Αφγανιστάν: Γυναίκες διαδηλώνουν κατά του αποκλεισμού από τα πανεπιστήμια – Ξύλο και συλλήψεις από τους Ταλιμπάν
Στη σύλληψη τριών δημοσιογράφων και πέντε γυναικών που διαδήλωναν κατά της απόφασης που απαγορεύει στις γυναίκες να φοιτούν στα πανεπιστήμια, προχώρησαν οι Ταλιμπάν.
- 22 Δεκεμβρίου 2022 20:33
Οι Ταλιμπάν συνέλαβαν πέντε γυναίκες που συμμετείχαν σε διαμαρτυρία στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ, που πραγματοποιήθηκε κατά της απαγόρευσης φοίτησης των γυναικών στα πανεπιστήμια την Τρίτη (20/12), ενώ παράλληλα συνελήφθησαν και τρεις δημοσιογράφοι. Διαμαρτυρίες έγιναν επίσης στην επαρχία Takhar.
Φρουροί εμπόδισαν εκατοντάδες γυναίκες να εισέλθουν στα πανεπιστήμια την Τετάρτη – μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της απαγόρευσης.
Πρόκειται για την τελευταία πολιτική ενέργεια των Ταλιμπάν με την οποία περιορίζουν ασφυκτικά την εκπαίδευση των γυναικών, από τη στιγμή που επέστρεψαν στην εξουσία τον περασμένο χρόνο.
Τα κορίτσια έχουν ήδη αποκλειστεί από τα περισσότερα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Η νέα απαγόρευση τέθηκε σε εφαρμογή με άμεση ισχύ από τον υπουργό Ανώτατης Εκπαίδευσης την Τρίτη, με τα δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμια να διατάσσονται να αποκλείουν τις γυναίκες από το δικαίωμα στη φοίτηση.
Στους δρόμους της Καμπούλ οι γυναίκες
Πλάνα που μοιράστηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Πέμπτη έδειχναν δεκάδες Αφγανές γυναίκες ντυμένες με χιτζάμπ να διαδηλώνουν στους δρόμους της Καμπούλ, σηκώνοντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα.
Η ομάδα είχε αρχικά προγραμματίσει να συγκεντρωθεί μπροστά από το Πανεπιστήμιο της Καμπούλ, το μεγαλύτερο και πιο διάσημο εκπαιδευτικό ίδρυμα της χώρας, αλλά άλλαξε τοποθεσία αφού οι αρχές ανέπτυξαν εκεί μεγάλο αριθμό προσωπικού ασφαλείας.
Αρκετές γυναίκες που συμμετείχαν στη διαμαρτυρία δήλωσαν στο BBC ότι ξυλοκοπήθηκαν ή συνελήφθησαν από γυναίκες αξιωματικούς των Ταλιμπάν.
Μία από τις διαδηλώτριες δήλωσε στο BBC ότι “ξυλοκοπήθηκε άσχημα“, αλλά μόλις κατάφερε να αποφύγει τη σύλληψη.
“Υπήρχαν πάρα πολλά θηλυκά μέλη των Ταλιμπάν ανάμεσά μας”, δήλωσε η γυναίκα υπό τον όρο της ανωνυμίας.
“Χτύπησαν μερικά από τα κορίτσια μας και συνέλαβαν κάποιες άλλες. Ήταν έτοιμοι να συλλάβουν και εμένα, αλλά κατάφερα να ξεφύγω. Με χτύπησαν όμως άσχημα”.
Άλλη διαδηλώτρια δήλωσε ότι δύο άτομα αφέθηκαν ελεύθερα από τότε που συνελήφθησαν, αλλά αρκετοί παρέμειναν υπό κράτηση.
Ορισμένοι άνδρες απάντησαν με πράξεις πολιτικής ανυπακοής σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους διαδηλωτές. Περίπου 50 άνδρες καθηγητές πανεπιστημίου σε δημόσια και ιδιωτικά ιδρύματα παραιτήθηκαν από τις θέσεις τους, ενώ ορισμένοι άνδρες φοιτητές φέρονται να αρνήθηκαν να δώσουν εξετάσεις.
“Ντύνονταν σαν να πήγαιναν σε γάμο”
Το υπουργείο Παιδείας δήλωσε ότι οι μελετητές του είχαν αξιολογήσει το πρόγραμμα σπουδών και το περιβάλλον των πανεπιστημίων και η φοίτηση των κοριτσιών θα ανασταλεί μέχρι να δημιουργηθεί “κατάλληλο περιβάλλον”.
Αργότερα, ο υπουργός Ανώτατης Εκπαίδευσης των Ταλιμπάν, Νέντα Μοχάμαντ Ναντίμ, δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ότι οι γυναίκες αποκλείστηκαν από το πανεπιστήμιο επειδή δεν ακολουθούσαν τον ενδυματολογικό κώδικα, λέγοντας ότι “ντύνονταν σαν να πήγαιναν σε γάμο”.
«Οι φοιτήτριες αυτές που πήγαιναν στο πανεπιστήμιο (…) δεν τηρούσαν τις οδηγίες για το χιτζάμπ (σ.σ. τη μαντίλα που καλύπτει το κεφάλι και τον λαιμό). Η χιτζάμπ είναι υποχρεωτική στο Ισλάμ», είπε ο Νέντα Μοχάμαντ Ναντίμ.
Σύμφωνα επίσης με τον υπουργό, τα κορίτσια που φοιτούν σε επαρχίες μακριά από την κατοικία τους «δεν συνοδεύονταν στις μετακινήσεις τους από έναν μαχράμ», έναν ενήλικο άνδρα συγγενή τους. «Η αφγανική τιμή μας δεν επιτρέπει να βρεθεί μια νεαρή μουσουλμάνα σε μια μακρινή επαρχία χωρίς τον πατέρα, τον αδελφό ή τον σύζυγό της», πρόσθεσε.
Ο υπουργός υποστήριξε εξάλλου ότι οι «συζητήσεις» γύρω από το θέμα της εκπαίδευσης των κοριτσιών συνεχίζονται και ότι οι Ταλιμπάν σέβονται τα δικαιώματα των γυναικών «σύμφωνα με τη σαρία», τον ισλαμικό νόμο.
Οι ΗΠΑ καλούν τους Ταλιμπάν να άρουν την απαγόρευση
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν κατηγόρησε τους Ταλιμπάν ότι προσπαθούν να καταδικάσουν τις γυναίκες του Αφγανιστάν «σε ένα σκοτεινό μέλλον χωρίς ευκαιρίες» απαγορεύοντάς τους να φοιτούν σε πανεπιστήμια.
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι η κυβέρνηση των Ταλιμπάν θα αποτύχει στις προσπάθειές της να βελτιώσει τις σχέσεις με τον υπόλοιπο κόσμο, εκτός αν οι μαχητές άρουν την απαγόρευση.
«Θα υπάρξει κόστος εάν αυτή δεν αρθεί», είπε αναφερόμενος στην απαγόρευση του καθεστώτος των Ταλιμπάν.
Ασφυκτική η ζωή για τις γυναίκες στο Αφγανιστάν
Οι Ταλιμπάν είχαν υποσχεθεί μια πιο ήπια διακυβέρνηση μετά την κατάληψη της εξουσίας τον Αύγουστο του 2021, μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη χώρα. Ωστόσο, οι σκληροπυρηνικοί ισλαμιστές συνέχισαν να περιορίζουν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των γυναικών στη χώρα.
Οι διαμαρτυρίες υπό την ηγεσία των γυναικών γίνονται όλο και πιο σπάνιες στο Αφγανιστάν μετά την επιστροφή τους. Οι συμμετέχουσες διακινδυνεύουν τη σύλληψη, τη βία και τον κοινωνικό στιγματισμό για τη συμμετοχή τους.
Πριν από την ανακοίνωση της Τρίτης, τα πανεπιστήμια λειτουργούσαν ήδη με κανόνες διακρίσεων για τις γυναίκες.
Οι είσοδοι και οι αίθουσες διδασκαλίας ήταν χωρισμένες κατά φύλο, ενώ οι φοιτήτριες μπορούσαν να διδάσκονται μόνο από γυναίκες καθηγήτριες ή από ηλικιωμένους άνδρες. Επιτρέπονταν επίσης να υποβάλουν αίτηση μόνο για ένα περιορισμένο φάσμα θεμάτων.
Οι γυναίκες εμποδίζονταν να σπουδάσουν οικονομικά, πολυτεχνείο, κτηνιατρική και γεωργία, ενώ η δημοσιογραφία ήταν αυστηρά περιορισμένη.
Ο οργανισμός του ΟΗΕ για την εκπαίδευση και τον πολιτισμό, η Unesco, αναφέρει ότι το ποσοστό συμμετοχής των γυναικών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είχε αυξηθεί 20 φορές μεταξύ του 2001 -το έτος που οι Ταλιμπάν εκδιώχθηκαν από την επέμβαση των ΗΠΑ- και του 2018.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις