Αφγανιστάν: Παλεύοντας μόνο για μία ανάσα κόντρα στη φυματίωση
Ο Felipe Van Braak, νοσηλευτής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, επέστρεψε μόλις από το Αφγανιστάν και αφηγείται την εμπειρία του από την αποστολή, αλλά και την ιστορία που του έδωσε ελπίδα για το μέλλον.
- 16 Απριλίου 2022 07:32
Ήταν η ηλικία της που μου έκανε εντύπωση. Κάπου μεταξύ 40 και 50. Ήταν πολύ αδύναμη. Η πρώτη μου σκέψη ήταν ότι κανείς σαν κι αυτήν δεν θα έπρεπε να βρίσκεται τόσο κοντά στο θάνατο.
Η πτέρυγα που νοσηλευόταν βρισκόταν στην Κανταχάρ, στο νότιο Αφγανιστάν, μέρος της ειδικής μονάδας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για άτομα με ανθεκτική στα φάρμακα φυματίωση. Μια εντεινόμενη ανθρωπιστική κρίση εκτυλίσσεται στη χώρα και ήμουν εκεί για να στηρίξω την ομάδα και να καταλάβω τι περισσότερο θα μπορούσαν να κάνουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα για να βοηθήσουν.
Παγκοσμίως, περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν από φυματίωση παρά από οποιαδήποτε άλλη μολυσματική ασθένεια, εκτός της COVID-19. Η ανθεκτική στα φάρμακα φυματίωση είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη. Είναι μια μορφή της νόσου που δεν ανταποκρίνεται στα φάρμακα «πρώτης γραμμής» κατά της φυματίωσης που χρησιμοποιούνται συνήθως.
Για τη θεραπεία της χρειάζεται μια μακρά πορεία πολλαπλών φαρμάκων, συχνά με σοβαρές παρενέργειες. Οι ασθενείς χρειάζονται εξειδικευμένη υποστήριξη και εγγυημένη προμήθεια των φαρμάκων για να έχουν μια ευκαιρία για θεραπεία.
Όταν η γυναίκα έφτασε για πρώτη φορά στο νοσοκομείο ήταν εμφανώς άρρωστη για κάποιο χρονικό διάστημα. Αυτό δεν είναι ασυνήθιστο: η σύγκρουση και η αστάθεια στο Αφγανιστάν οδηγούν πολλούς ανθρώπους να καθυστερούν να λάβουν φροντίδα επειδή δεν είναι ασφαλές να κινηθούν προς τις δομές υγείας.
Αλλά η ομάδα μας ανακάλυψε ότι η ασφάλεια δεν είναι το μόνο θέμα. Πολλοί ασθενείς από το Αφγανιστάν δεν έχουν ακούσει για την φυματίωση μέχρι να διαγνωστούν. Στη συνέχεια, τους λένε ότι δεν μπορούν να λάβουν την γνωστή παραδοσιακή θεραπεία στο σπίτι, αλλά θα πρέπει να κάνουν μεγάλα ταξίδια στην πόλη, λαμβάνοντας φάρμακα που είναι πιθανό να τους δημιουργήσουν σοβαρές παρενέργειες. Αν όμως σταματήσουν τη θεραπεία σε οποιοδήποτε φάση οι συνέπειες για την υγεία τους θα είναι σοβαρές.
Όλα αυτά οδηγούν τους ανθρώπους να αναβάλουν τη θεραπεία τους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι εξειδικευμένες υπηρεσίες είναι τόσο σημαντικές. Στην Κανταχάρ κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ξεπεράσουμε αυτά τα εμπόδια, συμπεριλαμβανομένης της πληρωμής των μεταφορικών και της παροχής συμβουλών σε συγγενείς, οι οποίοι μπορεί να ασκούν πίεση στους ασθενείς να παραμείνουν στο σπίτι.
Μέχρι τη στιγμή που η γυναίκα συμφώνησε να έρθει στο νοσοκομείο ήταν σοβαρά άρρωστη, παλεύοντας μόνο για μία ανάσα.
Χρειάστηκαν μερικές εβδομάδες με οξυγόνο, με νοσηλευτική υποστήριξη και ειδικά φάρμακα για να δυναμώσει και να πάρει εξιτήριο. Μπορούσες να δεις την ανακούφιση στο πρόσωπό της. Ένας από τους Αφγανούς συναδέλφους μου μετέφρασε αυτό που είπε η γυναίκα: «Είμαι πολύ χαρούμενη που ήρθα εδώ. Είμαι πολύ χαρούμενη για όλη τη βοήθεια που έχω πάρει. Είμαι πολύ χαρούμενη που αισθάνομαι καλύτερα, που μπορώ να πάω σπίτι».
Υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος για αυτή τη γυναίκα για να συνεχίσει τη θεραπεία της, και θα χρειαστεί ακόμα την υποστήριξή μας. Αλλά είχαμε ξεπεράσει την αρχική φάση, και ήταν πολύ όμορφο να ακούμε αυτά τα λόγια από την ίδια.
Τελείωσα την αποστολή μου στο Αφγανιστάν πριν μερικούς μήνες. Η ομάδα της φυματίωσης λειτουργούσε καλά και μαζί είχαμε πραγματοποιήσει μια σειρά διερευνητικών ταξιδιών με κινητές κλινικές για να κατανοήσουμε τις άλλες ανάγκες υγείας στην επαρχία.
Τα στοιχεία που είχαμε ήταν λίγα. Ήταν προφανές ότι ο υποσιτισμός αυξανόταν σε ανησυχητικό ρυθμό. Έπρεπε για λίγο να παγώσουμε το πρόγραμμα με τις κινητές κλινικές μας για λόγους ασφαλείας, αλλά εργαστήκαμε πάνω στον σχεδιασμό για ένα θεραπευτικό επισιτιστικό κέντρο με στόχο τη φροντίδα του αυξανόμενου αριθμού υποσιτισμένων παιδιών στην περιοχή, με ιδιαίτερη έμφαση στην παροχή φροντίδας σε άτομα από αγροτικές περιοχές. Με τα σχέδια να έχουν οριστικοποιηθεί, ήρθε η ώρα να φύγω, παρά την έντονη αίσθηση ότι υπήρχε κι άλλη δουλειά να κάνω.
Η κρίση στο Αφγανιστάν δεν έχει τελειώσει ακόμα, και πολλοί άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη που θα μπορούσε να σώσει ζωές. Η φυματίωση είναι μόνο μια μικρή πτυχή των τεράστιων αναγκών στη χώρα: οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρέχουν επίσης μαιευτική φροντίδα, χειρουργική τραύματος, παιδιατρικές υπηρεσίες. Το θεραπευτικό κέντρο σίτισης που σχεδιάσαμε είναι πλέον ανοιχτό και φροντίζει τα υποσιτισμένα παιδιά. Αλλά αν δεν θεραπεύσεις τη φυματίωση, αυτοί οι ασθενείς θα πεθάνουν .
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο για μένα, είναι σημαντικό οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα να συνεχίσουν να προσφέρουν μια εξειδικευμένη υπηρεσία σε αυτή τη σύνθετη κατάσταση, παρά τις προκλήσεις.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εδώ και 50 χρόνια βρίσκονται πάντοτε στην πρώτη γραμμή των μεγάλων κρίσεων, σε εμπόλεμες ζώνες, σε περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, σε χώρες που μαστίζονται από επιδημίες. Με τη δική σας υποστήριξη μπορούν να βρίσκονται σταθερά εκεί. Όπου υπάρχει ανάγκη, όπου υπάρχει κρίση, όπου υπάρχουν άνθρωποι χωρίς πρόσβαση σε ιατρική φροντίδα. Βοηθήστε τους να συνεχίσουν να είναι σταθερά στην 1η γραμμή πατώντας εδώ.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις