Αφγανιστάν: Κόρες προς πώληση για ένα κομμάτι ψωμί

Αφγανιστάν: Κόρες προς πώληση για ένα κομμάτι ψωμί
Κορίτσια στο Αφγανιστάν, φωτογραφία αρχείου AP Photo/Emilio Morenatti

Δεκάδες μικρά κορίτσια στο Αφγανιστάν, ειδικά μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, πωλούνται σε άντρες για γάμο ή ως σύγχρονες σκλάβες. Οι οικογένειές τους προσπαθούν έτσι να εξασφαλίσουν το φαγητό τους.

Δεκάδες οικογένειες σε καταυλισμούς εκτοπισμένων αλλά και στα χωριά στο δυτικό τμήμα του Αφγανιστάν, αναγκάζονται να προχωρήσουν σε ακραίες επιλογές προκειμένου να έχουν κάτι να φάνε, πουλώντας τα κοριτσάκια τους.

Την ώρα που η ζωή στο Αφγανιστάν γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη, καθώς η διεθνής βοήθεια στερεύει και η οικονομία της χώρας καταρρέει, πολλές οικογένειες δεν είναι σε θέση να αντέξουν οικονομικά να αγοράσουν είδη πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα.

Η ιστορία της 9χρονης Παρβάνα, είναι μια από τις δεκάδες περιπτώσεις κοριτσιών που πωλούνται σε άντρες από την οικογένειά τους για να εξασφαλίσουν τρόφιμα. Ο άντρας της Παρβάνα λέει ότι είναι 55 ετών, αλλά για εκείνη είναι “ένας γέρος” με λευκά φρύδια και πυκνή λευκή γενειάδα, όπως είπε στο CNN στις 22 Οκτωβρίου. Ανησυχεί ότι θα την χτυπήσει και θα την αναγκάσει να δουλέψει στο δικό του σπίτι.

Οι γονείς της λένε ότι δεν έχουν άλλη επιλογή. Για τέσσερα χρόνια, η οικογένειά της ζούσε σε έναν αφγανικό καταυλισμό εκτοπισμένων στη βορειοδυτική επαρχία Μπαντγκίς, επιζώντας με ανθρωπιστική βοήθεια και άθλιες συνθήκες εργασίας, κερδίζοντας λίγα μόλις δολάρια την ημέρα. Μάλιστα, ο πατέρας της πούλησε ήδη τη 12χρονη αδερφή της πριν από αρκετούς μήνες.

Αλλά η ζωή έγινε πιο δύσκολη από τότε που οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν στις 15 Αυγούστου.

Η Παρβάνα είναι ένα από τα πολλά νεαρά κορίτσια από το Αφγανιστάν που πουλήθηκαν για γάμο καθώς βαθαίνει η ανθρωπιστική κρίση στη χώρα. Η πείνα έχει ωθήσει ορισμένες οικογένειες να πάρουν σπαραχτικές αποφάσεις, ειδικά καθώς πλησιάζει ο σκληρός χειμώνας.

“Μέρα με τη μέρα, ο αριθμός των οικογενειών που πωλούν τα παιδιά τους αυξάνεται”, είπε ο Μοχάμαντ Ναϊέμ Ναζέμ, ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Μπαντγκίς. “Έλλειψη φαγητού, έλλειψη εργασίας, οι οικογένειες αισθάνονται ότι πρέπει να το κάνουν αυτό”.

Ο πατέρας της αναφέρει ότι προσπάθησε να αποφύγει να την πουλήσει – ταξίδεψε στην πρωτεύουσα της επαρχίας Κάλα-ε-Ναου για να ψάξει ανεπιτυχώς για δουλειά, δανειζόμενος ακόμη και “πολλά χρήματα” από συγγενείς και η σύζυγός του κατέληξε να εκλιπαρεί άλλους κατοίκους του καμπ για φαγητό.

Όμως ένιωθε ότι δεν είχε άλλη επιλογή αν ήθελε να ταΐσει την οικογένειά του.

“Είμαστε οκτώ μέλη της οικογένειας”, είπε στο CNN. “Πρέπει να την πουλήσω για να κρατήσω ζωντανά άλλα μέλη της οικογένειας”.

Ωστόσο, τα χρήματα από την πώληση της Παρβάνα θα συντηρήσουν την οικογένεια μόνο για λίγους μήνες, προτού ο Μαλίκ χρειαστεί να βρει άλλη λύση, είπε.

Η Παρβάνα είπε ότι ήλπιζε να αλλάξει η γνώμη των γονιών της. Είχε όνειρα να γίνει δασκάλα και δεν ήθελε να εγκαταλείψει την εκπαίδευσή της. Όμως τα παρακάλια της ήταν μάταια.

Στις 24 Οκτωβρίου, ο Κορμπάν, ο αγοραστής, έφτασε στο σπίτι της και παρέδωσε ένα ποσό που αντιστοιχεί σε περίπου 2.200 δολάρια σε πρόβατα, γη και μετρητά στον πατέρα της Παρβάνα.

Ο Κορμπάν δεν περιέγραψε την πώληση ως γάμο, λέγοντας ότι είχε ήδη μια σύζυγο που θα φρόντιζε την Παρβάνα σαν να ήταν ένα από τα παιδιά τους.

“(Η Παρβάνα) ήταν φθηνή και ο πατέρας της ήταν πολύ φτωχός και χρειάζεται χρήματα”, είπε ο Κορμπάν. “Θα εργάζεται στο σπίτι μου. Δεν θα τη χτυπήσω. Θα της φερθώ σαν μέλος της οικογένειας. Θα είμαι ευγενικός”.

Ο πατέρας της Παρβάνα κλαίγοντας είπε στον Κόρμπαν: “Αυτή είναι η νύφη σου. Φρόντισέ την σε παρακαλώ – είσαι υπεύθυνος για αυτήν τώρα, σε παρακαλώ μην τη χτυπάς”.

Ο Κόρμπαν συμφώνησε, μετά έπιασε το μπράτσο της Παρβάνα και την οδήγησε έξω από την πόρτα. Καθώς έφευγαν, ο πατέρας της παρακολουθούσε την πόρτα, η Παρβάνα έσκαψε τα πόδια της στο χώμα και προσπάθησε να απομακρυνθεί αλλά μάταια. Την έσυραν στο αυτοκίνητο που περίμενε, το οποίο απομακρύνθηκε σιγά σιγά από το σπίτι της.

Από την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, ιστορίες όπως της Παρβάνα έχουν αυξηθεί.

Αν και ο γάμος παιδιών κάτω των 15 ετών είναι παράνομος σε εθνικό επίπεδο, εφαρμόζεται συνήθως εδώ και χρόνια, ειδικά στις αγροτικές περιοχές του Αφγανιστάν. Και εξαπλώθηκε μόλις από τον Αύγουστο, λόγω της εκτεταμένης πείνας και της απελπισίας.

Πάνω από το μισό του πληθυσμού αντιμετωπίζει οξεία επισιτιστική ανασφάλεια, σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα. Και περισσότερα από 3 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών θα αντιμετωπίσουν οξύ υποσιτισμό τους επόμενους μήνες. Όλο αυτό το διάστημα, οι τιμές των τροφίμων εκτοξεύονται, οι τράπεζες ξεμένουν από χρήματα και οι εργαζόμενοι μένουν απλήρωτοι.

Σχεδόν 677.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί φέτος λόγω των συγκρούσεων, σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (UNOCHA). Πολλοί από αυτούς ζουν σε σκηνές και καλύβες σε στρατόπεδα εσωτερικών εκτοπισμένων, όπως η οικογένεια της Παρβάνα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα