Αφγανιστάν: Πού πάνε οι πρόσφυγες μετά την κυριαρχία των Ταλιμπάν – Πόσοι είναι στην Ελλάδα
Το αβέβαιο μέλλον των Αφγανών αναλαμβάνουν να ρυθμίσουν τόσο οι γειτονικές όσο και οι άλλες χώρες, προκειμένου να παράσχουν βοήθεια σε όσους εγκαταλείπουν την πατρίδα τους.
- 23 Αυγούστου 2021 12:49
Σχεδόν δύο δεκαετίες μετά, οι Ταλιμπάν πήραν ξανά τον έλεγχο του Αφγανιστάν, αναγκάζοντας χιλιάδες ανθρώπους να τραπούν σε φυγή. Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν καταφέρει να καταφύγουν σε γειτονικές χώρες ανέρχεται στα 2,2 εκατομμύρια, ενώ περίπου 3,5 εκατομμύρια έχουν βρεθεί άστεγοι στα σύνορα της χώρας, μόνο τους τελευταίους μήνες.
Πόσοι Αφγανοί έχουν φύγει;
Προς το παρόν, ο ακριβής αριθμός δεν είναι σαφής σχετικά με το τι έχει συμβεί τις τελευταίες ημέρες.
Οι Ταλιμπάν ελέγχουν όλα τα κύρια, χερσαία σημεία διέλευσης με άλλες γειτονικές χώρες καθώς όπως έχουν αναφέρει, δεν επιθυμούν οι Αφγανοί να εγκαταλείψουν τη χώρα. Οι μόνες επιτρεπόμενες μετακινήσεις αφορούν μόνο τη διέλευση εμπόρων και ατόμων που διαθέτουν έγκυρα ταξιδιωτικά έγγραφα.
Εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, δήλωσε την Παρασκευή (20/08): “Η συντριπτική πλειοψηφία των Αφγανών δεν είναι σε θέση να εγκαταλείψει τη χώρα μέσω κανονικών διόδων. Από σήμερα όσοι κινδυνεύουν δεν έχουν ξεκάθαρο κανάλι εξόδου από τη χώρα”.
Χιλιάδες Αφγανοί πέρασαν στο Πακιστάν, αρκετές μέρες μετά την κατάληψη της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν, ενώ περίπου 1.500 Αφγανοί έχουν εισέλθει στο Ουζμπεκιστάν και ζουν σε σκηνές κοντά στα σύνορα. Στην Καμπούλ, χιλιάδες άνθρωποι έτρεξαν σε μια απελπισμένη απόπειρα φυγής, προς το διεθνές αεροδρόμιο, το οποίο είναι το μοναδικό προς το παρόν που λειτουργεί.
Αξιωματούχος του ΝΑΤΟ δήλωσε την Παρασκευή (20/08) ότι περισσότεροι από 18.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τη χώρα μέσω του αεροδρομίου, αλλά δεν είναι σαφές πόσοι από αυτούς ήταν Αφγανοί πολίτες.
Πόσοι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους;
Τα πρόσφατα γεγονότα που εκτυλίσσονται στο εσωτερικό του Αφγανιστάν, οδήγησαν τους Αφγανούς να καταφύγουν σε μια ιστορική έξοδο από τη χώρα, η οποία εδώ και πολλά χρόνια βρίσκεται στο έλεος των συγκρούσεων και της αστάθειας.
Ακόμη και πριν αναλάβουν τον έλεγχο της χώρας οι Ταλιμπάν, περισσότεροι από 550.000 άνθρωποι είχαν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, φέτος, λόγω των συγκρούσεων, σύμφωνα με την UNHCR. Αυτό σημαίνει πως περίπου 3,5 εκατομμύρια Αφγανοί έχουν εκτοπιστεί εσωτερικά της χώρας.
Εκτός εκείνων που βρίσκονται εντός της χώρας, περίπου 2,2 εκατομμύρια πρόσφυγες και αιτούντες ασύλου ζητούσαν εξίσου καταφύγιο, απευθυνόμενοι σε γειτονικά έθνη, μέχρι το τέλος του 2020.
Μεταξύ άλλων, ο Αφγανικός λαός χτυπήθηκε φέτος και από σοβαρή έλλειψη τροφίμων και έντονη ξηρασία. Έκθεση του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων του ΟΗΕ που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο του 2021, αναφέρει πως 14 εκατομμύρια άνθρωποι, περισσότερο δηλαδή από το 1/3 του πληθυσμού, υπέφερε από πείνα.
Που στρέφονται οι Αφγανοί πρόσφυγες;
Γειτονικές χώρες όπως το Πακιστάν και το Ιράν κατέγραψαν τη μεγαλύτερη εισροή προσφύγων και αιτούντων ασύλου, πέρυσι. Σχεδόν 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι, κατέφυγαν στο Πακιστάν το 2020, ενώ το Ιράν φιλοξένησε 780.000, σύμφωνα με τα στοιχεία της UNHCR.
Η τρίτη χώρα που φιλοξένησε τους περισσότερους πρόσφυγες ήταν η Γερμανία, με περισσότερους από 180.000, ενώ η Τουρκία δέχθηκε σχεδόν 130.000.
Οι χώρες που έχουν τον μεγαλύτερο αριθμό αιτούντων ασύλου σε αναμονή είναι η Τουρκία, η Γερμανία και η Ελλάδα. Οι χώρες αυτές βρίσκονται στην κορυφή της λίστας, με την Τουρκία να έχει 125.000 άτομα που περιμένουν να εγκριθεί η αίτηση ασύλου τους, η Γερμανία 33.000 και η Ελλάδα 20.000.
Στο Ιράν παρόλο που δεν υπάρχουν Αφγανοί αιτούντες ασύλου, όσοι διαθέτουν επίσημα έγγραφα που αποδεικνύουν πως είναι πρόσφυγες, μπορούν να έχουν πρόσβαση στο σύστημα υγείας και εκπαίδευσης της χώρας.
Τι κάνουν οι χώρες για να βοηθήσουν
Παρόλο που ορισμένες χώρες προσέφεραν στους Αφγανούς, ασφαλές καταφύγιο, άλλες χώρες δήλωσαν πως δεν θα πράξουν το ίδιο.
ΙΡΑΝ
Το Ιράν έχει δημιουργήσει στρατόπεδα προσφύγων, για εκείνους που βρίσκονται σε έκτακτη ανάγκη, σε τρείς επαρχίες οι οποίες συνορεύουν με το Αφγανιστάν. Ανώτεροι αξιωματούχοι του Ιρανικού υπουργείου Εσωτερικών δήλωσαν, όπως αναφέρει το BBC, πως “πρόκειται να βελτιωθούν οι συνθήκες ζωής αυτών των ανθρώπων και θα επαναπατριστούν”.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το Ιράν ήδη φιλοξενεί σχεδόν 3,5 εκατομμύρια Αφγανούς πολίτες.
ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Ο Πρωθυπουργός του Πακιστάν, Imran Khan, δήλωσε τον Ιούνιο του 2021, ότι η χώρα του θα σφραγίσει τα σύνορά της με το Αφγανιστάν, εάν οι Ταλιμπάν αναλάβουν τον έλεγχο της χώρας. Ωστόσο, αναφορές λένε ότι αρκετές χιλιάδες Αφγανοί έχουν περάσει στο Πακιστάν και ότι τουλάχιστον ένα συνοριακό πέρασμα είναι ανοιχτό.
ΤΑΤΖΙΚΙΣΤΑΝ
Δεν είναι ακόμη σαφής ο αριθμός των ατόμων που έχουν καταφύγει στο Τατζικιστάν. Αναφορές κάνουν λόγο για εκατοντάδες Αφγανούς, συμπεριλαμβανομένων και στρατιωτών του Εθνικού Στρατού του Αφγανιστάν. Τον Ιούλιο, το Τατζικιστάν δήλωσε πως ετοιμάζεται να υποδεχθεί έως και 100.000 πρόσφυγες από το Αφγανιστάν.
ΟΥΖΜΠΕΚΙΣΤΑΝ
Περίπου 1.500 Αφγανοί λέγεται ότι πέρασαν τα σύνορα Αφγανιστάν-Ουζμπεκιστάν και έστησαν στρατόπεδο προσφύγων. Λέγεται πως οι Ταλιμπάν επιτρέπουν μόνο σε άτομα με έγκυρη βίζα να χρησιμοποιούν επίσημα σημεία διέλευσης των συνόρων τους.
ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ
Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε πως σχεδιάζει να δεχτεί μακροπρόθεσμα, 20.000 Αφγανούς πρόσφυγες. Το πρόγραμμα αποδοχής Αφγανών πολιτών της Βρετανικής Κυβέρνησης, έχει ως στόχο να εγκατασταθούν τον πρώτο χρόνο, 5.000 Αφγανοί στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ επικεντρώνεται κυρίως σε γυναικόπαιδα, αλλά και σε άτομα θρησκευτικών και άλλων μειονοτήτων, των οποίων η ζωή κινδυνεύει περισσότερο από τους Ταλιμπάν.
ΗΠΑ
Ο Joe Biden, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, έχει εγκρίνει 500 εκατομμύρια δολάρια που θα δοθούν για περιπτώσεις που αφορούν “απροσδόκητες επείγουσες ανάγκες προσφύγων και μεταναστών που είναι θύματα συγκρούσεων”. Ωστόσο, οι ΗΠΑ δεν έχουν ανακοινώσει ακριβή αριθμό Αφγανών, που θα επιτρέψουν να εισέλθουν.
ΚΑΝΑΔΑΣ
Ο Καναδάς δήλωσε ότι θα υποδεχθεί 20.000 Αφγανούς, εστιάζοντας σε εκείνους που κινδυνεύουν από τους Ταλιμπάν, συμπεριλαμβανομένων κυβερνητικών υπαλλήλων και γυναικών των ηγετών.
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Η Αυστραλία δήλωσε ότι θα προσφέρει σε Αφγανούς που εγκαταλείπουν τη χώρα τους, 3.000 θέσεις στο πρόγραμμα παροχής βίζας για ανθρωπιστικούς λόγους. Οι θέσεις, ωστόσο θα προέλθουν από το υπάρχον διαθέσιμο πρόγραμμα και δεν θα υπάρξει αύξηση του συνολικού αριθμού.
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΈΝΩΣΗ
Αξιωματούχοι σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δηλώνουν πρόθυμοι να αποφύγουν την επανάληψη της μεταναστευτικής κρίσης του 2015, η οποία είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό της Ευρώπης.
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Η Γερμανία έχει δηλώσει ότι θα δεχτεί Αφγανούς, αλλά δεν έχει προσδιορίσει μέχρι στιγμής τον ακριβή αριθμό. Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία αντιμετώπισε έντονη κριτική για τα ανοιχτά σύνορα της, απέναντι στους μετανάστες το 2015, είπε ότι η κυβέρνησή της, επικεντρώθηκε στο να διασφαλίσει ότι οι πρόσφυγες “θα έχουν ασφαλή διαμονή στις γειτονικές χώρες του Αφγανιστάν”.
ΓΑΛΛΙΑ
Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να “προστατευθεί από τα μελλοντικά κύματα παράνομων μεταναστών” από το Αφγανιστάν. Ωστόσο, ενημέρωσε ότι η Γαλλία “θα προστατεύσει εκείνους που βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο”, τονίζοντας όμως, πως “η Ευρώπη δεν μπορεί να αναλάβει μόνη της τις συνέπειες της τρέχουσας κατάστασης”.
ΑΥΣΤΡΙΑ
Η Αυστρία απέκλεισε τη λήψη οποιουδήποτε Αφγανού πρόσφυγα. Ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, υποστήριξε τη συνέχιση της απέλασης των μη εγκεκριμένων Αφγανών αιτούντων ασύλου και ασκεί πίεση για τη δημιουργία “κέντρων απέλασης” σε γειτονικές χώρες του Αφγανιστάν.
ΕΛΒΕΤΙΑ
Η Ελβετία έχει δηλώσει ότι δεν θα δεχθεί μεγάλο αριθμό Αφγανών προσφύγων, απευθείας από το Αφγανιστάν.
ΤΟΥΡΚΙΑ
Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα συνεργαστεί με αυτή του Πακιστάν, προκειμένου να βοηθήσουν στη σταθεροποίηση της κατάστασης του Αφγανιστάν και να αποτρέψει πιθανό κύμα προσφύγων που έχει κατεύθυνση προς την Τουρκία.
ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΑΛΒΑΝΙΑ ΚΑΙ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία δήλωσαν ότι θα φιλοξενήσουν προσωρινά 450 και 300 πρόσφυγες αντίστοιχα, κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ. Οι πρόσφυγες αναμένεται να μείνουν έως ότου μπορέσει να ολοκληρωθεί η διαδικασία της έγκρισης για τις αμερικανικές βίζες μετανάστευσης.
Το Κοσσυφοπέδιο σχεδιάζει επίσης να παράσχει προσωρινή στέγη για πρόσφυγες που κατευθύνονται προς τις ΗΠΑ, αλλά δεν έχει προσδιορίσει έως τώρα σαφή αριθμό ατόμων που θα δεχθεί.
ΟΥΓΚΑΝΤΑ
Η Ουγκάντα συμφώνησε να δεχτεί 2.000 Αφγανούς πρόσφυγες. Το έθνος της Ανατολικής Αφρικής διαθέτει τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων σε οποιαδήποτε χώρα της Αφρικής και το τρίτο μεγαλύτερο στον κόσμο.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις