ (κυρίως από τις αμερικανικές βάσεις στον Κόλπο) με στόχο να κορυφωθεί η διαδικασία απεμπλοκής η οποία εννοείται ότι θα ολοκληρωθεί στις 31 Αυγούστου.

Ρουκέτες από τον ISIS τη Δευτέρα

Την ίδια ώρα η Καμπούλ συνεχίζει να βρίσκεται σε αναβρασμό. Το αφγανικό τμήμα του ISIS ανακοίνωσε ότι ανέλαβε την ευθύνη για την εκτόξευση ρουκετών τη Δευτέρα στο αεροδρόμιο της Αφγανικής πρωτεύουσας η οποία όμως αναχαιτίστηκε από τους Αμερικανούς.

Το εν λόγω τμήμα ανέλαβε επίσης την ευθύνη για το μακελειό της περασμένης Πέμπτης όταν μετά από επίθεση αυτοκτονίας φονεύτηκαν περισσότεροι από 170 Αφγανοί πολίτες αλλά και 13 Αμερικανοί στρατιωτικοί.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα