Αφγανιστάν: Νομοσχέδιο υποχρεώνει τους δημοσιογράφους να αποκαλύπτουν τις πηγές τους

Αφγανιστάν: Νομοσχέδιο υποχρεώνει τους δημοσιογράφους να αποκαλύπτουν τις πηγές τους
Δημοσιογράφος στο Αφγανιστάν ASSOCIATED PRESS

Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία οι δημοσιογράφοι θα είναι υποχρεωμένοι να αποκαλύπτουν τις πηγές τους σε θεσμούς όπως το υπουργείο Εσωτερικών ή στην υπηρεσία πληροφοριών.

Οι αλλαγές στη νομοθεσία για τα μέσα ενημέρωσης στο Αφγανιστάν που εισηγήθηκε το υπουργείο Πολιτισμού πυροδότησαν κατακραυγή από μέρους δημοσιογράφων και ειδησεογραφικών οργανώσεων, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να επανεξετάσει τη στάση της.

Όλες οι τροπολογίες είχαν υιοθετηθεί πρόσφατα από το υπουργικό συμβούλιο, που έστειλε το κείμενο στο κοινοβούλιο για την οριστική έγκρισή του.

Όμως, μετά τις έντονες αντιδράσεις από πλευράς αφγανών δημοσιογράφων και αφγανικών ΜΜΕ, ο πρόεδρος Ασράφ Γάνι αναγκάστηκε να αποσύρει το σχέδιο νόμου από την κάτω Βουλή αυτή την εβδομάδα.

Ο ρεπόρτερ Ζακί Νταριάμπι, ο οποίος έχει τη βάση του στην Καμπούλ, εξήγησε στο Γερμανικό Πρακτορείο πως μια από τις πιο επίμαχες διατάξεις του σχεδίου νόμου είναι πως οι δημοσιογράφοι θα είναι στο εξής υποχρεωμένοι να αποκαλύπτουν τις πηγές τους σε θεσμούς όπως το υπουργείο Εσωτερικών, η υπηρεσία πληροφοριών και ο γενικός εισαγγελέας της ασιατικής χώρας.

Για τον Νταριάμπι, εάν αυτή η διάταξη εγκριθεί θα σημάνει τον «θάνατο της ερευνητικής δημοσιογραφίας» στο Αφγανιστάν.

Ο επικεφαλής της NAI, μη κυβερνητικής οργάνωσης που υποστηρίζει την ελευθεροτυπία στο Αφγανιστάν, επέκρινε επίσης το σχέδιο νόμου, ιδίως διότι δημιουργεί ένα ανώτατο συμβούλιο και διάφορες επιτροπές που θα αξιολογούν και θα παρακολουθούν τη λειτουργία των μέσων ενημέρωσης. Για τον Μουτζίμπ Χελουάτγκαρ, η δημιουργία των θεσμών αυτών θα συγκεντρώσει υπερβολικά μεγάλη εξουσία πάνω στα μέσα ενημέρωσης και θα τα αναγκάσει να «αυτολογοκρίνονται» συστηματικά.

Προχθές Πέμπτη, οι επικεφαλής αρκετών μεγάλων μέσων ενημέρωσης συναντήθηκαν με τον β΄ αντιπρόεδρο του Αφγανιστάν Σαρουάρ Ντανίς.

Οι συμμετέχοντες στη συνάντηση συμφώνησαν να δημιουργηθεί μεικτή επιτροπή για να εξετάσει αν και ποιες αλλαγές πρέπει να γίνουν στο σχέδιο νόμου, εξήγησε ο Λουτφουλά Νατζαφιζάντα, ο διευθυντής του τηλεοπτικού δικτύου Tolo News.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο Σεντίκ Σεντίκι, εκπρόσωπος της προεδρίας, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν προσπαθεί να επιβάλει περιορισμούς στη δραστηριότητα των ΜΜΕ.

Σύμφωνα με την οργάνωση υπεράσπισης της ελευθεροτυπίας Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF), το Αφγανιστάν είναι ήδη μια από τις πιο επικίνδυνες χώρες στον πλανήτη για τους εργαζομένους στον Τύπο. Τουλάχιστον 70 εργαζόμενοι σε ΜΜΕ, συμπεριλαμβανομένων 16 ξένων δημοσιογράφων, έχουν σκοτωθεί ασκώντας το επάγγελμά τους στη χώρα αυτή από το 2001, σημείωσε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα